You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Technische verlichting - Hoe kan het juiste licht het welzijn boosten?

Smart Lighting - 20 lichtexperts

Cebeo staat even stil bij de snel bewegende markt van Smart Lighting

Bij de start van 2020 organiseerde Cebeo in zijn hoofdkantoor een ‘ronde tafel’ met als onderwerp: Smart Lighting. Later dit jaar staan nog twee bijeenkomsten op de agenda. Zo’n 20 lichtexperts van binnen en buiten Cebeo verzamelden voor een debat.

LEES VERDER


Xicato is de oplossing

LED’s die frieten groen kleuren? Koud fosfor van Xicato is de oplossing

Ruim 10 jaar geleden wist Xicato als eerste LED-fabrikant met hun LED’s het effect van natuurlijk licht te creëren. “Wie vroeger een verlichtingstoestel kocht aan de toonbank, kreeg daarbij ongeacht het merk, een halogeenlamp met altijd hetzelfde licht. Maar sinds de komst van LED weet je niet meer welke LED in je toestel zit, met een enorme variëteit aan lichtkleuren en -kwaliteiten tot gevolg. Hierdoor kan de installateur, en finaal de eindklant, voor problemen komen te staan. Dat willen we uiteraard vermijden.”

LEES VERDER

Vluchtroutes aanduiden

“Vluchtroutes aanduiden in functie van calamiteit”

Noodverlichting is één van de sectoren waar Eaton nadrukkelijk op inzet. Met Guideled DXC, een gloednieuw systeem voor adaptieve aanduiding van vluchtroutes, lanceert het een belangrijke innovatie voor de noodverlichting in grotere gebouwen.

LEES VERDER

Drukkerij De Melle

“Een heel rustgevende plek om te werken”

Wie binnenwandelt bij drukkerij De Melle kan er niet omheen: licht, licht, en nog meer licht. Bovendien hoeft geen enkele medewerker nog een knop of schakelaar aan te raken. “Dat is het grote voordeel aan Opple Smart Lighting”, weet eindklant Guy Daniëls. “Het armatuur past zich autonoom aan, op het daglicht dat binnenvalt in de bureaus. We merken die veranderingen niet eens op, het is heel rustgevend. Of het eenvoudiger zou kunnen? Onmogelijk, lijkt me.”

LEES VERDER


 

download volledig dossier

bekijk volledig dossier

 


 

Cebeo staat even stil bij de snel bewegende markt van Smart Lighting 

 

Ronde tafel: Smart Lighting

Bij de start van 2020 organiseerde Cebeo in zijn hoofdkantoor een ‘ronde tafel’ met als onderwerp: Smart Lighting. Later dit jaar staan nog twee bijeenkomsten op de agenda. Zo’n 20 lichtexperts van binnen en buiten Cebeo verzamelden voor een debat. Onder meer Groen Licht Vlaanderen en KU Leuven stuurden hun vertegenwoordiger. An Moors, Head of Product Management bij Cebeo, modereert het gesprek. Het illustreert het belang dat Cebeo hecht aan het snel veranderende thema dat verlichting vandaag is.

 

Laten we beginnen met een misverstand uit de wereld te helpen: Smart Lighting en Connected Lighting zijn niet hetzelfde begrip. Daar Connected betekent dat een toestel verbonden is met internet, voegt Smart een dimensie toe door een betere, slimme, aansturing van het licht, bijvoorbeeld gebaseerd op aan- of afwezigheid van daglicht.

 

HCL

Een veelbesproken topic binnen Smart Lighting is Human Centric Lighting (HCL). Het concept en de mogelijkheden komen verderop in dit dossier afzonderlijk aan bod. “Ondanks die mogelijkheden, en de gunstige effecten (op welzijn, comfort, productiviteit,…) is de vraag vandaag eerder gering”, ondervinden specialisten bij Cebeo. “Maar,” klinkt het ook, “daarom is het voor een installateur des te belangrijk om te weten waar die vraag er wél is. Met name woonzorgcentra, en sommige kantoren van firma’s actief in het hoger segment (Microsoft, banken,…) zijn de ‘early adopters’. Wie goed geïnformeerd is, zal zijn klant gemakkelijk de meerwaarde kunnen aantonen.”

