You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Waarom kiezen voor PV?

PV specialist

INTERVIEW: Onze PV specialisten zijn er voor jou!

Toe aan je eerste PV-project en je wenst concrete hulp bij de installatie? Of ben je al ervaren, maar je wilt een moeilijke eindklant over de streep trekken met een gedetailleerd plan, geheel met offerte en opbrengstprognose? Wij kunnen je helpen in elke fase van jouw PV-project!

LEES HOE WIJ KUNNEN HELPEN


WAAROM CEBEO VOOR Q CELLS KIEST

Waarom Cebeo voor Q Cells kiest

In deze video verneem je wat deze leverancier tot één van de beste PV-fabrikanten van de wereld maakt! Onze specialiste Katrien Van Overwalle vertelt over ons assortiment Hanwha Q Cells.

BEKIJK DE VIDEO


Laadstations op maat

INTERVIEW:
Laadstations op maat

Installeer jij al laadoplossingen? Denk je daarbij aan de noden van de klant, zijn rijpatroon en zijn type elektrische wagen? Voer je ook de nodige aanpassingen aan netzijde door?
Is je antwoord op minstens één van deze vragen “neen”, lees dan zeker dit artikel!

lees meer


duurzame groei PV-markt

PROJECT:
“Ik geloof in duurzame groei PV-markt”

Installateur David Thijs plaatst al enkele jaren zonnepanelen. “Niet uit opportunisme”, aldus de installateur. Sinds kort liggen er zelfs PV-panelen op zijn eigen dak. Benieuwd hoe zijn installatie eruit ziet?

laat je inspireren


Sunny Boy, geen kleine jongen bij de omvormers

INTERVIEW:
Sunny Boy, geen kleine jongen bij de omvormers

Hoeveel brengen mijn zonnepanelen momenteel op? Wat is het beste moment om mijn verbruikers in te schakelen? Het zijn belangrijke vragen voor de gebruiker, want een overschot aan energie op het net injecteren is niet langer interessant. De Sunny Boy van SMA beantwoordt deze vragen met plezier.

lees meer


PV calculator

TOOL:
Prijs, terugverdientijd en opbrengst in 1,2,3…

Goed nieuws! Je bent slechts drie stappen verwijderd van een schat aan informatie voor je volgende PV-installatie!

naar de calculator


 

download volledig dossier

bekijk volledig dossier

 


 

 

Jean-Eric André – Regionale HVAC- en PV-specialist bij Cebeo

“Ondersteuning op maat bij alle fases van het project”

PV specialist

Cebeo is een betrouwbare partner voor alle residentiële en tertiaire PV-projecten. Installateurs kunnen niet alleen kiezen uit een uitgebreid assortiment. De lokale en nationale PV-specialisten bieden desgewenst bij elk project en in alle projectfases advies op maat. Volgens Jean-Eric André, HVAC- en PV-specialist, speelt het daarbij geen rol of je nu vooral kleine of grote installaties realiseert. “Iedereen geniet van dezelfde, merkonafhankelijke service.”

 

Cebeo heeft een team met nationale en regionale specialisten. Ze beschikken over kennis over de markt, zijn technisch onderlegd en hebben de nodige ervaring om ondersteuning te bieden. De installateur kiest uiteraard zelf in welke mate hij van deze services gebruik zal maken.

 

Werfbezoek

Zo kan de installateur al van voor de start van zijn project aankloppen bij Jean-Eric. “Een grondige analyse is noodzakelijk om een oplossing op maat samen te stellen. Ik wil alle elementen van het dak kennen: de hellingsgraad, de oriëntatie, het bouwmateriaal, maar bijvoorbeeld ook het nettype. Daarom ga ik voor de dimensionering van de installatie altijd eens ter plaatse. Het is het ideale moment om de omgevingsfactoren in kaart te brengen en om samen met de installateur de behoefte bij de eindklant te analyseren.”

