You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Installateur Van Vooren: meerwaarde bij datacomprojecten

Frederik Flipts - Francis Claeys

 

Op een dag vind je de job van je leven… Als het van Frederik Flipts afhangt, blijft hij zijn huidige functie met alle plezier uitoefenen. Sinds 12 jaar werkt hij als extern specialist datacom bij Cebeo, nadat hij in dezelfde nichemarkt vanaf 1999 al een schat aan ervaring opbouwde als intern medewerker. “Het geeft veel voldoening om, samen met installatiebedrijven en sterke fabrikanten, te kunnen werken aan succesvolle datacom-projecten.” Hoe hij daarbij te werk gaat, licht Frederik toe samen met Francis Claeys, projectmanager bij installatiebedrijf Van Vooren uit Brugge.

Een datacomproject van naaldje tot draadje mee helpen uitwerken, is het stokpaardje van Frederik Flipts. “In de meeste gevallen contacteert een installateur ons in functie van een project, maar het kan evengoed de eindklant of – in sommige gevallen – een fabrikant zijn”, legt hij uit. “Idealiter krijgen we in een zo vroeg mogelijk stadium weet van wat er op stapel staat, zodat we het volledige design kunnen uitwerken. Via een eerste overleg met de installateur en de fabrikant, bekijken we de meest passende oplossingen door proactief mee te denken met de eindklant.”

 

Totaalpartner

Eén van die installatiebedrijven waar Frederik kind aan huis is, is Van Vooren uit Brugge. “Wij zijn een partner voor algemene elektriciteitswerken”, verklaart Francis Claeys. “Van laagspanning tot en met hoogspanning, van beveiliging tot netwerken: we behartigen het integrale plaatje. Als de eindklant zelf een heel goed idee heeft van wat hij wil, krijgen we een gedetailleerd lastenboek. Meestal staat daarin ook het merk omschreven van de fabrikant waar de eindklant een specifieke voorkeur voor heeft. Als de eindklant de invulling van het datanetwerk volledig aan ons overlaat, informeren we ons bij Cebeo om met die gegevens dan een gedetailleerde offerte te kunnen opmaken. Meestal zitten we op dezelfde lijn, maar overleg kan nuttig zijn om alle neuzen in dezelfde richting te laten wijzen.”

Elke medewerker uit het Van Vooren-team heeft ervaring met datacom. Vanuit hun expertise en door heel regelmatig dergelijke projecten uit te voeren, ontwikkelde het team een voorliefde voor werken met Nexans-producten, zowel voor glasvezel- en koperbekabeling, connectoren als andere producten. “Op zich is Nexans niet de goedkoopste aanbieder, maar de duurzaamheid van de producten en de grotere zekerheid over de kwaliteit van de installatie, geven voor ons de doorslag.”

 

“Bij oplossingen van goedkopere merken duurt het vaak langer om, bijvoorbeeld, connectoren aan te sluiten.”

Frederik Flipts, extern specialist datacom bij Cebeo

netwerkLAN rack

Installatiecomfort

Frederik Flipts knikt bevestigend. “Omdat de items van Nexans ruimschoots aan de normen voldoen, ben je bij het testen van de netwerkverbindingen vrij zeker dat de meetwaarden de degelijkheid en de kwaliteit zullen bevestigen. Globaal bekeken kan je stellen dat bij oplossingen van goedkopere merken het vaak langer duurt om bijvoorbeeld connectoren aan te sluiten. Bovendien is de kans groter dat iets niet volledig naar wens verloopt, waardoor je weer moet herbeginnen, wat tijd én geld kost. De R&D-afdeling van Nexans verricht sowieso veel onderzoek naar installatiecomfort en een optimale ‘headroom’. Dat zorgt voor steviger en robuuster materiaal, wat de vakman zeker waardeert: als Nexans-producten volgens de regels van de kunst zijn afgemonteerd, werken ze gegarandeerd.”

Bij Van Vooren waarderen ze de ondersteuning die Nexans en Cebeo bieden inzake expertise-opbouw. “Hoewel onze mensen al veel kennis hebben, is een update af en toe wel nuttig. In functie daarvan, hebben we een tijdje geleden via Cebeo een Nexans-opleiding in onze kantoren kunnen organiseren. Die is altijd heel praktijkgericht, wat een grote toegevoegde waarde betekent.”

“Het is eigen aan vakmensen dat ze mettertijd een voorkeur voor een bepaald merk ontwikkelen. Bij ons is dat sowieso Nexans. We merken ook dat dit het merk is dat het meest in lastenboeken wordt voorgeschreven. Omdat een aantal van onze mensen een tijdje geleden een driedaagse opleiding bij Nexans volgden, zijn we ook een Approved Installer van deze fabrikant. Als je dat certificaat kan voorleggen bij het meedingen naar projecten, geeft je dat sowieso een streepje voor,” klinkt Francis Claeys terecht trots.

Ook wie liever met andere merken werkt, kan bij Cebeo terecht. “Als multi-brand distributeur hebben we van de belangrijkste aanbieders een uitgebreide waaier aan producten in onze portfolio”, weet Frederik Flipts.

 

Francis Claeys, projectmananger bij installatiebedrijf Van Vooren

 

“Het is prettig om weten dat Cebeo zo goed mogelijk anticipeert op de huidige schaarste aan grondstoffen.”

Francis Claeys,
projectmanager bij installatiebedrijf Van Vooren

Aarding

Dankzij hun uitgebreide ervaring hebben de technici van Van Vooren niet alle Cebeo-ondersteuning nodig. Indien vereist, kunnen ze daar sowieso wel op rekenen. “Onze support kan dus beginnen bij het prille stadium van een project, maar we kunnen bij het opstellen van de offerte de juiste materialen helpen kiezen en zijn vlot bereikbaar om, tijdens de installatie, op verschillende manieren te helpen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat datakasten goed geaard zijn opdat het netwerk voortdurend goed functioneert. Als het netwerk even ‘wegvalt’, is het controleren van die aarding vaak de eerste tip die we meegeven”, aldus Frederik Flipts. “Voor installateurs die hun datacom-kennis nog niet hebben kunnen optimaliseren, zorg ik ook geregeld voor ondersteuning op de werf.”

Het mobiel nummer van Frederik heeft een ‘ereplaatsje’ in de contacten van Francis. “2XL, Lotus Bakeries, AGP Plastics, alle elektriciteitswerken (datacom inbegrepen) voor de vernieuwde NMBS-infrastructuur in Oostende …: het zijn allemaal projecten waarbij we Nexans-producten van Cebeo zullen gebruiken. Het is ook prettig om weten dat Cebeo zo goed mogelijk anticipeert op de huidige schaarste aan grondstoffen, zodat onze grootste uitdaging (beschikbaarheid van componenten) toch zo goed mogelijk wordt opgevangen.”

“Klopt: als we merken dat er hiaten in ons aanbod kunnen komen, zoeken we zo snel mogelijk valabele alternatieven, zodat we ook onze datacomklanten zo goed mogelijk kunnen servicen”, besluit Frederik Flipts.

 

Info voor jouw datacomproject: contacteer jouw lokale netwerkspecialist

Oost- en West-Vlaanderen

Frederik Flipts
frederik.flipts@cebeo.be
056 23 81 99

Antwerpen/Limburg

Ian Schoeters
ian.schoeters@cebeo.be
011 26 04 21

Brabant

Sandrine Spevak
sandrine.spevak@cebeo.be
02 739 47 86

Wallonië

Nicolas Pierre
nicolas.pierre@cebeo.be
065 40 24 57

 


 

TERUG NAAR CEBEO buildingS 7

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.