 

Ook in andere sectoren kan HCL zijn nut bewijzen. Klant Arcelor Mittal was zelf vragende partij voor een HCL-installatie om het welzijn van zijn arbeiders op de werkvloer en dusdanig de productiviteit te verhogen. “Belangrijk is te beseffen dat HCL meer is dan tunable white, of wat vroeger ook wel ‘dynamische verlichting’ genoemd werd”, weet men bij Cebeo. “HCL gaat niet over een product, maar over de toepassing van een toestel in een welbepaalde ruimte, en bijvoorbeeld gekoppeld aan een (DALI-)sturing.”

Grafiek: growth of value of light to society

Catherine Lootens van Groen Licht Vlaanderen (zie verderop in dit dossier ook een interview), voegt toe: “Een belangrijke rol in de toepassing van HCL is weggelegd voor actoren zoals de preventieadviseur. Zij kunnen, beter, moéten de installateur bijstaan. Men moet inzien dat het hier om een totaaloplossing gaat, niet louter om een verlichtingsoplossing.”

Relighting

Het belang van een doordachte relighting valt niet te onderschatten. “Maar met LED als de standaard, daalt het aandeel van verlichting aanzienlijk in het EPB-verhaal. Dankzij de ledificatie worden de marges veel groter. EPB mag dus geen rem zijn op ‘comfort’ als we spreken over verlichtingstoepassingen. Bij investeringen (bijvoorbeeld HCL) moet de focus dus verschuiven van energiezuinigheid naar comfort en welzijn. Die ‘switch’ moeten we vaak nog maken.”

 

Kwalitatieve norm

Naast lichtoplossingen en -technologie, speelt normering een bepalende rol in de kwaliteit van licht. Want het eerste mag nog zo ver staan, zonder aangepaste normering ontstaat een allegaar aan sterke, maar evenzeer matige tot slechte oplossingen en producten. Dankzij die geldende normen en standaarden is de installateur en ook zijn klant zeker van een bepaalde kwaliteit. Sterk uitgedrukt: de kwaliteit van de norm bepaalt de kwaliteit van het licht.

WELL Building Standard

De WELL Building Standard is een norm voor gezonde gebouwen. “De omschreven specificaties voor licht bevatten alles om een goede norm te zijn”, klinkt het rond de tafel. “In vergelijking met het huidige BREEAM, houdt deze norm bijvoorbeeld ook rekening met daglicht, en niet enkel met kunstlicht. Ook de reflectiewaarden op verticale wanden (>70%) en plafonds (>80%) verdubbelen met deze norm. Vandaag is de WELL Building Standard nog niet opgelegd.”

 

“DALI is kinderspel”

Het is een open deur als we stellen dat verlichtingstechnologie snel evolueert. Maar daarom volgt de effectieve toepassing van die nieuwigheden nog niet altijd even snel. Volgend voorbeeld tijdens het rondetafelgesprek maakt dit duidelijk. Jo Vinckier, op dat moment nog werkzaam als Project Officer Smart Lighting in het Light Lab van de KU Leuven (sinds maart system engineer bij byNubian red.): “Een DALI-sturing (Digital Adressable Lighting Interface) is heel gemakkelijk in gebruik te stellen. Sinds de komst van LED zou elke nieuwe lichtinstallatie standaard DALI-gestuurd moeten zijn.”

 

Analog to Digital switch

Gino Bruynooghe, extern lichtadviseur bij Cebeo ziet dit anders in de praktijk: “Bij een grote groep installateurs is DALI niet ingeburgerd. Dit zijn vaak kleinere installatiebedrijven of installateurs die alleen werken. Velen houden vast aan het gekende 1-10V systeem, terwijl er even eenvoudig te installeren DALI dimmers voor handen zijn. We merken dit bij projectvragen. We raden installateurs aan om zich hiervoor tot Cebeo te wenden, en een Campus opleiding te volgen om zo de stap van analoog naar digitaal te zetten. Bijscholen kost tijd, en die is er vaak te kort voor de drukbezette professional. Maar het is een voorwaarde om extra business te genereren, met DALI, HCL,…”

 

DiiA

Ook DALI zelf staat niet stil, intussen is de geüpdatete DALI-2 versie beschikbaar. Henk Demaeght, Product Manager Building Automation bij Cebeo legt uit waarom die update nodig was: “Een pijnpunt van het ‘oude’ DALI was dat ongeacht de compatibiliteit van lichtbronnen, andere actoren zoals sensoren of drukknoppen niet altijd gepast reageerden. Volgens het nieuwe DALI-2 protocol worden actoren eerst ‘gekeurd’ door DiiA, de Digital Illumination Interface Alliance vooraleer ze de DALI-2 kwalificatie krijgen.”

