Een thuisbatterij kan een interessante investering zijn om zelf opgewekte energie te bewaren. Zeker voor wie al digitale teller heeft, die sinds de uitspraak van het Grondwettelijk Hof in januari 2021 niet meer mag terugdraaien. Stroom op het net injecteren kan nog slechts tegen gemiddeld 0,04 euro per kWh. Je bewaart opgewekte elektriciteit dus beter in huis. Bovendien biedt Vlaanderen een interessante premie voor wie een thuisbatterij wil kopen of leasen.

Welke premie voor thuisbatterij?

Hoeveel premie je kan genieten, hangt enerzijds af van de opslagcapaciteit van de gekochte of geleasete thuisbatterij. Tussen 1 april en 31 december 2021 worden de eerste 6 kWh sterker financieel ondersteund dan voorheen. De capaciteit tussen 6 en 9 kWh levert hetzelfde premiebedrag als voorheen op. Alle capaciteit boven de 9 kWh leidt niet tot extra financiële steun. De premie voor de thuisbatterij blijft na 2021 nog enkele jaren bestaan, tot 2024, maar vermindert wel. Vanaf 2025 is er geen premie meer.

Tijd voor een verhelderend voorbeeld

Stel: je leaset of koopt een thuisbatterij van 10 kWh op 28 oktober 2021 voor 7800 euro en dient je aanvraag nog dit jaar in. Dan bedraagt je premie 2550 euro: 6 kWh x 300 euro/kWh + 3 kWh x 250/kWh + 1 kWh x 0 euro/kWh. De overheid dekt maximaal 40% van de factuur incl. btw af, in dit geval ligt het premiebedrag lager dan 40% van 7800 euro, dus bedraagt de premie hier effectief 2550 euro.

Let op! Vanaf 1 januari 2022 daalt deze premie naar 1725 euro.

foto infographic thuisbatterij

Aan welke voorwaarden moet je voldoen? 

  • Op een dag in 2022, 2023 of 2024 sluit je je leasecontract af of ontvang je de eindfactuur voor de aankoop van je thuisbatterij. Vanaf 2022 kan je dan binnen de 6 maanden na die datum je premie aanvragen, of ten laatste op de laatste dag van het jaar waarop de premie van toepassing is.
  • Op het moment van de aanvraag moet je een volledig premiedossier indienen, anders geldt de datum niet als datum van aanvraag. Je dient dan dus aan alle voorwaarden te voldoen.
  • Zo kan je enkel een premie aanvragen als de thuisbatterij aangesloten is op het elektriciteitsdistributienet in Vlaanderen en werd geplaatst door een elektrotechnisch installateur. Bovendien dient het batterijsysteem op de datum van aanvraag gekeurd te zijn (volgens de AREI-normen) en aangemeld bij de netbeheerder.
  • Koop je het batterijsysteem, dan moet dat minstens 10 jaar aangesloten blijven op eenzelfde EAN-nummer. Ook het leasingcontract moet minstens 10 jaar lopen. Per EAN-nummer mag je trouwens maar één premie aanvragen. En je moet een digitale meter als hoofdmeter hebben.
  • Tegelijk dien je eigenaar te zijn van een decentrale productie-installatie voor elektriciteit met een maximaal vermogen van 10 kW (bv. een kleinschalige windturbine) of van zonnepanelen met een maximaal omvormervermogen van 10 kVA. Of je bezit deze installatie, maar leaset ze - dat mag ook.
  • En dan nog belangrijk om te weten: de premie geldt enkel voor thuisbatterijen die digitaal in twee richtingen kunnen communiceren (via een tweerichtingscommunicatie-interface) met bijvoorbeeld een netbeheerder of energieleverancier. Een loodbatterij met waternavulbaarheid komt niet in aanmerking. Een hybride omvormer, die zowel gebruikt wordt door de installatie voor energieproductie als door de thuisbatterij, kan je slechts voor 50% van de kostprijs als investeringskost in rekening brengen voor de premie.
     

Wil je klant een premie voor een thuisbatterij aanvragen?

Zijn jullie er samen uit dat een investering in een thuisbatterij rendabel zal zijn voor je klant? En wil hij of zij daarvoor de premie aanvragen? Dat kan via deze website van de Vlaamse overheid. Daar lees je ook meer details over de premie en de aanvraag. Welke documenten je daarvoor nodig hebt, bijvoorbeeld.