Proefproject in cebeo hoofdkantoor met Philips interact pro
Primeur bij Cebeo! Interact Pro, de smart verlichtingstoepassing van Philips, werd nog vóór de commerciële lancering getest in het Cebeo hoofdkantoor. En dat is niet toevallig, want Cebeo tracht altijd mee te zijn met de nieuwste ontwikkelingen. Dit proefproject pas dan ook perfect binnen onze identiteit als innovatief bedrijf.
Deze installateur zegt 100% ‘ja’ tegen smart
De installateur mag dan nog zo’n voorstander zijn, dat betekent nog niet dat zijn klanten altijd meteen gewonnen zijn voor ‘domotica’. Mathias Persyn, zaakvoerder van Electro Persyn, weet precies wat de noden en behoeften zijn van de doorsnee klant, én vooral: hoe hij dit het best aan de man brengt. Hoe?
LEES DE GETUIGENIS VAN MATHIAS PERSYN!
Hoezo, ‘slim open’? Ontdek hoe Niko Nome Control II hiermee het verschil maakt
Meer gebruikerscomfort, een vereenvoudigde programmatie... Niko Home Control II biedt kenbaar enkel voordelen tegenover zijn voorganger. Bovendien stelt Niko zijn software nu ook open voor strategische partnerships, wat impliceert dat enkel toepassingen die echt een meerwaarde kunnen bieden, worden toegelaten. Vandaar: ‘slim’ open.
UPGRADEN VAN HOME CONTROL I NAAR II?
Qbus: van basisdomotica tot volledige automatisering
Stand Alone oplossing of een Full Qbus Home Automation? Of toch maar opteren voor ‘Ubie’, de link tussen al jouw IoT devices? Er is geen universele oplossing die voor elke klant de beste is. Het Qbus gamma komt hieraan tegemoet, dankzij z’n drie niveaus van automatisering.
WELKE TOEPASSING PAST PERFECT BIJ JOUW KLANT?
“Cebeo test als eerste Interact Pro van Philips”
.jpg)
Nog voor Light + Building mocht Cebeo kennismaken met Philips’ nieuwe smart toepassing Interact Pro”, vertelt An Moors, Divisiemanager Verlichting en Consumer Elektro bij Cebeo. “Dankzij onze nauwe samenwerking met Philips werden wij als enige Belgische partner samen met ons zuster bedrijf in Nederland uitgekozen voor dit pilootproject. We zijn ervan overtuigd dat oplossingen als deze het begin inluiden van een revolutie in connected lighting”, aldus An Moors.
Comfort staat centraal
Connected lighting levert een belangrijke energiebesparing op voor de gebruiker door het gebruik van performante LED armaturen . Maar er is nog een tweede aspect, dat steeds meer aan belang wint. “Toepassingen als Interact Pro geven het comfort van de werknemers een boost. Eigenlijk komt het erop neer dat nieuwe technologische oplossingen ‘de mens’ centraal te stellen. Een werknemer optimale (licht)omstandigheden verschaffen, leidt tot verhoogde prestaties en minder ziekte. Dat is dus onrechtstreeks ook een reductie van energieverlies.”
“Een werknemer optimale (licht)omstandigheden verschaffen, leidt tot verhoogde prestaties en minder ziekte.”
Datacollectie doorslaggevend
In het hoofdkantoor van Cebeo in Waregem is een vergaderruimte voor zestien personen uitgerust met Philips’ Interact Pro. De voordelen zijn intussen gekend (zie ook Cebeo News 293): het instellen van scènes en zones, flexibiliteit van het systeem, dimmen, bediening via de intuïtieve app…
“Een mooi voorbeeld van het aanwenden van datacollectie is de volgende: wanneer je – via de app – merkt dat bepaalde ruimtes frequenter gebruikt worden op basis van het activeren van de verlichting, kan je de schoonmaakploeg die ruimtes gerichter laten aanpakken. Dat is behalve efficiënt, ook weer goed voor het comfort van de personen die die ruimte gebruiken.”
Innovatie
Dat Cebeo nog vóór de officiële lancering van Interact Pro op Light + Building 2018 al deze installatie ter beschikking had, in de eigen headquarters, is niet toevallig. “Dit is voor Cebeo een mooie erkenning als innovatief bedrijf door een partner als Philips.” Logisch ook, want innovatie is een kernwaarde van Cebeo, die zelfs expliciet in het mission statement is opgenomen.
“Innovatie is een kernwaarde van Cebeo, die zelfs expliciet in het mission statement is opgenomen.”