“Veelal is de installateur ook de voorschrijver. Een ‘probleem’ stelt zich als de installateur onvoldoende vertrouwd is met een digitale sturing. Omgekeerd, wanneer een studiebureau voorschrijft, dan zet men doorgaans DALI als veilige keuze in het lastenboek. Wanneer de invulling concreet wordt, kunnen ze nog kiezen voor andere systemen afhankelijk van welke fabrikanten gekozen worden. Een verschuiving in de waardeketen dwingt zich op, zodat Cebeo ook voorschrijver wordt”, aldus Gino Bruynooghe.

 

Light as a service

Concluderend kunnen we stellen dat licht veel meer aandacht verdient dan het vandaag krijgt. In die optiek maakt ‘Light as a service’ zij intrede. “Licht evolueert, en moet of kan worden aangepast aan veranderende situaties, zeker in bedrijven. Net zoals je een contract afsluit voor de verwarming met een energieleverancier, zou een servicecontract voor licht de standaard moeten worden. Circulariteit van verlichtingstoestellen, met aandacht voor de manier van productie, opslag, transport en recyclage, zal mogelijk aan belang winnen. Het is onze taak om samen met de installateur de eindklant hiervan bewust te maken.”

 

 


 

LED’s die frieten groen kleuren? Koud fosfor van Xicato is de oplossing 

 

Rob Verbeelen, General Manager Luxendi

Ruim 10 jaar geleden wist Xicato als eerste LED-fabrikant met hun LED’s het effect van natuurlijk licht te creëren. Rob Verbeelen, General Manager bij Luxendi, dat startte met de import van Xicato, herinnert het zich als de dag van gisteren. “Wie vroeger een verlichtingstoestel kocht aan de toonbank, kreeg daarbij ongeacht het merk, een halogeenlamp met altijd hetzelfde licht. Maar sinds de komst van LED weet je niet meer welke LED in je toestel zit, met een enorme variëteit aan lichtkleuren en -kwaliteiten tot gevolg. Hierdoor kan de installateur, en finaal de eindklant, voor problemen komen te staan. Dat willen we uiteraard vermijden.”

 

“De basisfilosofie van Xicato is dat elke lichtontwerper bij de aankoop van een lichtbron erop moet kunnen rekenen altijd hetzelfde licht te krijgen. Belgische fabrikanten als Delta Light, maar ook buitenlandse zoals Orbit kunnen hun verlichtingstoestellen uitrusten met LED’s van Xicato.”

Net zoals bij een TL-lamp, heeft ook LED fosfor nodig om het blauwe licht om te zetten naar zichtbaar licht. “Xicato ontwikkelde een lichtbron die exact natuurlijk licht weergeeft. LED’s van Xicato met een hoge kleurweergave-index (CRI/Ra) tonen kleuren, zoals het rood van aardbeien, op hun mooist. In musea en winkels die kwaliteitsgoederen aanbieden, zoals boetieks, juweliers, speciaalzaken of traiteurs, is dit wenselijk. Het kwaliteitsvolle licht versterkt het kwaliteitsimago, en verantwoordt zo het prijsverschil.”

 

“Het kwaliteitsvolle licht versterkt het kwaliteitsimago, en verantwoordt zo het prijsverschil.”

winkelinfrastructuur

“Let op,” bemerkt Rob Verbeelen, “niet elke (winkel)infrastructuur wil high end verlichtingstoestellen, en dat heeft niet alleen met budget te maken. Discounters willen de indruk wekken goedkoop te zijn, en dan is high end verlichting niet altijd aangewezen. In dit geval mogen producten er minder kwaliteitsvol en (dus) goedkoper uitzien.”

 

Koud fosfor

Welke technologie schuilt er nu achter de lichtkwaliteit die Xicato LED-modules bieden? “De Corrected Cold Phosphor Technology stelt ons in staat om accuraat, uniform, consistent en betrouwbaar licht, zowel qua kleur als lichtstroom, te creëren. Het doel? Een realistische kleurweergave verzekeren en comfort bieden aan de gebruiker.”

