You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Niko viert 25 jaar specialisatie in huisautomatisering

Na een vermoeiende werkdag selecteer je vlak voor de terugrit naar huis via een app het scenario dat je hebt ingesteld op je huisautomatiseringssysteem, zodat je even later kan thuiskomen in een woning die helemaal baadt in de door jou gewenste sfeer. Zoiets kan al jarenlang probleemloos dankzij Niko. De fabrikant van schakelmateriaal, deurcommunicatie, lichtsturing en detectoren legt zich sinds 25 jaar toe op huisautomatisering en bedient onder meer via Cebeo de markt op haar wenken. Geert Van Den Eeckhaut (Directeur Product Management bij Niko) en Sven Jacobs (Category Manager Home & Building bij Cebeo) doen het relaas van een geslaagde samenwerking.

 

Niko huisautomatiseringssyteem

App

 

Niko en Cebeo ‘go way back’. De roots van Niko dateren uit 1919, drie jaar later werden de eerste bladzijden van het huidige Cebeo-verhaal geschreven. Dat resulteerde vanaf 1929 in een samenwerking die anno 2022 sterker dan ooit lijkt en in de toekomst ongetwijfeld intens wordt verdergezet.

Overkoepelende laag

“De eerste producten die Niko destijds op de markt zette, waren porseleinen of bakelieten schakelaars”, vertelt Geert Van Den Eeckhaut. “Naarmate de jaren vorderden, zijn de dienstverlening en het assortiment gigantisch uitgediept. Schakelaars en stopcontacten, detectoren, licht en lichtsturing, deurcommunicatie, …: stuk voor stuk zijn het oplossingen die ervoor zorgen dat gebouwen beter werken voor de gebruikers of de bewoners. Huisautomatisering is de laag die dat alles overkoepelt. Het is een systeem waarin de woning al het werk doet volgens de wensen van de gebruiker. Op die manier verbruiken mensen minder, voelen ze zich veiliger én kunnen ze vooral meer genieten.”

 

Geert Van Den Eeckhaut (Directeur Product Management bij Niko)
Met Nikobus zette de fabrikant uit Sint-Niklaas de eerste stappen in deze markt. “Toen al waren de toepassingen van dit huisautomatiseringssysteem quasi onbeperkt en de combinaties eindeloos, dankzij de wisselwerking tussen drukknoppen, sensoren en intelligente modules voor schakelen, dimmen en bediening van rolluiken (of andere motoren). De ‘slagader’ van dit systeem was de Nikobus: een tweeaderige, niet-gepolariseerde leiding. Het huisautomatiseringssysteem omvatte geen ingewikkelde programmeringstechnieken. Zo was het voor elke installateur haalbaar om de modules en controllers in te stellen.”

 

 

 

“Er is heel veel uitwisseling van ideeën, waarbij we allebei continu de vinger aan de pols van de markt houden.”

Geert Van Den Eeckhaut, Niko

 

Intuïtieve app

Vanaf 2011 drukte Niko het pedaal van de gebruiksvriendelijkheid nog harder in met Niko Home Control. “Daarmee hebben we een reuzenstap vooruitgezet. Centrale bediening via een intuïtieve app op je tablet of smartphone van waar ook ter wereld, automatische verwarming en ventilatie, slimme toegangscontrole, automatische sturing en verlichting, opvolging van energieverbruik, met één toets alle stopcontacten en lichten bedienen, ...: alles is mogelijk. Het systeem is beschikbaar voor zowel traditionele bekabeling als busbekabeling en kan ook draadloos uitgebreid worden. Bovendien is het eenvoudig om op eender welk moment modules toe te voegen of het systeem te koppelen met slimme toepassingen van gerenommeerde partnermerken, zoals onder meer Renson, Velux, Sono, Mitsubishi Electric en Vaillant.”

Cebeo speelde een belangrijke rol bij de commercialisering van de oplossingen voor huisautomatisering. “Het is onze visie om altijd open te staan voor dergelijke innovaties”, aldus Sven Jacobs. “Naarmate de toepassingen van de Niko-systemen verder zijn uitgebreid, is het onderlinge vertrouwen in elkaars meerwaarde alleen maar crescendo gegaan. Op die manier hebben we elkaars groeiverhaal kunnen versterken.”

 

Vinger aan de pols

Geert Van Den Eeckhaut beaamt dat de relatie tussen beide partijen verder gaat dan die tussen een producent en een groothandelaar. “We zijn de fase van alleen maar ‘box moving’ al lang voorbij. Onze band is uitgegroeid tot een hecht partnership. Jaarlijks zijn er minstens drie momenten waarop het ‘Product Management’ van Cebeo en dat van Niko elkaar ontmoeten. Ook daarnaast is er heel veel uitwisseling van ideeën, waarbij we allebei continu de vinger aan de pols van de markt houden. Als een installateur met vragen zit over een Niko-systeem, kan hij daarvoor even goed naar Cebeo als naar Niko bellen.”

 

“Met de integratie van een ‘solar mode’ en een ‘peak mode’ in Niko Home Control, spelen zij als fabrikant in op het toenemend belang van hernieuwbare energie.”

Sven Jacobs, Cebeo

 

Sven Jacobs (Category Manager Home & Building bij Cebeo)

 

Niko en Cebeo wapenen zich intussen voor een toekomst waarin energie een cruciale rol zal opeisen. “Met de integratie van een ‘solar mode’ en een ‘peak mode’ in Niko Home Control spelen zij in op het toenemend belang van hernieuwbare energie”, weet Sven Jacobs. “Die aanvullingen zullen cruciaal zijn opdat de eindgebruiker zijn zelfconsumptie kan verhogen en zijn elektriciteitsrekening naar beneden kan duwen. Cebeo speelt daarop in met milieuvriendelijke oplossingen zoals zonnepanelen, omvormers, warmtepompen, laadpalen … Ook dergelijke producten kunnen worden geconnecteerd met Niko Home Control, omdat het een gecontroleerd open en stabiel systeem is.”

 

IT-dimensie

Intussen zitten ook technologische giganten als Google, Samsung, Apple en Amazon niet stil. De ‘Big Four’ verdiepen hun aanbod met oplossingen die veel zaken vereenvoudigen en waarmee ze (on)rechtstreeks in het vaarwater van elektrospelers zoals Niko en Cebeo terecht komen.

“Er komen inderdaad heel wat uitdagingen op ons af, die zeker implicaties zullen hebben”, legt Sven Jacobs uit. “Daarom zal het ook in de toekomst essentieel blijven om met partners zoals Niko te blijven ‘sparren’ over hoe we, als relatief kleine spelers in vergelijking met die internetreuzen, relevant kunnen blijven.”

 

 

MEER INFO NIKO

 


 

TERUG NAAR CEBEO insights 4

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.