You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

De energiefactuur

We betalen veel meer dan enkel energie bij een energiefactuur. Die bestaat uit drie grote onderdelen:

 

energiekost
 
De energiekost

Dat zijn de kosten die je betaalt aan jouw energieleverancier, bestaande uit:

  • Een jaarlijkse, vaste abonnementskost bij jouw leverancier
  • De kost voor de energie die je effectief verbruikt met daarin eventueel een opsplitsing in dag- en nachttarief
  • De kosten voor groene stroom en de kosten voor warmtekrachtkoppeling (WKK)

De overheid verplicht energieleveranciers om groene stroom aan te kopen. Energieleveranciers rekenen die kost op hun beurt door aan de eindklant via de kosten voor groene stroom en WKK.

 
Nettarieven

Dat zijn de kosten die je betaalt aan de netbeheerders. Zij maken het mogelijk dat energie getransporteerd wordt over het hoogspanningsnet en zo van het distributienet tot bij jou. Hier gaat het om variabele kosten die afhankelijk zijn van jouw energieverbruik (het eerste onderdeel van de energiefactuur).

 

 

nettarieven
heffingen
Heffingen

Dat zijn de verschillende bijdragen die je betaalt aan de overheid. Wanneer je in het bezit bent van zonnepanelen, komt hier het zogeheten ‘prosumententarief’ bij. 

 

 

elektriciteitsverbruik

 

Niet elk onderdeel van de energiefactuur weegt even zwaar door. Het grootste deel zit in de energiekost en in het distributienettarief (onderdeel van de nettarieven).

 

Hoe kan ik mijn kosten op energie nu verminderen?

 

Alles start bij je eigen energieverbruik. Een lager energieverbruik betekent logischerwijs een lagere energiekost. Onder het topic “Optimaliseer jouw energieverbruik” lees je meer hoe je dat het beste aanpakt.

 

Optimaliseer nu jouw energieverbruik

 

Aangezien de nettarieven bestaan uit een variabel bedrag dat afhankelijk is van jouw energiekost, zullen ook de nettarieven dalen. Dat levert dus een dubbele besparing op. Daarnaast kan je de nettarieven doen dalen door zelfconsumptie. Wanneer het opwekken van energie optimaal afgestemd is op het verbruik ervan, zal je minder energie op het net moeten steken en zullen je nettarieven automatisch dalen.

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.