“Zoals elke fabrikant gebruiken we blauwe LED als basis, die we dankzij de toevoeging van fosfor omvormen tot zichtbaar wit licht. Maar, zowel de blauwe LED als de gele fosfor hebben elk hun eigen toleranties. Gevolg is, dat als je beiden combineert, je tussen de LED-modules onderling een hele waaier aan tinten wit licht krijgt. Dit is nochtans hoe andere fabrikanten het doen. Daarna sorteren ze die LED’s.”

 

Consistent licht

“Bij Xicato meten we de golflengte van de blauwe LED op, en passen de fosfor individueel aan naargelang de golflengte van de blauwe LED. Zo kennen we perfect de kleurtemperatuur en de CRI. Daar geven we ook garantie op. Zo slagen we erin een Standard Deviation Color Matching (SDCM) te garanderen van 1 bij 2 MacAdam ellipsen. Dit wil zeggen dat alle Xicato producten, artikels, families en toepassingen onderling dezelfde lichtkleur (consistentie) geven.”

“Waar bij diffuus licht enige variabiliteit nog te tolereren valt, is dit bij direct licht – bijvoorbeeld een rij spotjes gericht op een muur in een museum) uit den boze. Vanaf 3 MacAdam ellipsen, de gangbare tolerantie bij de meeste fabrikanten, zijn de verschillen veel duidelijker zichtbaar. Al onze LED’s bieden ook dezelfde lichtstroom.”

“Een tweede verschil met andere fabrikanten, is dat we de fosfor bovenop een glasplaatje aanbrengen en niet op de blauwe LED zelf. De fosforcomponenten worden vastgehouden door een soort silicone. Net die silicone degradeert het eerst door verwarming. Wanneer dit gebeurt, dan gaat je LED groen of roodachtig licht beginnen schijnen. Omdat wij het fosfor op een glasplaatje aanbrengen, houden we de fosfor een pak koeler. Vandaar ‘koud’ fosfor.  Zo garanderen we de kleurtemperatuur over de levensduur. Bij de OEM’s (Delta Light, Orbit en andere fabrikanten van verlichtingstoestellen) ligt eveneens de opdracht om een armatuur te ontwikkelen die voldoende koeling toelaat.”

 

Consistent licht

Xicato LED-modules


“Omdat wij het fosfor op een glasplaatje aanbrengen, houden we de fosfor een pak koeler.”

 

Groene frieten

Vroeger moest een restauranthouder om het half jaar zijn halogeenlampen vervangen omdat ze stuk gingen. In zo’n zaken brandt de verlichting 4000 uur per jaar. “Ter vergelijking, in een huishouden is dat gemiddeld 300 uur. In tegenstelling tot halogeenlampen gaat LED niet ‘stuk’, het degradeert. Je haalt er zo de restaurants uit die zijn overgeschakeld naar LED, maar voor low end LED’s van de doe-het-zelf winkel kozen. Gevolg? Een restauranthouder die nalaat zijn LED’s te vervangen, omdat ze ‘nog branden’, serveert binnen het half jaar bruine carpaccio en groene frieten. Die low end LED’s zijn niet gemaakt om zo lang te branden, ook al doet hun lange ‘levensduur’ vermoeden van wel.”

Rob Verbeelen besluit: “De lumen maintenance is vaak niet het grootste probleem. De huidige generatie LED’s kunnen tienduizenden uren branden met al bij al weinig verlies aan lumen output. Wat veel problematischer is, is de color consistency. Een LED die onvoldoende gekoeld wordt, is per definitie een LED die snel degradeert. Hierin ligt een opdracht voor zowel de fabrikant van het verlichtingstoestel, alsook de installateur die bij het plaatsen voldoende luchtcirculatie moet voorzien. Dankzij de Cold Phosphor Technologie van enerzijds, én het individueel meten van de golflengtes per LED waarop de fosfor precies wordt afgestemd anderzijds, neem je met Xicato alvast een vliegende start.”

 

 


 

“Vluchtroutes aanduiden in functie van calamiteit” 

 

Eric Depoorter, Accountmanager bij Eaton

Eaton staat sinds jaar en dag bekend als een aanbieder van energie-efficiënte oplossingen die klanten helpt met het rendabel beheer van hun elektrische, mechanische en hydraulische energie. Dat doet het bedrijf in verschillende nichemarkten. Noodverlichting is één van de sectoren waar Eaton nadrukkelijk op inzet. Met Guideled DXC, een gloednieuw systeem voor adaptieve aanduiding van vluchtroutes, lanceert het een belangrijke innovatie voor de noodverlichting in grotere gebouwen. Accountmanager Eric Depoorter legt zich bij Eaton sinds dertien jaar toe op noodverlichting. Hij zag de jongste jaren een aantal opmerkelijke trends in deze nichemarkt.

