You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Excel Networking: “Blown Fibre begint stilaan aan opmars in tertiaire markt”

Mitch Verbeeck, Sales Manager voor de Benelux

 

Glasvezelbekabeling is een grote meerwaarde om goede datacommunicatie te faciliteren. Excel Networking is één van de weinige merken die ‘blown fibre’ onder eigen label aanbiedt. Mitch Verbeeck, Sales Manager voor de Benelux, verduidelijkt samen met Steven Gossye van Cebeo de interessante perspectieven van deze oplossing.

“Ideale technologie om te anticiperen op de toekomst”

Blown fibre is een technologie die in Scandinavië al circa 15 jaar gangbaar is en er zelfs uitgroeide tot de nieuwe standaard. In ons land komt deze oplossing meer en meer boven het maaiveld piepen. Niets te vroeg, vinden ze ook bij Excel Networking, dat heel wat potentieel in deze manier van werken ziet.

 

Bestand tegen weer en wind

“De telecomsector is al goed vertrouwd met blown fibre”, verduidelijkt Mitch Verbeeck. “Het is een oplossing waarbij glasvezel, in de vorm van EPFU (Enhanced Preformance Fibre Units) of microblown cable, door meervoudige HDPE-buizen worden geblazen. Intussen raken ook de tertiaire en industriële markt stilaan vertrouwd met deze toepassing, want met deze aanpak kan je op de best mogelijke manier anticiperen op de toekomst.”

“Het blazen van meervezelige glasvezelkabels door heel kleine buizen, laat bijvoorbeeld toe om de datacommunicatie tussen twee gebouwen te optimaliseren: je legt de buizen in de grond, blaast de kabel erdoor en kan in de toekomst gerust nog extra kabels toevoegen als daar nood aan is. Meer nog: als er later betere technologie beschikbaar wordt – en die kans is vrij groot – volstaat het om de oude kabel te verwijderen en een nieuwe te integreren, zonder dat daarvoor ingrijpende werken moeten gebeuren.”

Vanuit het besef dat kwalitatieve dataverbindingen in en tussen gebouwen almaar belangrijker worden, komt ‘blown fibre’ almaar meer in lastenboeken van studiebureaus voor. “Excel Networking is één van de weinige merken die zelf een blown fibre in eigen beheer heeft. Ze worden in Europa ontwikkeld – wat belangrijk is in functie van de kwaliteitsborging – en zijn bij Cebeo op voorraad”, aldus Mitch Verbeeck.

 

Enbeam - Blown fibre

“De blown fibres worden geleverd in een pan, zodat ze rechtstreeks vanuit die pan in de buizen kunnen worden geblazen.”

Steven Gossye, Cebeo

Excel enbeam FTTX solution

 

Wachtbuizen

Tot nog toe zijn in ons land vooral grotere installatiebedrijven al ietwat vertrouwd met blown fibre. “Toch zien we de technologie stilaan ook doorsijpelen naar kleinere projecten”, vervolgt Mitch Verbeeck. “Zo zijn bij werken aan een school in Deurne al de buizen voorzien tussen het oude en het nieuwe gebouw, om er op termijn blown fibres in te voorzien. Om de dataverbindingen tussen beide entiteiten te verbeteren, volstaat het om de fibres erdoor te blazen. Het is één van de redenen waarom het bij upgrades van gebouwen verstandig is om al de meervoudige ‘wachtbuizen’ te plaatsen. Bij de ingebruikname van het nieuwe gebouw blaas je er de vezels door en klaar is kees.”

Klaar is kees? Nou ja, het doorblazen van de blown fibres is een werk voor specialisten. “Veel installateurs in ons land hebben nog geen ervaring met blown fibre”, weet Steven Gossye, Product Development Manager Datacom/Telecom bij Cebeo. “Daarom kunnen we hen op aanvraag ondersteunen met 1-op-1 toolboxtrainingen op de werf. Het plaatsen van de buizen is niet de grootste uitdaging, maar het doorblazen en afmonteren van de glasvezels is werk voor specialisten.”

 

Block terminator

Connector AC1575

 

 

“We zien de technologie stilaan doorsijpelen naar kleinere projecten.”

Mitch Verbeeck, Excel Networking

Installateurs die zo’n gespecialiseerde blaasmachine willen aankopen, krijgen bij Cebeo eerst de nodige technische ondersteuning van Technical Trainer Luc Myny. “We beseffen heel goed dat het doorblazen voor de meeste installatiebedrijven vandaag nog een leerproces is. Daarom is het essentieel dat ze van ons de nodige support krijgen. Via heel praktijkgerichte trainingen leren ze de basis, waarna de installateurs zich via het uitvoeren van projecten steeds verder kunnen bekwamen in deze competentie”, verduidelijkt Steven Gossye.

Fibrekabels vergen in principe een voorzichtige behandeling, wat op een werf niet altijd evident is. “Het Blown fibre-buizensysteem is heel robuust. Dat geldt zowel voor de HDPE-toepassing (buiten) als de LSOH-toepassing (binnen). Beide kan je door middel van koppelingen en verdeeldozen makkelijk aan elkaar verbinden. De fibre zelf wordt maar in de buizen geplaatst als iedereen al van de werf is verdwenen”, aldus Mitch Verbeeck.

Ook hiervoor heeft Cebeo een heel handige oplossing. “We hebben zowel de microducts (de heel kleine buizen, red.) op stock voor binnen- en buitengebruik, als de blown fibres zelf. Die worden geleverd in een pan, zodat ze rechtstreeks vanuit die pan in de buizen kunnen worden geblazen. Zo vermijd je elke kans op beschadiging.”

 

Kabel

Kostenspreiding

Omdat je de vezels pas hoeft door te blazen als ze nodig zijn, kan je de kosten eenvoudig spreiden in de tijd. Het is ook een heel flexibel systeem, vermits je de vezels kan aanpassen, meer vezels kan integreren of voor een andere vezelklasse kan opteren indien nodig. Naarmate het netwerk ontwikkelt, is de ‘blown fibre’-oplossing ook eenvoudig opnieuw te configureren. “Als een Excel-partner de installatie heeft verzorgd, zijn alle ‘blown fibre’-producten gedekt door een uitgebreide garantie van 25 jaar”, besluit Mitch Verbeeck.

 

 


 

TERUG NAAR CEBEO buildings 7

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.