You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

De Nexans EcoCalculator helpt je energieverliezen te beperken

Productmanager Sophie Van Outryve, Nexans

Dikker, duurzamer, veiliger

Welke kabel gebruik ik voor een project in de tertiaire markt? Het is een keuze die je als installateur telkens weer moet maken. Heel vaak komen kabels van Nexans als meest interessante uit die selectie. De wereldwijd gerenommeerde producent helpt je via de EcoCalculator om de juiste sectie voor iedere specifieke realisatie te kiezen. Productmanager Sophie Van Outryve verduidelijkt waarom dikkere kabels op lange termijn met voorsprong de meest interessante zijn.

 

Zeker in de wereld van installateurs hoeft Nexans nauwelijks nog een introductie. In België bewijst dit bedrijf zich al ruim 100 jaar als een expert in de productie van kabels voor de residentiële, de industriële en de tertiaire markt. Daarnaast werken ook infrastructuur- en netbeheerders met de oplossingen van deze bekende speler. Vrij uniek is dat de fabrikant gaat voor een lokale productie. “In Buizingen maken we kleinere kabels, terwijl in Dour vooral grotere secties van de spreekwoordelijke band rollen”, duidt Sophie Van Outryve.

 

Minder energieverlies

Ruim tien jaar geleden lanceerde Nexans met de EcoCalculator al een tool die installateurs begeleidt naar de keuze van een geoptimaliseerde kabelsectie. Het digitale hulpmiddel kreeg onlangs een extra dimensie en raadt de installateur een alternatief aan voor de traditionele oplossing die hij doorgaans zou kiezen.

“Dat alternatief is vaak een dikkere sectie dan je oorspronkelijke keuze”, legt Sophie uit. “Het klopt dat de aankoopprijs van zo’n kabel duurder is, maar op lange termijn is het altijd een betere oplossing voor je klant. Als je stroom door een kabel stuurt, leidt dat altijd tot energieverliezen door de weerstand in de kabel. De EcoCalculator rekent voor dat je met een dikkere sectie minder weerstand en dus minder energieverlies hebt. Hierdoor bespaar je energie en heb je automatisch ook een lagere CO2-uitstoot. Kiezen voor dikkere kabels is dus niet alleen interessant gezien de stijgende energieprijzen, het is ook de kaart van Moeder Natuur trekken.”

 

“Kiezen voor dikkere kabels is niet alleen interessant gezien de stijgende energieprijzen, het is ook de kaart van Moeder Natuur trekken.”

 

 

Werkwijze

Werken met de EcoCalculator is kinderspel. “De tool vraagt eerst welk kabeltype je wenst, waarna je via het gebruik van filters de kabelsectie kan kiezen. Vervolgens vul je belangrijke parameters in zoals de stroomsterkte, de kabellengte, de activiteitsgraad (zal de kabel volcontinu functioneren, of bijvoorbeeld maar 8 uur per dag), de prijs per kWh, de spanning en de verwachte levensduur. Uiteindelijk beveelt de EcoCalculator een geoptimaliseerde sectie, mét de redenen voor die aanbeveling (zoals de winst in euro en kWh en de terugverdientijd) aan. Het CO2-voordeel wordt ook uitgedrukt in hoeveel vluchten tussen Brussel en New York je dankzij de alternatieve keuze bespaart. Ligt de terugverdientijd van een dikkere sectie te hoog, dan zegt de EcoCalculator dat ook. Indien het bestaat, beveelt het systeem het halogeenvrije alternatief aan, dat bij brand veel minder rook uitstoot en dus veiliger is.”

 

EcoCalculator - 4 stappen

De EcoCalculator is dan ook een ideaal argument om de eindklant te overtuigen van de interessantere TCO van dikkere secties. “Vroeger ging elke opdrachtgever automatisch voor de laagste prijs, nu staat duurzaamheid overal veel hoger op de agenda en valt de keuze terecht op systemen die op lange termijn economisch én ecologisch interessanter zijn. De geesten zijn gerijpt, waardoor meer beslissingsnemers enthousiast mee op de kar springen.”

 

Vanuit de duurzaamheidsfocus die ook Cebeo hanteert, is de EcoCalculator een tool waarmee we de installateur graag mee over de streep trekken om doordachte keuzes te maken waar ook de eindklant van meegeniet. “Bij Nexans sensibiliseren we de markt om al in een zo vroeg mogelijk stadium van de ontwerpfase de juiste kabelkeuze te maken, zodat dit kan worden meegenomen in de berekening van het totale project. Nu komt de bestelling van de kabels vaak pas door kort voor ze effectief moeten worden geplaatst, waardoor er minder mogelijkheden zijn om nog voor de dikkere, duurzamere kabel te gaan. Ongetwijfeld zal ook dat mettertijd nog meer in de goede richting evolueren”, besluit Sophie Van Outryve.

 

 

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.