You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Deurcommunicatie: interessante opportuniteiten voor installateur én eindklant

deurcommunicatie
Deur communicatie
Deurcommunicatie
 

Je kent het wel: iemand belt bij je aan. Je hebt wel zin om open te doen, maar niet voor om het even wie. Alleen: je weet niet wié aan je voordeur staat, want bezoekers moeten zich aanmelden via een klassieke deurbel. Het is maar één van de argumenten om in een video- of parlofoniesysteem te investeren, temeer dergelijke oplossingen vrij laagdrempelig geworden zijn. “Voor de residentiële installateur liggen daar mooie kansen om op een eenvoudige manier iets aan te bieden met een interessante toegevoegde waarde”, vertelt Henk Demaeght, Product Manager bij Cebeo.

 

Video- en parlofoniesystemen zijn erg handig, maar nog altijd niet breed ingeburgerd, weet Henk Demaeght. “In heel wat straten zie je bij het leeuwendeel van de huizen nog de klassieke deurbel als oplossing voor deurcommunicatie. Het is typisch iets waar mensen die een nieuwbouw betrekken of die net in een renovatie hebben geïnvesteerd, niet of te laat aan denken. Het komt tijdens de eerste fase van een woningbouw of -renovatie doorgaans niet aan bod. In de (nabije) toekomst kan dat veranderen, als steeds meer mensen domotica of andere laagdrempelige sturingssystemen willen integreren, onder meer in functie van een beter energiemanagement.”

Pakjesdienst

De argumenten om voor een performant deurcommunicatiesysteem te kiezen, zijn nochtans vrij overtuigend. “Ten eerste is er de connectiviteit met de smartphone of de tablet: je ziet in één oogopslag wie voor je deur staat. Als een koerier van een pakjesdienst aanbelt, kan je hem of haar simpelweg vragen om het pakje ergens neer te leggen. Zo mis je geen pakjes meer als je niet thuis bent.”

 

Secundo fungeert zo’n systeem ook als extra veiligheidsschakel. “Ongewenste bezoekers zijn niet zo happig op videofonie. Van iedereen die aanbelt, wordt er meestal een foto genomen. Bepaalde systemen kunnen bovendien ook een alarmsignaal afgeven van iemand die in de buurt van je camera komt, zonder aan te bellen. Ook van die ‘ongewenste bezoekers’ krijg je beelden binnen. Dat is een grote troef voor de eindgebruiker. Ten derde speelt de factor comfort een grote rol. Als je gezellig in de tuin ligt te zonnen en je krijgt op je smartphone een melding dat er iemand aan je voordeur staat, heb je misschien geen goesting om voor het even wie open te doen. Een videofoniesysteem gunt je die keuzemogelijkheid.”

Brede waaier

Installateurs die deze troeven van moderne deurcommunicatie aanhalen, krijgen vaak een positieve reactie van de eindklant. “Het komt erop aan bij de consument een behoefte te helpen creëren waar hij of zij zeker ontvankelijk voor is. De iets hogere kost is voor de eindklant geen reden om het niet te doen, want voor een kleine meerprijs heb je al een ‘stand alone’-buitenpost. Bovendien biedt de markt een brede waaier aan oplossingen van gereputeerde merken zoals Comelit, bTicino (Legrand), Niko, Aiphone en dies meer. Welk type oplossing je kiest, is afhankelijk van de voorkeur van de eindklant, eventueel ook die van de installateur en de techniciteit van het systeem (bijvoorbeeld de connecteerbaarheid met de smartphone).”

ultra touch 2
“Het komt erop aan bij de consument een behoefte te helpen creëren waar hij of zij zeker ontvankelijk voor is.” Henk Demaeght, Product Manager bij Cebeo
“Iedereen wil wel extra deurcommunicatie veiligheid en comfort.” Henk Demaeght, Product Manager bij Cebeo

Via slimme configuratoren helpt Cebeo de installateur om de juiste keuze te maken. “De keuze van het juiste product hangt in eerste instantie af van de doelgroep. Voor eengezinswoningen zijn standaardkits beschikbaar, in functie van de behoefte van de klant. Bij integratie van video- of parlofonie in appartementsgebouwen, rekent de configurator op basis van informatie zoals het aantal buitendeuren, het aantal flats, et cetera… automatisch uit wat de installateur nodig heeft.”

 

deurcommunicatie

 

deurcommunicatieUltra touch wandklavier en bedieningspaneel
“Ongewenste bezoekers zijn niet zo happig op videofonie.”

Integratie

De meeste moderne deurcommunicatiesystemen zijn al vrij gesofisticeerd. “Als de eindklant toch al voor een bepaalde vorm van domotica of automatisering kiest, is het een kleine moeite om de videofonie ook te integreren op het scherm van de binnenpost. De meeste oplossingen zijn nu nog tweedraads, maar we zien een sterke evolutie naar IP-systemen. Toekomstgericht verwacht ik dat deurcommunicatie almaar meer met andere systemen zal worden geconnecteerd, zodat de eindgebruiker alles via één app of één platform kan consulteren en sturen”, besluit Henk Demaeght.

Terug naar dossier Smart Home

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.