Vertrouwen in de toekomst
“Onze medewerkers kregen een pre-opleiding , zodat iedereen voldoende gewapend was met de juiste kennis voor Light + Building, de grootste beurs in de installatiesector. Maar uiteraard stopte het daar niet. Ook nadien volgden nog opleidingen in de diepte. De bedoeling is dat wij die kennis doorgeven aan onze installateurs, via ons beproefd Campus opleidingsprogramma. Op onze Smart & Connected events kon men zich daar reeds voor registreren.”
“Al de tijd die we spenderen in het opleiden van onze eigen medewerkers, bewijst dat we geloven in connected lighting en Interact Pro in het bijzonder, en bevestigt het wederzijds vertrouwen tussen Philips en Cebeo”, besluit An Moors.
“75% van mijn projecten zijn met automatisering gestuurd”
.jpg)
Mathias Persyn, zaakvoerder van Electro Persyn, zag “smart” enkele jaren terug zijn intrede maken, en gelooft volop in de mogelijkheden ervan. Een boodschap die hij ook overbrengt op zijn klanten. Hoe slaagt de installateur erin om telkens opnieuw het vertrouwen van zijn cliënteel te winnen?
Energiebeheer en comfortfuncties
“Driekwart van mijn residentiële projecten hebben een toepassing van Niko Home Control of Qbus. Ik kan daarmee alles doen wat 90% van mijn klanten verwacht: rolluiksturing, energiebeheer, alles-uit, remote control, ventilatie sturen…” Mathias weet waar zijn klanten van wakker liggen, en wat ze verwachten van hun ‘slim huis’. “Energiecontrole en comfortfuncties zoals je garagepoort openen vanop afstand zijn de basis. Via een gekoppeld weerstation kan je als uitbreiding je rolluiken neer laten bij een bepaalde temperatuur, wat opnieuw goed is voor je energiefactuur.”
Geen domotica, wel een stuurprogramma van Niko
Om zijn klanten te overhalen automatisering in hun woning of project te integreren, heeft Mathias zo zijn eigen aanpak. “Als ik voor het eerst bij mijn klant ga, dan spreek ik niet over ‘domotica’. Ik heb het over een stuurprogramma van Niko. Ten eerste klinkt dat veel minder afschrikwekkend, en ten tweede is Niko een grote naam die veel vertrouwen geniet.”
Om zijn klanten te overhalen automatisering in hun woning of project te integreren, heeft Mathias zo zijn eigen aanpak. “Als ik voor het eerst bij mijn klant ga, dan spreek ik niet over ‘domotica’.”
Qbus schakelaars met warmtesensor
Recenter plaatste Mathias ook enkele Qbus installaties. “Wat me daar in het bijzonder aan bevalt, is dat hun schakelaars zijn uitgerust met een temperatuursensor, zodat je je verwarming vanaf de tablet kan bijregelen per kamer. Het bespaart je dus de moeite om per kamer een afzonderlijke module te voorzien.”
“Wanneer je het hebt over meer complexe principes, zoals een contactsturing naar de verwarming in een bepaalde kamer wanneer je het raam opent, dan is KNX meer aan de orde”, is Mathias’ ervaring.
Flexibel systeem
Naast energiebeheer en comfort is flexibiliteit een derde grote pluspunt van domotica. Mathias Persyn: “Veel klanten willen bij aanvang van een project niet meteen vol voor domotica gaan, vooral om budgettaire redenen. Stel dat je na enkele jaren je tuinverlichting wil aanpakken, volstaat het om een tweevoudige schakelaar te vervangen door een viervoudige, een kwartiertje programmeren, en meer is het niet. Zonder te herkableren en twee uur zoet te zijn.”
Service na verkoop
Hoewel domotica er is om het leven van de gebruiker eenvoudiger te maken, kan het voor de gebruiker in het begin soms wennen zijn. Mathias is zich hier van bewust: “Na twee maand ga ik terug naar mijn klant, en overlopen we samen de ganse installatie. Door hun dagelijks gebruik komen zo soms zaken aan het licht die voor verbetering vatbaar zijn. Een schakelaar die vaak per ongeluk wordt ingedrukt voorzie ik dan van een vertraging, zodat je die bijvoorbeeld één seconde moet indrukken om het rolluik te activeren. Ik help hen bepaalde sferen te activeren of te wijzigen.”
“Na twee maand ga ik terug naar mijn klant, en overlopen we samen de ganse installatie. Door hun dagelijks gebruik komen zo soms zaken aan het licht die voor verbetering vatbaar zijn.”
