You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Siemens ziet schat aan mogelijkheden voor bedrijven die de stap naar IIOT zetten

Een ‘Factory of the future’ worden: het is een missie waar talrijke bedrijven al in zijn geslaagd en waar anderen volop mee bezig zijn. Dat doen ze vanuit de terechte overtuiging dat inzetten op digitalisering en automatisering essentieel is, vooral voor het boeken van efficiëntiewinsten. Siemens heeft een duidelijke visie over de meerwaarde van IIoT (Industrial Internet of Things), ondersteund door hoogwaardige technologie en krachtige service.

 

“Benut tenvolle het IT-OT-potentieel via de combinatie van IIoT en cybersecurity”

Factory of the future

 

Productie en processen productiever, flexibeler en duurzamer maken, is de voortdurende uitdaging van iedere zichzelf respecterende onderneming. In dat kader snappen almaar meer bedrijfsleiders dat de stap naar het ‘future proof’ maken van hun processen een noodzakelijke voorwaarde is. Om dat mogelijk te maken, wordt het noodzakelijk om operationele technologie (OT) te linken aan informatietechnologie (IT). Goede voorzieningen op vlak van datacaptatie, communicatie en verwerking kunnen beide systemen in optimale omstandigheden met elkaar laten ‘spreken’.

 

Veel vrijheid

“Dat is absoluut een positieve en tegelijk ook een noodzakelijke tendens”, opent Jurgen De Wever, Strategy Manager bij Siemens. “Bovendien zijn er ook weinig tot geen belemmeringen om dat te doen. Bij de bouw van nieuwe (productie)faciliteiten is het evident om meteen aan digitalisering en automatisering te denken. Obstakels zijn er amper, want je start er vanaf nul. Uiteraard dien je wel bepaalde zaken te respecteren op het niveau van de automatiseringsarchitectuur, maar in se heb je bij nieuwbouwfabrieken heel veel vrijheid bij de integratie van IIoT.”

performance insight

 

Ook bij bestaande fabrieken en installaties kan het perfect. “Afhankelijk van bedrijf tot bedrijf, zijn de operationele machines al dan niet gekoppeld: onderling, of aan een bovenliggend systeem. Ook de mate waarin ze geconnecteerd zijn, kan heel divers zijn. Door goed functionerende machines met een langere levensduur alvast te integreren in een IIoT-verhaal en aangevuld met slimme sensoren, capteer en creëer je heel wat extra data waar je mee aan de slag kunt. 

 

“We zouden moeten evolueren naar een situatie waarbij aandacht voor cybersecurity even evident is als de algemene veiligheid op de werkvloer”

Jurgen De Wever, Siemens

Jurgen De Wever

 

Trends voorspellen

De stap naar IIoT zet je niet omdat het sexy zou zijn, wél omdat het op diverse vlakken een enorme meerwaarde heeft. “Zo creëer je op de werkvloer veel meer transparantie”, vervolgt Jurgen De Wever. “Je krijgt meer inzicht over hoe bepaalde machines of productielijnen zich gedragen, waardoor je op de duur sommige trends of potentiële calamiteiten ook kan voorspellen. Dat laat je toe proactief in te grijpen op mogelijke storingen, eventuele stilstanden te vermijden, de onderhoudsplanning te optimaliseren. Evolueren naar een hoger niveau van geïntegreerde kwaliteitsbewaking is zeker een andere meerwaarde. Het vomt de basis naar geautomatiseerde bijsturing van processen. De stap naar IIoT zorgt ervoor dat geen enkel onderdeel van een machinepark nog een ‘blind spot’ is.”

Data zijn dé sleutel naar die transparantie en voorspelbaarheid. “Bij IIoT komt het erop neer om (ongebruikte) data te capteren, te analyseren en indien nuttig voortdurend te verrijken met nieuwe, ‘real time’ data. Door er (AI-)algoritmes op los te laten, krijg je heel veel inzichten. Als de eindklant een grotere onderneming is die op één of diverse locaties dezelfde machines gebruikt, kan je via de data de efficiëntie van de machines met elkaar vergelijken en op een relatief eenvoudige manier tot optimalisaties komen.”

