You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Eaton: noodverlichting wint zieltjes, ook als het niet wettelijk is verplicht

Michael Walk, Account Manager Emergency Lighting bij EATON

Een volledige stroomuitval in je woning? Iedereen die het al eens heeft meegemaakt, kan getuigen dat zoiets toch maar akelig aanvoelt. Hoewel het in een eengezinswoning niet verplicht is, getuigt het van vooruitziendheid om in je huis noodverlichting te integreren, want niets is zo belangrijk als ieders veiligheid. Michael Walk, Account Manager Emergency Lighting bij EATON, geeft uitleg en advies.

 

 

‘Doe het licht maar uit’ was vele jaren geleden een grote hit voor Mama’s Jasje. Toch doen we er goed aan hun oproep niet te letterlijk te nemen en in ons huis noodverlichting te voorzien.

“Binnen de Benelux zijn er geen wettelijke eisen voor het plaatsen van noodverlichting in eengezinswoningen”, weet Michael Walk. “Toch neemt de aandacht voor veiligheid binnen de woning steeds meer toe, kijk maar naar de verplichting in bepaalde landen om rookmelders te plaatsen. Als we denken aan noodverlichting, zou het bijvoorbeeld wenselijk kunnen zijn om een noodarmatuur in de meterkast te plaatsen.”

 

Trappen

Ook installateurs hebben er – terecht – meer aandacht voor. “We merken steeds vaker dat zij aan het algemeen laagspanningsbord een toestel voor noodverlichting plaatsen. Zo heb je, op een veilige manier en met voldoende zicht, altijd een duidelijk beeld van wat de situatie is. Af en toe zien we dat mensen ook bovenaan de trap een klein, discreet toestel installeren. Een goed idee, want dit zijn risicovolle plaatsen waar noodverlichting sowieso de kans op ongevallen aanzienlijk vermindert.”

In kleine appartementen is veiligheidsverlichting wel verplicht. Michael Walk: “Die moet aanwezig zijn in alle gemeenschappelijke delen, zoals de gangen en traphallen, tot aan de nooduitgang. Veel mensen vergeten dat noodverlichting ook aan de buitenzijde van de nooddeur verplicht is. In behoorlijk wat appartementen merken we dat er onvoldoende noodverlichting is in traphallen. Nochtans moeten alle aanwezigen de traphallen meteen kunnen terugvinden via duidelijke signalisatie, terwijl de brandblusmiddelen met 5 lux moeten zijn aangelicht.”

Commerciële gebouwen

Voorzieningen in kleine commerciële gebouwen zijn vaak al meer complex, omdat de indeling van zo’n pand altijd uniek is. “Dit betekent dat je goed moet opletten waar de vluchtroutes lopen, zodat de correcte uitgangen worden aangeduid en de volledige vluchtweg tot buiten toe aangelicht is. Ook hier moet aan de buitenzijde van het gebouw veiligheidsverlichting aanwezig zijn.”

“Naast brandblusmiddelen moeten in commerciële gebouwen ook EHBO-kits met 5 lux verlicht zijn. Als er een toilet voor mindervaliden is voorzien, geldt ook daar de verplichting van veiligheidsverlichting. Het is in dit type gebouwen belangrijk om de functie van elke ruimte te kennen en daarvoor een deftige studie te laten opmaken. EATON kan daar gericht advies bij geven.

 

 RoundTech

 

StartLed

 


 

“Het is bijvoorbeeld wenselijk om een noodarmatuur in de meterkast te plaatsen.”

Aanbod

Dat advies is sowieso nuttig om de juiste veiligheidsverlichting voor elke omgeving te voorzien. “Ons aanbod is heel breed, daarom stellen wij eenvoudige selectietools ter beschikking om een gerichte keuze te kunnen maken. Voor kleine appartementen en commerciële gebouwen steekt de EATON NexiTech er vaak bovenuit. Dit is standaard een opbouw autotest-toestel dat je permanent of niet permanent kan instellen. NexiTech is onder meer interessant door de verschillende uitvoeringen met 150, 250, 400 en zelfs 1000 lumen en door de beschikbare accessoires, die combineerbaar zijn met één en hetzelfde type toestel.”

