Sinds 2012 ontwerpt Smappee systemen die het energieverbruik van gezinnen in kaart brengen en helpen om efficiënter met energie om te gaan. Stefan Baetens, International Business Development bij Smappee: “De afgelopen jaren steeg de interesse voor een efficiënter energiebeheer met mondjesmaat. Door de recente exit van de terugdraaiende teller zoeken eindklanten nu sneller nieuwe manieren om hun PV-panelen te laten renderen. Ons advies voor hen, en voor de installateur? Ga niet halsoverkop over tot de aankoop van een thuisbatterij, maar begin bij het begin: krijg inzicht in het verbruik.”
Dashboard en mobiele app
Stefan: “Uitgaande van de stelling ‘meten is weten’ krijgt men via Smappee Infinity vooreerst inzicht in het verbruik. Wanneer verbruikt men hoeveel? Wanneer zijn er eventuele pieken? Vervolgens gaan we na hoe men omgaat met de eigen opgewekte energie, om tot slot de autoconsumptie te verhogen aan de hand van slimme systemen. Denk hierbij aan het aansturen van een warmtepomp, boiler, laadpaal … Allemaal met één ultiem doel: de eindklant belonen met een lagere energiefactuur.”
“Via ons dashboard en onze mobiele applicatie is het mogelijk om automatisaties in te stellen. Het systeem houdt hierbij rekening met verschillende factoren: het normaal verbruik, de weervoorspellingen (hoeveel zon is er?), variabele tarieven van de provider … In de app vindt de gebruiker trouwens ook tips om efficiënter om te gaan met energie.”
Elektrische wagen goed alternatief voor thuisbatterij
“Het elektriciteitsnet in België werd jarenlang gebruikt als één grote batterij waarbij we met z’n allen gretig zonnestroom produceerden in de zomer en verbruikten in de winter. Dit is niet meer houdbaar”, weet Stefan. Is het dan de volgende logische stap om een eigen batterij aan te schaffen? Stefan: “Nee. Het verder optimaliseren van je verbruik is van belang. Dit doe je onder meer door je zonne-energie maximaal te verbruiken op het moment dat ze voorhanden is.”
Hoe pak je dat nu concreet aan? “Een elektrische wagen, die een capaciteit heeft die tot tien keer zoveel is als een thuisbatterij, kan een interessante afnemer van zonne-energie zijn. Nadat je je zonne-energie optimaal hebt ingezet, kan je wat rest, opslaan in een thuisbatterij. Hou daarbij wel rekening dat 10% van de stroom die je in een thuisbatterij pompt, verloren gaat wanneer je de energie er opnieuw uithaalt.”
Open protocol en modulair systeem
“Bij Smappee hebben we de afgelopen twee jaar sterk ingezet op de combinatie met laadpalen, maar bijvoorbeeld ook met warmtepompen. Cruciaal hierbij is dat alle technieken met elkaar kunnen communiceren. Dankzij onze open protocollen kan dat. Bovendien is Smappee Infinity een modulair systeem. Zo kun je starten met enkel monitoring, om datzelfde ecosysteem stapsgewijs verder uit te breiden met bijvoorbeeld een laadpaal”, besluit Stefan.