You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Panduit en Cebeo helpen installateurs bij de transitie naar het nieuwe normaal

Fabrieken van de toekomst, ‘smart buildings’, intelligente woningen en dies meer: het zijn termen die anno 2022 al sterk ingeburgerd zijn en in de toekomst ‘het nieuwe normaal’ zullen worden. Klinkt allemaal fantastisch, alleen vergt dat natuurlijk ook aangepaste nutsvoorzieningen, zoals specifieke databekabeling. Installateurs staan dan ook voor een grote uitdaging. “Het is zinloos om te wachten op de volgende trein, want de transitie is nu al volop aan de gang”, weten Steven Gossye (Cebeo), Karel Verplaetsen (Panduit) en Erik Adriaenssens (Panduit).

Een omzet van ruim 1 miljard dollar, meer dan 5000 medewerkers en een knowhow om u tegen te zeggen: bij Panduit weten ze duidelijk van wanten. Met de geboorte van de RJ45-connector stond de in 1955 opgerichte multinational in 1993 al aan de wieg van de huidige evolutie.

 

Karel Verplaetsen, Technical Systems Engineer bij Panduit

“Installateurs doen er goed aan nu al de omschakeling te maken van traditionele elektricien naar gespecialiseerde datacombekabelaar.”

Karel Verplaetsen, Technical Systems Engineer bij Panduit

 

Gespecialiseerde labs

“Wereldwijd doen een resem grote datacenters een beroep op onze producten en diensten”, vertelt Erik Adriaenssens, Territory Account Manager bij Panduit. “Van de Fortune 500-bedrijven is meer dan 90% klant bij ons. Met 18 supergesofisticeerde labs (zoals het Fibre Lab, labs voor koperbekabeling en kabelmanagement…) hebben we een immense expertise op de meest uiteenlopende domeinen. Daarnaast werken we nauw samen met Cisco voor de creatie van ‘end to end’-oplossingen en is er het strategisch partnership met Rockwell voor de integratie van internet en IP in industriële omgevingen. Dat alles maakt van ons een toonaangevende speler in alles wat met slimme gebouwen te maken heeft.”

‘Smart buildings’ zijn een breed begrip. “De eerste stappen daartoe zijn ongeveer een kwarteeuw geleden al gezet, met de introductie van VoIP (voice over IP)”, vult Karel Verplaetsen, Technical Systems Engineer bij Panduit, aan. “Sindsdien is dat uitgebreid met talrijke technologieën, waarbij de trend nu is dat zowat alles over IP gaat. IP-telefonie heeft destijds de spits afgebeten, maar intussen is er steeds meer de nood om alle techniek over Ethernet te laten verlopen.

PoE, of Power over Ethernet, is daarbij een heel aanwezige factor. “Steeds meer apparaten krijgen hun voeding via de datakabel (tot 70W). Daarbij gaat het onder meer over audiovisuele toepassingen, verlichting, verwarming, enzovoort. Een goed voorbeeld is de sturing van ledverlichting via de datacomkabel, waarbij een maximale energiebesparing mogelijk is door ook in de armaturen sensoren te voorzien.”

Erik Adriaenssens, Territory Account Manager bij Panduit


Erik Adriaenssens,
Territory Account Manager bij Panduit

 

“Gestructureerde bekabeling is hét fundament”

 

CO2-reductie

Dat klinkt velen vermoedelijk als muziek in de oren, alleen gaat dat dus niet vanzelf. “Het allerbelangrijkste fundament is een gestructureerde bekabeling”, zal Karel Verplaetsen terecht nog diverse keren benadrukken. “Daar berust namelijk alles op. Toch is het een aspect dat door velen nog wordt onderschat. Dat is volledig onterecht, want er komt enorm veel bij kijken: hoeveel kabels ga je wegwerken, hoe stel je de kabelbundels samen, hoe ga je alles beheren, wat met de densiteit, hoe kunnen we via de kabelconstructie bijdragen tot een reductie van CO2, enzovoort.”

Het design van de bekabeling voor datacommunicatie is essentieel, omdat het een antwoord moet bieden op iets wat nog belangrijker is en waar alles bij begint: een duidelijk afgelijnde behoefteanalyse van de eindklant.

“Er zijn vandaag ontelbare features en mogelijkheden beschikbaar, maar in eerste instantie moet je er vooral voor zorgen dat alles beheersbaar, functioneel en dus nuttig blijft”, vervolgt Karel Verplaetsen. “Wat is er van primordiaal belang voor de eindklant? Welke prioriteiten zijn er? Hoe schaalbaar moet de oplossing zijn? Welke opties zijn leuk, maar niet echt noodzakelijk? Je kan daar heel ver in gaan, maar het heeft geen zin om aan ‘overkill’ te doen.”

 

IT toepassingen

Global Power over Ethernet Market

 

 

Impact van pandemie

Bovendien moet je ook rekening houden met de toekomst. “De gestructureerde bekabeling moet dan ook zo flexibel mogelijk zijn en nu al anticiperen op mogelijke toekomstige evoluties of extra voorzieningen. Datacom zal immers alomtegenwoordig worden. Bepaalde gebouwen in Brussel zijn nu al volledig uitgerust met louter databekabeling, zowel in de vloeren als de plafonds. De transitie zit er niet aan te komen, ze is nu al volop bezig. Het beste bewijs daarvan zijn de huidige lastenboeken, waarin een aan de huidige en toekomstige noden aangepaste databekabeling almaar frequenter wordt voorgeschreven. De coronapandemie heeft de implementatie van dergelijke technologie vermoedelijk met zowat vijf jaar versneld. Daarom doen veel installateurs er goed aan nu al de omschakeling te maken van de traditionele elektricien naar de gespecialiseerde datacombekabelaar.”

Wie zich wil bijscholen, is bij Panduit en Cebeo aan het goede adres. “Onze datacomspecialisten volgen regelmatig opleidingen bij Panduit, zodat ze die kennis op de installateurs kunnen overdragen”, vertelt Steven Gossye, Project Development Manager Data- en Telecom bij Cebeo.

“We kunnen in elk stadium van een project voor de nodige ondersteuning zorgen. Dat begint bij de vertaling van de behoefteanalyse naar een accuraat design, gaat verder met het opstellen van lastenboeken en materiaallijsten, tot support bij de implementatie zelf”, aldus Erik Adriaenssens.

 

Het moge duidelijk zijn: je kan niet vroeg genoeg beginnen met deze specialisatie, vermits die de komende jaren heel veel potentieel op extra omzet zal bieden. Trainingen volgen en ondersteuning vragen bij Cebeo Datacom en Panduit is sowieso een goed idee om extra vaardigheden te ontwikkelen en je business een nieuw elan te geven.

 

 


 

TERUG NAAR CEBEO BUILDINGS 7

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.