You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Energiemonitoring in residentiële markt wordt ‘booming business’

Energie monitoring
Energiemonitoring
 

We leven in dure tijden. Prijzen van gas en fossiele brandstoffen schieten door het dak, terwijl ook de energietarieven de consument kosten baren. Zuiniger met energie omspringen is voor heel wat mensen dan ook een prioriteit geworden. Het is maar één van de aspecten die ervoor zorgen dat energiemonitoring voor residentiële toepassingen een enorme groeimarkt is.

“Comfortabel voor installateur én eindklant.” Wim Merlevede, Product Manager bij Cebeo
energiemonitor

 

Voor facility managers van utiliteitsgebouwen en bestuurders van industriebedrijven is energiemonitoring al langer dan vandaag een absolute prioriteit. Langzaam maar zeker wint dit thema ook in de particuliere markt aan populariteit.

“We staan nog maar aan het prille begin van de integratie van slimme systemen voor energiebeheer in de residentiële sector”, weet Wim Merlevede, Product Manager voor dergelijke oplossingen bij Cebeo. “Sowieso mogen we de komende jaren een stevige groei van dit segment verwachten. Dat heeft enerzijds te maken met de recordhoogtes die de gas- en olieprijzen bereiken, maar ook met de installatie van de digitale meter. Daarnaast weet stilaan iedere particulier wel dat ledlampen en AA-elektrotoestellen veel minder energie opslorpen.”

Verborgen stroomslurpers

Nu het capaciteitstarief zijn intrede heeft gedaan, zal de nood aan oplossingen die verstandig energiebeheer faciliteren, almaar groter worden. “Iedereen is erbij gebaat om zijn grootverbruikers te kennen en piekverbruik af te vlakken. De meeste mensen weten wel dat een droogkast, een was- en vaatwasmachine behoorlijke energievreters zijn, maar het is ook nuttig te weten welke de verborgen stroomslurpers (zoals oude verwarmingsketels) zijn”, gaat Wim verder. “Daarom werken wij als elektrogroothandel graag samen met partners die totaalpakketten inzake energiemonitoring aanbieden.

Schneider Electric is daarin voor ons een ideale partner, met hun slimme oplossingen voor zowel de industriële, de tertiaire als de residentiële markt.” Simon Valgaerts, Product Manager Home & Distribution bij Schneider Electric, onderschrijft die visie volledig.

 

wiser
simon
“Wiser is ook een handige tool om de productie van zonne-energie te monitoren.” Simon Valgaerts, Product Manager Home & Distribution bij Schneider Electric

“Met EcoStruxure hebben wij jaren geleden een platform gecreëerd voor de industriële en de tertiaire markt, zodat die volop konden inzetten op de transitie naar Industry 4.0.

Intussen zijn energiebeheer en –efficiëntie ook bij de consument brandend actuele thema’s geworden. Dat merk je onder meer aan de vaststelling dat België wereldwijd één van de grootste producenten van lokaal opgewekte energie is geworden: 6 GWh, of het equivalent van een volwaardige kerncentrale. We zetten dus met z’n allen in op investeringen in zonnepanelen, maar er is ook nood aan oplossingen om die groene stroom verstandig te beheren.”

Het komt er voor de installateur vooral op aan om die oplossingen voldoende onder de aandacht van de eindklant te brengen. “We merken dat zeker de jonge generaties hier veel interesse voor tonen”, pikt Wim in.

“Iedereen is erbij gebaat om zijn grootverbruikers te kennen en piekverbruik af te vlakken.” Wim Merlevede, Product Manager bij Cebeo

“Mensen met al iets meer jaren op de teller hebben hun ‘baksteen in de maag’ al vertaald naar de realiteit en zijn daar misschien iets minder mee bezig. Tenzij ze plots alsnog aan een nieuwbouw of een renovatieproject beginnen: dan speelt energiebeheer plots wel een hoofdrol.”

Wiser

Drie jaar geleden lanceerde Schneider Electric met Wiser een slim energiebeheersysteem voor residentiële toepassingen. “Deze ‘smart’ oplossing brengt het energieverbruik in kaart en waarschuwt de eindgebruiker bij onregelmatigheden die met energie te maken hebben”, aldus Simon Valgaerts. “Het is ook een handige tool om de productie van zonne-energie te monitoren, zodat de eindklant op een eenvoudige manier het rendement ervan kan berekenen in functie van zijn totale energieverbruik.”

Wiser toont niet alleen het energieverbruik, maar analyseert die consumptie ook met uur-, dag- en maandgrafieken en rapporteert het real-time energieverbruik. “Dankzij de handige app kan je je verbruik ook vergelijken met dat van de vorige maanden en zie je afzonderlijk wat onder meer de keuken, de airconditioning of het aanmaken van warm water aan energie kost. Het systeem connecteert met de woning als de eindklant niet thuis is en stuurt alarmmeldingen bij onregelmatigheden of als de energieconsumptie echt de pan uit swingt. Zo kan het systeem bijvoorbeeld een signaal geven wanneer de zonnepanelen voor een bepaalde periode niets hebben opgewekt”, duidt Simon Valgaerts.

Wiser is geïntegreerd in de Cebeo Experience Room in Brugge, waar installateur en eindklant aan den lijve ervaren hoe simpel het systeem te implementeren en te gebruiken is. “Uiteraard zullen we Wiser blijven updaten met recente trends, zodat installateur en particulier altijd over de modernste technologie voor energiemonitoring zullen beschikken”, besluit Valgaerts.

Terug naar dossier Smart Home

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.