 

Beperkt budget

“We zien nog te vaak dat het belang van noodverlichting pas echt aan de oppervlakte komt als er zich ergens een probleem voordoet waardoor de algemene verlichting uitvalt. Op zo’n moment wil je niet volledig in het duister tasten om je weg in een gebouw te vinden. Precies om die reden wordt noodverlichting ook geïnstalleerd op een apart circuit, los van de algemene verlichting. Door de band genomen, voorziet de eindklant circa 5 à 10 % van zijn verlichtingsbudget voor noodverlichting. Vaak houdt hij het zo goedkoop mogelijk, al is het wel essentieel dat hij rekening houdt met de Total Cost of Ownership (TCO), waaronder ook de onderhoudskosten vallen.”

 

Verlichte brooddoos

Noodverlichting was altijd al verplicht in tertiaire gebouwen, maar heeft toch een grote evolutie doorgemaakt. “Eerst en vooral is de esthetiek erop vooruit gegaan: noodverlichting is het imago van ‘de verlichte brooddoos’ ontgroeid dankzij de opmars van minimalistische, discrete armaturen. Die zijn ook voor architecten een groot pluspunt. Zeker bij het uittekenen van culturele centra speelt dat toch een belangrijke rol. Daarnaast hebben de fluorescentielampen van vroeger  gaandeweg plaats geruimd voor led(armaturen). Toen leds pas op de markt kwamen, lag de kostprijs van dergelijke noodverlichting hoger, maar naarmate de prijzen naar beneden gingen is het marktaandeel van leds ook in noodverlichting aanzienlijk gestegen.”

Noodverlichting toestellen

 

“Noodverlichting is het imago van ‘de verlichte brooddoos’ ontgroeid dankzij de opmars van minimalistische, discrete armaturen.”

 

Risicoanalyse

Welk type noodverlichting aangewezen is, is in sterke mate afhankelijk van het gebouw waarin het moet worden geïnstalleerd. “Zo is het voor kleinere complexen bijvoorbeeld minder nodig om te investeren in autotest-armaturen. De Regie der Gebouwen eist dat sowieso voor grotere gebouwen, zoals ministeries. Daar is die autotestfunctie absoluut noodzakelijk omdat via deze functie automatisch alle functies van het armatuur worden gecontroleerd, in eerste instantie de toestand van de lichtbron en de batterijen. De keuze van de gewenste noodverlichting is altijd het resultaat van een risicoanalyse die door het studiebureau samen met de bouwheer wordt uitgevoerd.”

 

Vernieuwende ontruimingsmethode

Noodverlichting omvat twee aspecten: de verlichting van de vluchtweg zelf, maar ook de verlichting van de pictogrammen die de vluchtroutes aanduiden. Vorig jaar introduceerde Eaton op Cebeo Technologie voor die pictogramverlichting een gloednieuw systeem.

 

Dynamische vluchtroutes

“Het vernieuwende aspect schuilt in het adaptieve karakter van deze oplossing”, vervolgt Eric Depoorter. “Met de statische pictogramarmaturen die nu overal in tertiaire gebouwen zijn geïnstalleerd, bestaat de kans dat de te evacueren mensen net in de richting van het gevaar (bijvoorbeeld een brand) worden geleid en langs daar dus niet weg kunnen. Net om dergelijke potentiële catastrofes te vermijden, opteren we voor een dynamische methode die gebruik maakt van digitale technologie. Die biedt de mogelijkheid om vlot te wisselen tussen een aantal vooraf gedefinieerde vluchtroutes (scenario’s).”

Dynamische vluchtroutes

“Om potentiële catastrofes te vermijden, opteren we voor een dynamische methode die gebruik maakt van digitale technologie”

 

Het systeem leent zich vooral voor toepassingen in grote tertiaire gebouwen, zoals luchthavens, universiteiten en omvangrijke theaters. “Een bevoegd persoon kan, door de selectie van een bepaald scenario, de veiligste en snelste vluchtroute activeren. Bovendien kunnen we het systeem ook automatisch activeren als een rookmelder, via een potentiaalvrij contact, op het armatuur is aangesloten. Bij rookdetectie geeft het aangesloten pictogramarmatuur dan een rood kruis weer, dat aangeeft dat mensen die route net niét mogen nemen.”

