You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Niko biedt installateurs ondersteuning bij digitalisering van energiemarkt

Niko - Bart van Remortel productmanager

“Installatiecomfort koppelen aan financiële toegankelijkheid”

Digitalisering van energie is geen verhaal voor morgen, of een ‘ver van mijn bed’-show. “Niets is minder waar: het gebeurt vandaag”, vertelt Bart van Remortel, productmanager bij Niko. “Graag bieden wij installateurs alle nodige informatie en skills aan om dit naar hun business te vertalen. Dat is ook nodig, want slimme huisinstallaties worden de nieuwe norm en die (r)evolutie gaat razendsnel.”

 

Als specialist in energie-oplossingen, zag Bart van Remortel de markt vliegensvlug veranderen. “Deze sector zag er vroeger heel simpel uit: grote energiecentrales waren de opwekkers, particulieren en ondernemingen de afnemers. Door de mogelijkheid om zelf energie op te wekken, loopt dat nu helemaal door elkaar. Veel mensen of bedrijven vertolken beide rollen. De uitdaging bestaat erin om dat hele stroomnet in goede banen te leiden en vraag en antwoord op elkaar af te stemmen. Koppel dat aan het noodzakelijke streven naar CO2-neutraliteit en je beseft dat iedereen slimmer met energie zal moeten omspringen.”

 

Gefaseerde aanpak

Gefaseerde aanpak

Dat gebeurt best op een digitale manier: dankzij de huidige oplossingen is er voldoende informatie beschikbaar om alles te automatiseren en te streven naar die ideale harmonie tussen vraag en aanbod, zonder dat een consument zich hierom moet bekommeren. Het is een proces waar ze bij Niko volop mee bezig zijn.

 


Gefaseerde aanpak

1. Focus op optimalisering van zelfconsumptie

2. Focus op capaciteitstarief

3. (Toekomst) Dynamische prijzen


 

 

“We zijn op een gefaseerde manier bezig met de creatie van een totaalpakket aan oplossingen voor een verbeterd energiemanagement”, vervolgt Bart van Remortel. “In eerste instantie focussen we ons op de optimalisering van zelfconsumptie: hoe kan je, als eigenaar van een PV-installatie, zoveel mogelijk je eigen energie gebruiken? Door de afschaffing van het prosumententarief en van de terugdraaiende meter lijken zonnepanelen een investering die niet meer rendeert. Niets is minder waar. Met een gegarandeerd rendement van 5% leveren zonnepanelen nog altijd veel meer op dan de spaarrekening. Het is geen geheim dat de energieprijzen op termijn verder zullen stijgen. Op dat moment wordt een PV-installatie, mede door de relatief beperkte investering, nog aantrekkelijker.”

“De volgende stap is geënt op het capaciteitstarief, waarbij Niko Home Control ervoor zal zorgen dat het verbruik beter verspreid wordt over de dag en de distributiekosten op de energiefactuur zullen dalen. Fase drie zal zich op langere termijn voltrekken, als we steeds nadrukkelijker met dynamische prijzen zullen worden geconfronteerd. Het zal dan kwestie worden om op een zo intelligent mogelijke manier van de lage tarieven gebruik te maken. Momenteel zijn de prijzen nog niet zo wisselvallig en liggen de hogere en de lagere tarieven nog relatief dicht bij elkaar.”

Los van dat alles en toepasbaar in elke fase, is het gezond verstand. “De goedkoopste energie is degene die je niet verbruikt. Het sluimerverbruik beperken, beter isoleren … het zijn stuk voor stuk vrij eenvoudige manieren om stroom te besparen.”

Niko Home Control producten

 

Connectiviteit

Ook het Internet of Things, waardoor apparaten met elkaar communiceren, biedt veel voordelen. Die connectiviteit en het gebruik van Niko Home Control laten bijvoorbeeld toe om met één druk op je smartphone een aangepaste sfeer in huis te creëren, de zonwering te sluiten, de verwarming uit te zetten, noem maar op. Voor die verwarming leent een warmtepomp zich ideaal: een continu gezellige temperatuur in de winter, veel koelingsmogelijkheden in de zomer… Ook dat kan je vandaag probleemloos via de smartphone regelen.”

apparaten met elkaar communiceren

Dan hebben we het nog niet eens over de elektrische auto gehad. “Ik heb er zelf eentje en zou de klok absoluut niet meer willen terugdraaien. Zo’n wagen bolt fijn en comfortabel, ook het opladen kan op een heel eenvoudige manier. Bovendien zit een dergelijk model veel simpeler in elkaar dan een wagen op fossiele brandstoffen, waardoor deze minder onderhoud nodig heeft en op termijn goedkoper zal worden dan de brandstofauto.”

 

Gunstig prijskaartje

Redenen genoeg voor de installateur om zich, liever nu dan morgen, grondig over de huidige mogelijkheden te laten informeren. “Slimme huisinstallaties zullen de nieuwe standaard worden. Het huis zal voor ons werken, niet omgekeerd. Bovendien hoeft daar geen exorbitant prijskaartje aan te hangen, integendeel: producten zoals draadloze dimmers en schakelaars illustreren perfect de democratisering van de automatisering. Makkelijk te installeren én betaalbaar. Het is een boot die installateurs niet mogen missen, zeker omdat de werelden van zonne-energie, verwarming en elektra zich zullen versmelten tot één grote markt.”

Via webinars en opleidingen brengt Niko installateurs op de hoogte van de evolutie en nieuwe producten. “We zijn ook in overleg met fabrikanten, om onze oplossingen zo goed mogelijk op die van hen af te stemmen. Zo verhogen we het installatiecomfort. Dat is ook noodzakelijk, want er wordt van de installateur almaar meer gevraagd, terwijl het steeds moeilijker wordt om de juiste mensen te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat ook Cebeo een cruciale meerwaarde zal leveren bij de eenvoudige ‘adoptie’ van nieuwe, digitale technieken door de installateur”, besluit Bart van Remortel.

 


 

TERUG NAAR CEBEO home 6

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.