Op die manier hoef je alleen een basistoestel op voorraad te hebben en moet je nadien alleen nog de benodigde accessoires voorzien

De StarLed-12 valt erg in de smaak als budgetvriendelijk toestel. “De pictogrammen zijn bijgeleverd. Je kan dit toestel ook inbouwen met een accessoire en het is beschikbaar in een IP65-uitvoering. Als het een minimalistisch budgettaire oplossing moet zijn, is er ook het RoundTech-inbouwtoestel. Beide toestellen zijn heel populair en worden ook bij Cebeo om de haverklap besteld.”

 

 

“Veiligheidsverlichting kan ook esthetisch absoluut bijdragen tot een strakke, mooie uitstraling.”

eaton safelite

eaton noodverlichting

 

Notariaat

Recent opteerde installateur BJ Elektriciteitswerken voor EATON-producten als noodverlichting bij een notariaat in Sint-Lambrechts-Woluwe. “Jerno Beckers had ons de plannen bezorgd en gevraagd naar een esthetische oplossing die volledig aan de normen voldoet. De keuze viel daarom op de minimalistische RoundTech, ditmaal in projectuitvoering. In tegenstelling tot de budgettaire variant, kan je de projectvariant instellen als vluchtweg- of antipaniekverlichting op hetzelfde toestel. Dit maakt dat de installateur maar met één referentie rekening moest houden voor dit type toestel. Voor de gewenste uitstraling, moest hij alleen de juiste switch instellen. De afdekkap wordt standaard in het wit aangeleverd, je kan eenvoudig een zwarte, grijze of zilveren versie bestellen als accessoire en daarbij ook nog kiezen voor rond of vierkant.”

Voor de signalisatie sprong de CrystalWay er bovenuit. “Dit is ons design toestel. Met behulp van een accessoire was een perfecte inbouw mogelijk. De zwarte kleur is helemaal in lijn met de kleur van het plafond. Hoewel voor dit project ook de NexiTech had gekund, leidden de specifieke eisen van de eindklant tot een andere keuze. Wij hebben de installateur daar volledig in begeleid. Het resultaat bewijst dat veiligheidsverlichting absoluut kan bijdragen tot een strakke, mooie uitstraling en dus zeker ook esthetische mogelijkheden biedt.”

 

Trends

Michael verwacht voor de (nabije) toekomst enkele belangrijke tendensen. “Omdat de kortste weg naar buiten niet altijd de veiligste is, hebben we recent Matrix CGLine+ gelanceerd. Dit is een dynamische aanduiding voor de vluchtroute, waarbij de richting van de ontruimingspijl aanpasbaar is naargelang de aard en de locatie van het gevaar. Op die manier kan de evacuatie van bedrijfspanden sneller en veiliger verlopen. Secundo hechten we veel belang aan energiebesparing bij noodverlichting: tijdens niet-operationele periodes kan de veiligheidsverlichting worden geblokkeerd (allemaal, per buslijn, per zone of per armatuur). Tot slot zien we binnen gebouwen het belang van monitoring en het uitlezen van de status van de installatie toenemen, net als het management van eventueel benodigd onderhoud.”

In functie daarvan is de goede wisselwerking tussen EATON en Cebeo een grote meerwaarde. “In onze business is het belangrijk snel en duidelijk te handelen, maar ook een flexibele oplossing te kunnen voorzien bij calamiteiten. Wij hebben sinds jaar en dag een goede samenwerking met Cebeo opgebouwd. Beide partijen weten hoe professioneel de andere werkt. Dat leidt tot een volledige ontzorging van de installateur, wat ons belangrijkste doel is en blijft.”

Matrix CGLine+

 

 


 

TERUG NAAR CEBEO home 8

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.