Contacteer je Cebeo verlichtingsspecialist voor de perfecte inpassing van de noodverlichting in jouw lichtplan. Wens je je verder te verdiepen in de finesses van Eaton Guideled DXC, dan biedt de fabrikant hier ook zelf opleidingen voor aan. Raadpleeg zeker regelmatig ons Cebeo Campus aanbod voor soortgelijke opleidingen rond verlichting.

 


 

Een heel rustgevende plek om te werken” 

 

Drukkerij De Melle in Turnhout levert al meer dan 50 jaar hoogstaand drukwerk voor zijn klanten. Voor een bedrijf dat kwaliteit zo hoog in het vaandel draagt, is kwalitatief licht onontbeerlijk. Cebeo mocht er samen met Opple de verlichting in hun nieuwbouw onder handen nemen. Uiteraard mocht een slimme sturing niet ontbreken.

Drukkerij De Melle in Turnhout

De Melle ruimte 1

De Melle ruimte 2

 

Wie binnenwandelt bij drukkerij De Melle kan er niet omheen: licht, licht, en nog meer licht. Eindklant Guy Daniëls voelt het effect op zichzelf en zijn werknemers. Bovendien hoeft geen enkele medewerker nog een knop of schakelaar aan te raken. “Dat is het grote voordeel aan Opple Smart Lighting”, weet Guy. “Het armatuur past zich autonoom aan, op het daglicht dat binnenvalt in de bureaus. We merken die veranderingen niet eens op, het is heel rustgevend. Of het eenvoudiger zou kunnen? Onmogelijk, lijkt me.”

Of het eenvoudiger zou kunnen? Onmogelijk, lijkt me.

Ook voor installateur Erwin Van Hoeck was dit een fijn project om in handen te nemen. “Alle betrokken partners hebben in een soort open boek systeem aan dit project deelgenomen. Het leuke daaraan is dat je voor elke techniek, van HVAC tot elektriciteit, op elke manier vernieuwingen kan toepassen.”

 

Flexibel systeem

“Als installateur is het de bedoeling dat je gemakkelijk aanpassingen kan doorvoeren, en zo kan ingrijpen op een installatie. Waarom dit systeem zo goed functioneert? Opple werkt via Bluetooth, via een communicatie die eenvoudig programmeerbaar is, zodat je niet afhankelijk bent van externe partners.”

 

Smart relais

“Bovendien is de installatie betaalbaar, met tal van uitbreidingsmogelijkheden. De configuratie gebeurt in samenspraak met de eindgebruiker. Door gebruik te maken van een smart relais, kan je tal van andere technieken toevoegen aan het systeem.”

Tim Leyers, Accountmanager bij Opple

 

Tim Leyers is Accountmanager bij Opple: “Ons Smart Light systeem is een slimme, betaalbare oplossing om energie te besparen. Van die gedachtegang zijn we uitgegaan toen we het systeem ontwikkelden. We wilden een eenvoudige installatie nastreven, die laagdrempelig is voor de installateur.”

 

“Met een smart relais kan je tal van andere technieken toevoegen aan het systeem.”

 

Bluetooth Mesh

“Via een Bluetooth mesh creëren we een draadloos netwerk dat heel stabiel is, zonder dat er extra bekabeling of hardware van doen is. We hebben enkel de Opple smart app nodig. Via die app kan je op een hele gemakkelijke manier een project creëren en configureren. Om in een latere fase uiteindelijk alle features die een eindklant wil, toe te voegen.”

Ook voor Cebeo was deze oplossing een ‘no-brainer’. “De installateur gaf ons de volledige vrijheid om een mooie verlichtingsoplossing voor te stellen”, herinnert Geert Wouters, Extern Lichtspecialist bij Cebeo, zich. “We twijfelden er niet aan om hier een Technolux Smart oplossing aan te bieden. In dit geval dus het Smart Lighting systeem van Opple. Die oplossing heeft echt wel zijn plaats gevonden en verdiend in onze eigen Technolux brand.”

Geert wouter, extern lichtspecialist en installateur

 

DOWNLOAD TECHNOLUX CATALOOG

 

 

DRUKKERIJ DE MELLE KIEST VOOR TECHNOLUX SMART LED

 

 

 

 

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.