Configuratietijd win je snel terug
Niet elke installateur wil zijn kostbare tijd spenderen aan configureren. “Configuratie vergt wat tijd, dat klopt, maar anderzijds spaar je tijd uit omdat je minder moet kableren. De tijd die je investeert in bijscholing, win je weer terug als je van meet af aan met een flexibele smart toepassing werkt, en zo naderhand niet hoeft te kappen, breken en herkableren. Volgens mij tel je op het einde van de rit dezelfde werkuren, maar met een betere installatie die veel meer mogelijkheden biedt.”
“Cebeo biedt opleidingen voor elke installateur die zich wil bijscholen in deze technieken. Zelf heb ik daar helaas weinig tijd voor, maar in de twaalf jaar dat ik klant ben bij Cebeo kon ik al veel vaak bij mijn Cebeo-vertegenwoordiger terecht voor de nodige ondersteuning.”
“Niko Home Control II is ‘slim open’”
De ‘II’ in de nieuwste versie van Niko Home Control is meer dan een cijfertje. Ze staat voor meer gebruikscomfort, een uitgebreider aantal mogelijkheden en voor de ‘slimme’ toepassingen die Niko heeft toegevoegd. Tegelijk is er gewaakt over de compatibiliteit met de originele Niko Home Control.
De installatie van Niko Home Control II is beduidend eenvoudiger geworden. Want daar je bij versie I nog vier verschillende modules nodig had voor controller, IP-interface, voeding en gateway, zijn deze nu vervangen door één connected controller.
“Die connected controller is noodzakelijk in Niko Home Control II, omwille van zijn sterkere processor, om het nieuwe softwareplatform aan te kunnen”, aldus Tim De Bie, Product Manager bij Niko. “Maar alle schakelmodules, of bedieningen aan de muur, zijn hetzelfde gebleven.”
Toch is het mogelijk dat klanten die reeds Niko Home Control I gebruiken, en hun installatie willen upgraden, geen nieuwe hardware hoeven te laten installeren. “De controller was eerder ontwikkeld dan het software platform. Alle installaties uitgevoerd sinds medio 2016, zouden al over de nieuwe controller moeten beschikken.”
Niko Home Control II nog gebruiksvriendelijker
Maar wat is nu het grote verschil tussen de ‘oude’ en de nieuwe versie? “Ten eerste is de gebruiksvriendelijkheid er erg op vooruit gegaan”, weet de Product Manager. “Zo hebben we de drie verschillende apps voor configuratie, bediening en toegangscontrole nu samengebracht in één applicatie.”
“We brachten drie verschillende apps samen in één applicatie.”
Sneller en eenvoudiger programmeren
Ook de installateur is gebaat bij de nieuwe software. “Deze update zorgt voor een merkbaar versnelde en vereenvoudigde programmatie. Want nu kan je programmeren in de helft van de tijd aangezien je voor de basisacties slechts 3 kliks nodig hebt en complexe acties 75% sneller gaan. Bovendien hebben zowel de eindgebruiker als installateur een eigen login. Als installateur heb je toegang tot alle functionaliteiten. De eindgebruiker moet met hetzelfde netwerk verbonden zijn als zijn installatie om wijzigingen door te voeren aan sferen, routines of commando’s.”
Installatieaccount
“Via de software kan de eindgebruiker geen wijzigingen aanbrengen in kastmodules of hardware componenten toevoegen. Daarvoor moet je tenslotte ook de bekabeling manipuleren, of het elektrisch paneel openen, en dat is toch veeleer installateurswerk. De opsplitsing tussen gebruikers- en installateursaccount, is er dus om de gebruiker en zijn installatie te beschermen. En finaal ook de installateur, zodat hij achteraf geen problemen hoeft te komen oplossen, te wijten aan een overijverige klant.”
Slim open
Tot slot is de nieuwe Niko Home Control nu ook ‘slim open’. “Niko Home Control werd tot voor kort aanzien als een gesloten systeem. Dankzij enkele strategische partnerships zijn we vandaag ‘slim open’. Sonos is zo’n partner, net als Bose, Renson, VELUX, Nibe en Smappee. Als zij wijzigingen aanbrengen in hun software, dan worden wij tijdig op de hoogte gesteld zodat onze koppeling optimaal blijft werken.”
“Slim open betekent enkel die functionaliteiten koppelen die toegevoegde waarde bieden.”
“‘Slim’ gaat er ook over dat we enkel die functionaliteiten overnemen die een toegevoegde waarde bieden aan Niko Home Control, zoals in het geval van Sonos audio toevoegen aan een sfeer, of je audio meenemen in de alles-uitfunctie. Het creëren van afspeellijsten bijvoorbeeld, hoort daar niet bij. Zomaar alle mogelijkheden overnemen zou de app alleen maar nodeloos complex maken. En laat dat nu net zijn wat we willen vermijden”, besluit Tim De Bie.
