You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Draadloze systemen worden ook in de residentiële markt almaar populairder

Draadloze systemen
Draadloze systemen
 

Een huis zonder netwerken vergelijken met een café zonder bier? Het is anno 2022 de nagel op de kop, zo blijkt. Zeker in coronatijden vond en vindt de particulier het cruciaal om thuis te kunnen rekenen op optimaal functionerende wifi-netwerken. “Bovendien wegen de voordelen niet op tegen de beperkte nadelen”, zegt ook Luc Myny, Technical Datacom Consultant bij Cebeo.

“Eindklant betaalt graag iets meer voor extra comfort.” Luc Myny, Technical Datacom Consultant bij Cebeo
wireless communicatie

 

De vraag naar integratie van wifi-netwerken voor de residentiële markt, is vooral de voorbije jaren in een stroomversnelling gekomen. “De eindklant wil ook thuis optimaal genieten van het comfort dat hij gewoon is geworden vanuit zijn business-omgeving”, vertelt Luc Myny. “Zo wil hij bijvoorbeeld zoveel mogelijk gebruik maken van zijn smartphone en tablet, onder meer voor thuiswerk, videostreamingdiensten, het bedienen van domotica, het lezen van mails en de krant, enzovoort. In functie daarvan wil hij over de best mogelijke ontvangst beschikken. Dat betekent dus ook: in de tuin of op het terras. Dergelijke zaken kan de internetprovider niet aanbieden, dus rekent de eindklant hiervoor op de installateur.”

Als groothandel bedient Cebeo de installateurs hiervoor met oplossingen van D-Link. “Deze Taiwanese fabrikant bleek de meest geschikte partner. Het is niet de grootste aanbieder, maar technologisch hebben ze alles in huis voor de toepassingen die wij nodig hebben in de elektrotechnische wereld. Het systeem dat zij aanbieden voor de residentiële markt, is een afgeslankte versie van hun business- oplossing en beschikt over alles wat je nodig hebt om van een goed functionerende internetverbinding te genieten. Bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding heel interessant.”

WIFI-obstakels

De grootste uitdaging om in elke ruimte over een zo goed mogelijke internetverbinding te beschikken, blijft het gebouw. “Muren zijn de grootste vijanden van wifi-verbindingen”, vertelt Luc Myny. “Traditionele woningen, met bakstenen muren en dikke betonplateaus, zijn dan ook geen cadeau, zeker als de modem van de provider pakweg in de garage of de berging is geïnstalleerd. Bij nieuwbouw moeten we dan weer afrekenen met de strenge isolatienormen en vloerverwarming. Dergelijke factoren maken het moeilijk om krachtige signalen te ontvangen.” Dat kan de installateur opvangen door oplossingen op twee niveaus.

 

“Ten eerste gaat hij verschillende ‘access points’ plaatsen, eventueel zelfs buiten, met een access point tegen de gevels. Op die manier creëer je nieuwe zendpunten en kan de eindgebruiker zelfs tot diep in zijn tuin een optimale ontvangst hebben. Een tweede must is een wifi-controller, die de verschillende wifi-zones in huis perfect beheert en als het ware één groot netwerk maakt. Op die manier schakelt de eindgebruiker automatisch over naar een verbinding met het beste access point, afhankelijk van de plaats waar hij zich bevindt. Eenmaal de wifi-controller is geconfigureerd, doet die dat automatisch. Zonder controller moet je eigenlijk manueel telkens het beste signaal gaan opzoeken, wat niet zo handig is.”

Inspelen op vraag

Heel wat installateurs zijn al goed vertrouwd met de implementatie van draadloze systemen voor de particuliere markt. “Dat is ook noodzakelijk, want doorgaans komt de vraag van de eindklant zelf”, gaat Luc verder. “We evolueren meer en meer naar een situatie waarbij de consument zijn elektro-installateur als het centrale aanspreekpunt voor alle elektriciteits- én IP-gerelateerde projecten ziet. Idealiter beheerst de installateur dus het integrale plaatje.

draadloze communicatie

 

 

“Met ‘access points’ creëer je nieuwe zendpunten en kan de eindgebruiker zelfs tot diep in zijn tuin een optimale ontvangst hebben.”
wireless schema

Waar hij vroeger alleen voor de databekabeling moest instaan, verlangt de eindklant ook de best mogelijke oplossing inzake domotica, switching en wifi. Wifi wordt almaar belangrijker, want ook in woningen draaien almaar meer toepassingen daarop. Verwarming en televisie kijken via streamingplatforms zijn daar prima voorbeelden van.” Installateurs die het in Keulen horen donderen, hoeven evenwel allerminst te panikeren. “Bij Cebeo doen we er alles aan om hen, ook op dat vlak, volledig tegemoet te komen. Dat is normaal, want heel wat installatiebedrijven hebben op dit moment nog geen eigen IT-afdeling.

Daarom organiseren we via Cebeo Campus gerichte opleidingen, zoals ‘IP for business switching’, ‘Nuclias: Connect Wi-Fi voor de residentiële markt - in de praktijk’, enzovoort. Daarbij delen we met circa 25 deelnemers een stukje theorie en verduidelijken we ook praktisch hoe ze zo’n installatie best aanpakken. Wie al wat kennis heeft opgebouwd, is vaak al voldoende geholpen met de praktische handleidingen (zoals Cebeo - Installation Guide Wi-Fi DNH-100 - Nuclias Connect Hub) die bij ons beschikbaar zijn. Mocht die ondersteuning nog niet volstaan, gaan we ook wel eens samen met de installateur naar diens project om te bekijken hoe alles het best wordt aangepakt. Vaak verbazen ze zich er dan over dat het eigenlijk veel minder complex is dan ze zelf hadden gevreesd.”

 

WIFI 6 en 7

Eén ding is duidelijk: wie op deze markt op de eerste rij wil blijven meespelen, zorgt er best voor de installatie van draadloze netwerken perfect te beheersen. “De wifi-technologie wordt almaar innovatiever. Momenteel installeren onze klanten nog volop de vijfde generatie (Wifi 5), maar we zien al regelmatig toepassingen van Wifi 6 (biedt een nog betere verbinding, voor meer gebruikers, aan een hogere snelheid), al is dat nog vooral in zakelijke toepassingen. Zelfs Wifi 7 komt er al aan. Die progressie is ook nodig, omdat we in de toekomst thuis allemaal nog meer voorzieningen via wifi zullen willen faciliteren. Daarom helpen we onze klanten ook om deze trein niet te missen”, besluit Luc Myny.

Meer informatie bij
luc.myny@cebeo.be

Fiber to the home

Wifi-verbindingen zullen in de toekomst nog sneller worden, onder meer omdat internetproviders glasvezelbekabeling nu ook integreren in de residentiële markt. “Proximus is daar een pionier in voor de residentiële markt. De glasvezelbekabeling wordt in het huis zelf dan wel omgevormd naar een traditionele koperbekabeling. Op dat vlak staan ze in Nederland en Scandinavië nog verder, want daar trekken ze de ‘fiber’ gewoon door tot in de woningen zelf. De verantwoordelijkheid van de installateur bij de integratie van glasvezelbekabeling is eerder beperkt: hij dient alleen de leidingen te voorzien om dit te faciliteren. De afmontage gebeurt door de provider zelf”, aldus Luc Myny.

Terug naar dossier Smart Home

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.