Elektrificatie en digitalisering worden dé trends van de toekomst. Allemaal goed en wel, maar hoe pak je dat zo energie-efficiënt mogelijk aan? Het is een vraagstuk van veel gebouwbeheerders. Installateurs mogen er vol vertrouwen voor aankloppen bij de Study Centers en Competence Centers Prisma van Cebeo. Een kwintet van ervaren specialisten legt uit van welke ondersteuning je kan genieten voor deze slimme Schneider-oplossingen.
2030 wordt een mijlpaal voor ‘Energetisch Europa’. Tegen dan moet de uitstoot van broeikasgassen 55% lager liggen. “In functie daarvan moet het aandeel van hernieuwbare energie groter worden, zal iedereen energie moeten besparen en nog meer inzetten op isolatie, zodat we steeds meer evolueren richting BEN-gebouwen (Bijna Energieneutraal)”, vertelt Cebeo-productmanager Frederik Van Hecke.
Bijkomend moet elk kantoorgebouw vanaf 2023 een energielabel C hebben, een eis waar veel gebouwen nog niet aan voldoen. Ook de verplichting om bij 10% van de parkeerplaatsen laadpalen te voorzien, is een stevige uitdaging. Daardoor zullen heel wat aanpassingen aan elektrische borden nodig zijn. “Voor minimale aanpassingen aan bestaande borden, zullen retrofit-oplossingen van Schneider volstaan”, getuigt Erwin Raymakers, specialist elektrische distributie bij het Cebeo Competence Center Prisma in Hasselt. “Sowieso evolueren we naar een situatie waarbij meten en connectiviteit cruciaal worden.”
Prisma SeT Active
Met de Prisma SeT Active-borden heeft Schneider daarvoor de geschikte oplossing in huis. Prisma SeT Active is de naam van de nieuwste generatie laagspanningsverdelers van Schneider, waarmee je kan doorgroeien met de evolutie van je installatie en die ook met de cloud zijn verbonden.
“Het is een intelligente oplossing waarmee elektrotechnische aannemers de stroomverdeling in gebouwen voor de tertiaire sector optimaal kunnen doen verlopen”, verklaart Alexandre Gentilini, Channel Manager Panel Builders bij Schneider Electric. “De slimme technologie laat een snellere inbedrijfstelling en het gedetailleerd in kaart brengen van de grotere verbruikers toe. Loopt er toch iets mis eens de borden in gebruik zijn, dan zorgen alarmmeldingen voor een verbetering van de uptime en kan de installateur of de onderhoudstechnicus van de eindklant snel en kordaat ingrijpen.”
.jpg)
“Alarmmeldingen zorgen voor een verbetering van de uptime.”
Die alarmmeldingen zijn cruciaal om de continuïteit van productieprocessen zo goed mogelijk te garanderen. Daarnaast zorgen ook HeatTags voor ondersteuning op vlak van brandpreventie. “Dat zijn slimme sensoren die gas en deeltjes in de schakelkast analyseren. Eigenlijk fungeren ze als een virtuele ‘neus’ die waarschuwt vóór rookontwikkeling of bruinverkleuring van de geleider daadwerkelijk kan optreden.”
Competence Centers
De gesmeerd lopende tandem Cebeo-Schneider zorgt ervoor dat installateurs solide ondersteuning krijgen in elke fase van elektrotechnische projecten. “Wij garanderen support doorheen het integrale traject”, verduidelijkt Bertrand Kyndt, extern product specialist Electrical Distribution bij Cebeo Kortrijk. “We streven naar optimale ontzorging, die begint bij het bepalen van het concept (welke componenten zijn noodzakelijk, is er al dan niet energiemonitoring noodzakelijk, …). Vervolgens realiseren we het ontwerp, maken we de calculatie en sturen we de schematische schetsen naar de installateur. Ook bij de integratie zelf zijn we desgewenst van de partij, al is zo’n Prisma SeT Active naar opbouw toe eigenlijk een mecanosysteem dat zich laat monteren met een beperkte set aan gereedschappen.”
Op de werf zelf is er bovendien nog digitale ondersteuning. “Elk smart panel heeft aan de zijkant een QR-code”, gaat Erwin Raymakers verder. “Via een app die je kan downloaden op Play Store of Google Play, kan je die code scannen en krijg je een handig stappenplan voor een eenvoudige configuratie aangereikt. Alle informatie wordt opgeslagen in de cloud, waar je ook onderhoudscontracten en elektrische schema’s kan opslaan. Op die manier heb je, via je smartphone, op elk moment alle cruciale informatie binnen handbereik.”
Cebeo Campus
De medewerkers van de Cebeo Competence Centers hebben een brede en diepe kennis van de Schneider-producten. “Elk van hen heeft een basiscursus van een week gevolgd, waarna ze jaarlijks nog één dag opleiding over updates krijgen. Pas na het succesvol afleggen van een examen zijn ze gecertificeerd om (eind)klanten te helpen”, vertelt Frederik Van Hecke.
Daarnaast bundelen Cebeo en Schneider de krachten voor opleidingen van installateurs. “Elk Competence Center beschikt over een demo-bord om de uitgebreide mogelijkheden in de praktijk te tonen. We ontvangen daarbij ook eindklanten met open armen. Als aankopers of projectleiders zien welke meerwaarde slimme borden en energiemonitoring bieden, gaan ze sneller overstag om daar effectief in te investeren en hun werkgever op een fors gereduceerde energiefactuur te trakteren. Op die manier ondersteunen we de installateur dus ook op commercieel vlak.”
“Elk Competence Center beschikt over een demo-bord om de uitgebreide mogelijkheden in de praktijk te tonen.”
Frederik Van Hecke.
Bel me, schrijf me…
Geïnteresseerd in volledige ondersteuning voor jouw project? Contacteer de Cebeo Competence Center-medewerker uit jouw buurt.
Drogenbos - Bart Raspoet
Hasselt - Erwin Raymakers
Kortrijk - Bertrand Kyndt
Luik - Claude Toussaint, Jean-Paul Paquay, Vincent Cassart
Temse - Wim Van Royen