You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Klim op Siemens-ladders naar de cloud

Data naar de cloud versturen? Steeds meer bedrijven doen het en daar hebben ze goede redenen voor. Siemens biedt passende oplossingen voor alle applicaties/installaties en kennisniveaus. Vier specialisten van de bekende fabrikant lichten de uitgebreide mogelijkheden toe. “Cybersecurity is voor ons een absolute prioriteit.”

siemens cloud

 

“De cloud biedt de kans om, naast het opslaan van data, die ook te visualiseren en te analyseren. Dat kan leiden tot verbeteringen van de processen”, verduidelijkt Marlies De Nul, Sales Specialist Automation bij Siemens. “Machinebouwers doen dat bijvoorbeeld met het oog op predictief onderhoud of inzichten over de batterijcapaciteit.”

Door te werken met de cloud, kan je de kosten van fysieke infrastructuur (servers) reduceren. “Siemens beschikt over talrijke mogelijkheden om data naar de cloud te sturen. De digitalisering valt niet meer terug te draaien en dat hoeft ook niet. Je kan er heel veel trends mee voorspellen, sneller inspelen op de noden van de markt en evolueren naar flexibelere bedrijfsprocessen. Daarnaast biedt de cloud ook mooie kansen om een ecosysteem te creëren”, aldus Johan Van den Eede, Sales Specialist Industrial Networks bij Siemens.

 

MQTT

Data naar de cloud transfereren, gebeurt door protocollen. Eén van de meest gebruikte is MQTT, een ‘light’ protocol dat connectie en communicatie in een (niet-)industriële context mogelijk maakt. “Nadat de connectie is gebeurd, sturen cliënten data gebundeld in topics (thema’s) naar de MQTT-broker. Daardoor ontpopt een cliënt zich tot een ‘publisher’. De data kunnen worden opgevraagd door ‘subscribers’,” vervolgt Marlies De Nul.

Grote voordelen van MQTT zijn de grote schaalbaarheid die het teweeg brengt, de geringe bandbreedte, de sterk beveiligde manier van communicatie én de mogelijkheid om een ‘quality of service’ te definiëren via verschillende levels.

Johan Van den Eede, Sales Specialist Industrial Networks bij SiemensMarlies De Nul, Sales Specialist Automation bij Siemens

 

“De cloud biedt mooie kansen om een ecosysteem te creëren.”

 

 

LOGO goes cloud

Machine Embedded

Siemens biedt diverse manieren om met de cloud te connecteren. “De eerste mogelijkheden zijn ‘machine embedded’, met PLC’s (bijvoorbeeld de Logo, S7-1200 of S7-1500) ingebouwd in de machine”, vertelt Gregory Putman, Sales Specialist industriële netwerken. “Dit zorgt voor een rechtstreekse koppeling met de cloud met ingebouwde cybersecurity. Doordat er geen extra devices nodig zijn, is de kost beperkt. Bij de ‘machine embedded’-oplossingen worden alle data heel gemakkelijk één op één naar de cloud (bijvoorbeeld Azure of MindSphere van Siemens) doorgestuurd, om ze daar te laten analyseren. De pre-analysemogelijkheden zijn eerder beperkt.”

 

IoT-gateways

Daarnaast zijn er de IoT-gateways. “Deze worden onder andere toegepast op iets oudere installaties die de klant niet wil aanpassen, maar ook waar ingewikkeldere mogelijkheden voor pre-processing  nodig zijn. De data worden uit de PLC of sensoren gelezen en zo doorgestuurd naar de cloud.”

Er zijn verschillende IoT-gateways. “Cloud Connect leest heel eenvoudig de gegevens uit, om ze één op één naar de cloud te sturen. Deze aanpak leent zich heel goed voor elektro-installateurs die minder affiniteit hebben met programmeren. Daarnaast heb je de open IoT-gateways. Die laten via ‘dockers’ bepaalde AI-applicaties en –algoritmes op de data los. Dat doen ze onder meer om data (bijvoorbeeld de temperatuur, het vermogen, het rendement van de motor,…) van verschillende machines met elkaar te vergelijken. Dat kan al leiden tot zeer nuttige inzichten, nog voor je die data naar de cloud stuurt. Voor deze aanpak is wel meer IT-kennis vereist.”

 

IoT-gateways kan je ook koppelen aan motoren, om verschillende parameters te controleren. “Die data worden dan automatisch doorgestuurd naar MindSphere, waar ze worden geanalyseerd om bijvoorbeeld het rendement van de motor te bepalen. Zo krijgt de eindgebruiker bijvoorbeeld een signaal wanneer een onderhoud aangewezen is. Gezien de huidige torenhoge energieprijzen, is dergelijke informatie altijd welkom. Ook hiervoor hoeft de installateur niet over specifieke programmeerkennis te beschikken, gezien de Mindsphere-applicaties rechtstreeks door Siemens ter beschikking worden gesteld.”

Met LPE (Local Processing Engine) heeft Siemens een oplossing in huis die het netwerk nog meer beveiligt. “Naast mogelijkheden voor remote control en software voor analyses van het netwerk, voorziet LPE ook in allerlei alarmen inzake cybersecurity”, aldus Gregory Putman.

connection to cloud

 

Edge

Edge is vergelijkbaar met IoT-gateways met pre-processing. “Aan Edge kan je diverse applicaties voor bijvoorbeeld energiebeheer of remote access koppelen”, aldus Bart Boumans, Sales Specialist Industrial Communication. “Naast een stevig vermogen, is Edge vooral gegeerd omdat het de kans biedt om diverse Edge-toestellen via een centraal managementsysteem te beheren.”

 

SCADA toepassingen

SCADA

Siemens heeft in de portfolio ook SCADA-applicaties om connectiviteit met de cloud mogelijk te maken. “Met SCADA kies je voor een innovatief, schaalbaar procesvisualisatiesysteem met talrijke krachtige functies voor de bewaking van geautomatiseerde processen.  SCADA vergt noch extra componenten noch aanvullende hardware en leunt qua systematiek aan bij de ‘embedded’ systemen, die de data dus rechtstreeks doorsturen naar de cloud. Je hebt alleen een licentie nodig om specifieke data aan te klikken en door te sturen. Je kan de functionaliteit uitbreiden door gebruik te maken van opties en ‘add ons’ voor WinCC versie 7.5, of voor Unified Comfort Panels.”

 

“Onze servicemensen staan klaar voor ondersteuning in elk stadium van een project.”

 

Serviceafdeling

Naast die vier technische zuilen is er ook de serviceafdeling, die klanten adviseert en helpt om de gekozen oplossing te implementeren. “Niet elke installateur beschikt ‘in house’ over voldoende expertise om een cloudoplossing van naaldje tot draadje te gaan uitwerken. Onze servicemensen staan klaar voor ondersteuning in elk stadium van een project: bij het definiëren van de architectuur, in de voorbereidingsfase, de configuratie en/of voor onderhoud en monitoring.”

De ondersteuning kan ook digitaal. “Installateurs die zich hebben ingeschreven voor webinars (waar de mogelijkheden een eerder globale toelichting krijgen), ontvangen vervolgens wekelijks TechTalks, met technische details over alle oplossingen en configuratie. Op die manier verzorgen we eigenlijk hulp van A tot Z”, besluit Gregory Putman.

 


 

TERUG NAAR CEBEO industry 5

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.