 

Edge computing

Beveiliging

Klinkt als muziek in de oren, al is er één cruciale voorwaarde: voldoende aandacht voor het veiligheidsaspect. “In de praktijk zien we dat ‘cyber security’ in OT-middens nog vaak apart wordt behandeld. Alle vormen van connectiviteit vereisen een  geïntegreerde cybersecurity-aanpak. Dat kunnen we bij IIoT-integraties niet genoeg benadrukken”, duidt Jurgen de Wever. “Veel bedrijven implementeren security vanuit het IT-niveau, de ‘top floor’. In het verlengde daarvan dient ook de ‘shop floor’ adequaat en op een specifieke manier beveiligd te worden. Een meerlagige geïntegreerde aanpak biedt veel meer bescherming. “

Via de engineering tools, de hardware en de firmware kan je extra sloten op de deur zetten die het gevaar op bijvoorbeeld hacking aanzienlijk verkleinen. “Er bestaan nu al internationale standaarden voor cybersecurity in deze context (bijvoorbeeld IEC 62443, die betrekking heeft op cyberbeveiliging voor operationele technologie in automatiserings- en regelsystemen). Op termijn zouden we moeten evolueren naar een situatie waarbij aandacht voor cybersecurity even evident is als de algemene veiligheid op de werkvloer. Die databeveiliging is nodig voor opslag en analyse van data in cloud-omgevingen, alsook om de beschikbaarheid van installaties verder te garanderen. Wie samen met de installateur, de technologie-aanbieder (Siemens) en de elektrotechnische partner (Cebeo) een doordacht plan van aanpak uitdoktert mét voldoende bewustzijn over de gemaakte keuzes en uitgebreide aandacht voor cybersecurity, verzekert zich van het toepassen van de stand der techniek.”

 

“De stap naar IIoT zorgt ervoor dat geen enkel onderdeel van een machinepark nog een ‘blind spot’ is.”

Jurgen De Wever, Siemens

 

Operatoren

Allemaal goed en wel, maar hoe vertaal je de resultaten van data-analyses naar een hogere operationele performantie op de werkvloer?

“Ik vergelijk het wel eens met de evolutie van kopieermachines”, pikt Maarten Rood, Market Manager Industry bij Cebeo, in. “Toen er pakweg twintig jaar geleden een defect aan zo’n systeem was, moest je sowieso een technicus van de leverancier laten komen voor de herstelling. Intussen zijn die machines zo gesofisticeerd dat ze dankzij data zelf al weten wat er aan de hand is en de gebruiker de exacte foutmelding communiceren, zodat die zelf heel eenvoudig het euvel kan oplossen. Op industrieel niveau is dat nu mogelijk dankzij IIoT.”

 “Het komt eropaan de resultaten op een heel profielgerichte manier te brengen tot bij de mensen die ze nodig hebben”, pikt Jurgen De Wever in. “Dit domein is zich volop aan het ontplooien en leidt tot de creatie van almaar meer slimme, profielgeoptimaliseerde apps die operatoren, teamleaders op de fabrieksvloer en het management via heel specifieke informatie helpen om tijdig de juiste beslissingen te nemen. Bedrijven die hierin investeren, wapenen zich in één moeite door meteen ook tegen de krapte op de arbeidsmarkt. Automatisering en digitalisering helpen niet alleen het tekort aan gekwalificeerde mensen opvangen. Ze ondersteunen ook sterker om de kennis en kunde van productiemedewerkers op een attractieve manier om te zetten in structurele meerwaarde. Vanuit  HR-perspectief is dat een effect met veel potentieel.”

 

Maarten Rood

Partnership

Het sterke partnership tussen Cebeo en Siemens helpt de industrie om zijn klanten succesvol de transitie naar IIoT te helpen maken. “Via Cebeo Solutions For Industry hebben we onze interne specialisten al heel wat competenties bijgebracht. Dat is een continu proces, waarbij we ook op de expertise van Siemens kunnen rekenen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat connectiviteit en slim datagebruik via de installateur op een professionele manier bij eindklanten worden geïmplementeerd. Daar zetten we ons vanzelfsprekend heel graag voor in”, besluit Maarten Rood.

 

 

 


 

TERUG NAAR CEBEO industry 5

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.