Meer informatie: www.niko.eu/nikohomecontrol
“Van instapdomotica tot volledige automatisering met Qbus”
.jpg)
Bij Qbus is de installatiemarkt steeds hét uitgangspunt voor de ontwikkeling van nieuwe oplossingen. “We merken dat op de residentiële markt steeds meer verschillende standaarden opduiken, en dat gebruikers over alsmaar meer verschillende IoT devices beschikken. Onze ‘Ubie’ is de perfecte oplossing om al deze toepassingen aan elkaar te koppelen”, aldus Tom Vanden Bussche, Managing Director bij Qbus NV.
Ubie
In de residentiële markt duiken meer en meer verschillende standaarden op. “Er is niet één allesbepalende standaard”, merkt Tom Vanden Bussche. “Daarnaast kiezen gebruikers massaal voor plug & play devices, zoals deze van Nest, Sonos, Bose of Hue. Maar men wil al die verschillende IoT toestellen wel met elkaar gaan koppelen, om niet voor elke toepassing een andere app te hoeven bedienen. De Ubie gateway detecteert automatisch alle ondersteunde smart devices, en linkt deze niet enkel aan elkaar, maar ook aan de aanwezige Qbus, KNX of Modbus systemen.”
“De Ubie gateway detecteert automatisch alle ondersteunde smart devices, en linkt deze niet enkel aan elkaar, maar ook aan de aanwezige Qbus, KNX of Modbus systemen.”
Qbus Stand Alone
Voor wie in een nieuwbouw of renovatie een toekomstgerichte elektrische installatie wil aanbieden aan instapprijs is er het Qbus Stand-Alone (SA) gamma. “Via onze stand alone oplossingen geven we de gebruikers de kans om verlichting te schakelen of te dimmen, zonwering en rolluiken aan te sturen, en stopcontacten te (de)activeren. De Qbus SA modules zijn eenvoudig te plaatsen in de elektriciteitskast, en werken met standaard drukknoppen die rechtstreeks op de Qbus SA modules worden aangesloten.
Paniekknop
Voor de gebruiker biedt het Qbus Stand-Alone gamma al verschillende home automation functies. “Enkele basisfunctionaliteiten zoals een alles-uit knop, timers of een paniekknop zijn reeds in deze modules geïntegreerd.”
Full Qbus
Voor ‘echte’ home automation richten we ons op het Full Qbus verhaal. “Deze installatie integreert naadloos verwarming, koeling, ventilatie, veiligheid, verlichting, screens, poorten, audio en meer. De gebruiker kan tal van sferen instellen via de intuïtieve software. De bediening kan via schakelaars, of de app op tablet en smartphone of via de pc. Hier komt wat configuratie bij te pas voor de installateur, maar wie het daar niet zo op begrepen heeft, kan steeds beroep doen op één van onze servicetechniekers.
Qbus Controller
“Een gebruiker die al enkele stand alone modules heeft, kan mits eenvoudige toevoeging van de centrale Qbus Controller zijn installatie upgraden naar een volledige automatiseringsinstallatie. Alle verschillende technieken worden verbonden met een 2-draads buskabel, de installatie is heel gemakkelijk. Via de controller zijn de installatie en de gebruiker nu ook verbonden met de Qbus Cloud. Hiermee kan de klant van overal ter wereld zijn installatie visualiseren, bedienen, berichten ontvangen, verbruiken zien en nog veel meer.”
“Een gebruiker die al enkele stand alone modules heeft, kan mits eenvoudige toevoeging van de centrale Qbus Controller zijn installatie upgraden naar een volledige automatiseringsinstallatie.”
Installer dashboard
Eind dit jaar komt Qbus met een nieuwe ontwikkeling op de markt voor de installateur. “Het Installer dashboard zal de installateur een overzicht bieden van zijn projecten, en de mogelijkheid om – mits toestemming van de gebruiker – de configuratie aan te passen.
Voor Tom Vanden Bussche is automatisering, hoe beperkt ook, op vandaag bijna een must in elke elektrotechnische installatie. “Een klant die vandaag een puur ‘klassieke’ installatie vraagt, moet je wakker schudden. Binnen de kortste tijd zal de klant zijn installatie verder willen aanpassen – al was het maar om vanop een bepaalde schakelaar een andere lichtkring te bedienen. Het zou zonde zijn om dan te moeten kappen en breken. Het gaat er om van meet af aan te gaan voor een flexibele oplossing die toekomstgericht wonen mogelijk maakt.”
“Een klant die vandaag een puur klassieke installatie vraagt, moet je wakker schudden.”