You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Ons nieuwe Cebeo Distribution Center rijst dit jaar al grotendeels uit de grond

nieuw distributiecentrum (CDC)

Om een organisatie zoals Cebeo op volle kracht te laten draaien, moeten alle radertjes van het omvangrijke netwerk in elkaar passen. Eén van de meest cruciale onderdelen van die imposante puzzel, is zonder twijfel het Cebeo Distribution Center (of kortweg: het CDC). Nu het huidige CDC in Moeskroen op zijn limieten botst, is de bouw van een gloednieuwe logistieke motor volop bezig. Samen met Danny Gotink (Director of Logistics Belgium) en Wim Haemelynck (Senior Project Manager) staan we stil bij het belang en de voortgang van dit stevig uit de kluiten gewassen project.

“Het nieuwe CDC is geen logistiek, maar een strategisch project en van wezenlijk belang voor de toekomst van onze onderneming. Daarom is het noodzakelijk dat iedereen binnen onze organisatie dit omarmt. We zullen de hulp van iedereen nodig hebben om de ketting van deze ‘machine’ gesmeerd te laten draaien”, aldus Danny Gotink over het belang van dit project.

 

Tot de nok gevuld

“Supply chain management regelt de goederenstroom van bij onze leveranciers, tot en met leveringen aan onze klanten. Het is cruciaal om daarin een goede balans te vinden tussen kosten en service, met als belangrijkste prioriteit te doen wat klanten van ons verwachten, elke dag opnieuw.  De meerwaarde van het CDC voor de bevoorradingsketen is dan ook immens. Een goed gevuld CDC, corona en schaarste van sommige materialen vormden extra uitdagingen in 2021, maar daar zijn we zeer goed mee kunnen omgaan. Bovendien kunnen we ook rekenen op onze mature transportorganisatie Sobe-Log, waarvan Wim Pyra sinds 1 januari de leiding heeft overgenomen van Geert Delanoy”, vertelt Danny Gotink.

Binnen de Cebeo-organisatie zijn tien mensen fulltime bezig met voorraadbeheer en het plaatsen van bestellingen. Het team, onder leiding van Miek Dejonghe, verzorgt het stockbeheer van zo’n 40.000 verschillende referenties (SKU’s) en plaatst dagelijks meer dan 3000 orderlijnen bij onze leveranciers. “We streven ernaar oude referenties voortdurend op te kuisen en zo plaats te maken voor nieuwe items die op actuele behoeften inspelen, zoals laadpalen en batterijen. Doel is om het nieuwe CDC te starten met maximaal 48.000 SKU’s.”

 

CDC Blandain

CDC enkele cijfers

 

Locatie

Het huidige CDC bevindt zich in Moeskroen. Op zoek naar een geschikte locatie voor de nieuwbouw, viel de keuze op een perceel van 11,5 hectare in de zone Tournai Ouest 3, in de gemeente Blandain. “We hebben voor die site geopteerd omdat we zoveel mogelijk in de omgeving van het huidige CDC wilden blijven. De grootte van het terrein biedt ook nog uitbreidingsmogelijkheden naar de toekomst. Daarnaast bevindt het terrein zich vlakbij een kruispunt van de autosnelwegen E42 en E403. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk van onze CDC-medewerkers aan boord te kunnen houden, zodat hun knowhow en ervaring niet verloren gaat”, aldus Danny Gotink.

Op de site in Blandain is TRBA, dat de grondwerken uitvoert, klaar met de eerste fase. Dit behelsde het nivelleren van het terrein en het verharden van de grond. Intussen is hoofdaannemer Willy Naessens gestart met de eerste fase van de eigenlijke bouwwerken.

“In november 2021 boorde de aannemer de eerste van circa 6000 palen in de grond, tot op een diepte van 12 meter. Dat is essentieel in functie van de stabiliteit”, vertelt Wim Haemelynck. “Vanaf februari 2022 krijgen we de volgende fase: het optrekken van de betonstructuur in de hoogte (tot 18 meter). Het is de bedoeling dat een eerste fase van het gebouw tegen half juli winddicht is en de vloer ook is gestort.”

Medio augustus begint de Oostenrijkse onderneming Knapp met de installatie van de logistieke automatisering, goed voor zo’n 30% van het integrale investeringsbudget. “De oplossing is semi-geautomatiseerd, waarbij shuttles (met maar liefst 70.000 bakken), kabelautomatisering en een nieuw ‘warehouse management system’ (WMS) de magazijnprocessen zullen vereenvoudigen voor de medewerkers. In maart 2023 zou die installatie moeten zijn afgerond en kunnen testen en trainingen starten”, aldus Danny Gotink.

 

Visitekaartje

Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste bestellingen vanuit het nieuwe CDC in september 2023 naar de filialen en de klanten vertrekken. Het gebouw zal uitgerust zijn met een resem moderne technieken, die een bloemlezing zijn van de toekomstgerichte oplossingen die Cebeo op vandaag te bieden heeft. “De keuze van die technieken is bepaald door studiebureau BM Engineering, in samenspraak met onze experten”, gaat Wim Haemelynck verder. “Het is logisch dat we zullen opteren voor leveranciers waar we nu al intens mee samenwerken. De gespecialiseerde diensten van hoofdaannemer Willy Naessens bepalen grotendeels de keuze van de installateurs.”

Het gebouw wordt dus hét visitekaartje van Cebeo voor de komende jaren. “Als alles naar wens verloopt, kunnen we op het eind van de rit pronken met het BREEAM Excellent-label, waarmee we een duurzaamheidsscore zouden behalen die voor een logistiek gebouw eerder uitzonderlijk is”, getuigt Wim Haemelynck. “De ambitie is om zo energieneutraal mogelijk te werken. In functie daarvan zal het dak vol zonnepanelen liggen en kunnen we vermoedelijk ook gebruik maken van de windenergie die in de industriezone wordt opgewekt. Fossiele brandstoffen willen we zoveel mogelijk bannen. Geothermie en warmtepompen zullen instaan voor de verwarming en de koeling. We voorzien ook heel wat aansluitingen met het oog op elektrische mobiliteit. Zo komt er onder meer voldoende laadinfrastructuur voor elektrische wagens. We kiezen ook letterlijk voor ‘groen’, met het aanplanten van ruim 500 bomen en andere flora.”

Senior projectmanager Wim Haemelynck en logistiek directeur Danny Gotink

 

De conclusie is duidelijk. “Het nieuwe distributiecentrum wordt een heel modern gebouw dat ‘La Référence’ zal zijn voor onze medewerkers, onze klanten en onze planeet”, besluit Danny Gotink.

 


 

TERUG NAAR CEBEO INSIGHTS 4

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.