Ik wil alle elementen van het dak kennen: de hellingsgraad, de oriëntatie, het bouwmateriaal, maar ook het nettype. Daarom ga ik voor de dimensionering van de installatie altijd ter plaatse.”

Op basis van die gegevens gaat Jean-Eric aan de slag met zijn berekeningen: de pv-panelen, de omvormers, de montage-onderdelen, …. Belangrijk is dat de kennis van de PV-specialisten gedeeld wordt. “We leggen duidelijk uit waarom we kiezen voor bepaalde oplossingen. Op die manier zal de installateur de gemaakte keuzes ook beter kunnen argumenteren bij zijn eindklant.”

 

Offerte, opbrengstprognose en schets

De installateur vertrekt ook nooit met lege handen naar zijn klant. “We werken samen een dossier uit met een complete offerte, een opbrengstprognose en een schets van het dak met de panelen. De professionele uitwerking van dit dossier schept vertrouwen bij de klant en dat versterkt het imago van de installateur. Dit maakt de verkoop van de installatie een stuk eenvoudiger”, aldus Jean-Eric.

 

Ondersteuning ter plaatse

Na de levering van alle componenten van de PV-installatie – op een plaats en tijdstip naar keuze – kan de geroutineerde installateur zonder verdere info aan de slag. “Betreft het installateurs die nog niet echt vertrouwd zijn met PV, dan ga ik vaak nog eens ter plaatse om concrete uitleg te geven over de installatie van de onderdelen. Geen algemene tips, maar echt informatie waarmee de installateur aan de slag kan. Wanneer die installatietips gevolgd worden, resulteert de samenwerking met Cebeo altijd in een succesvol project.”

“Wanneer die installatietips gevolgd worden, resulteert de samenwerking met Cebeo altijd in een succesvol project.”

 

Opleidingen bij fabrikanten

Die extra ondersteuning is trouwens niet exclusief voorbehouden aan nieuwe installateurs. “De markt verandert razendsnel, de technieken ook. We zien dat storage z’n intrede doet op de markt,  energiemanagement wordt populairder. Samen met de andere PV-specialisten van Cebeo volg ik jaarlijks meerdere opleidingen bij de fabrikanten. Zodoende blijven wij op de hoogte van de nieuwste technieken en toepassingen en blijft ook Cebeo de referentie op vlak van PV.”

 

Duiden van de nieuwste technieken

“De installateur profiteert mee van deze kennis, want wij gaan vaak ter plaatse om ook aan de meest ervaren installateurs de installatiemethodes van de nieuwste technieken te duiden. Het stelt hem enerzijds in staat om zijn klanten het breedste assortiment oplossingen aan te bieden. Dankzij onze ondersteuning blijven ook de nieuwste technieken erg toegankelijk voor de installateur.”

 


 

 

Thomas Devreeze – Sales Engineer bij Stagobel

“Laadpunten benaderen als totaaloplossing”

PV laadpaal - laadstation

De elektroprofessional doet veel meer dan enkel een laadstation installeren. Hij creëert meerwaarde door een laadoplossing op maat van zijn klant te ontwerpen”, vertelt Thomas Devreeze, Sales Engineer bij Stagobel. “De uitdaging is om uit het assortiment een toestel te selecteren dat is afgestemd op de noden van de eindklant, zijn elektrische wagen en zijn rijpatroon. Ook langs netzijde voert hij eenvoudige maar belangrijke aanpassingen door.”

 

Laadstations worden vandaag via verschillende kanalen op de markt gezet: internetspelers, autodealers, maar nog te weinig via de elektro-installateurs. “Wij weten uit ervaring dat, wanneer de installateur kenbaar maakt dat hij ook laadstations installeert, de aanvragen snel binnenkomen. Veel meer dan de internetspelers of de garagisten, is hij in staat om een oplossing op maat aan te bieden.”

 

Vermogen afstemmen op gebruiksprofiel

“Het belang van het juiste vermogen valt niet te onderschatten. De meeste verkoopkanalen van laadpunten geven gewoon een laadstation mee, dat past bij dat type elektrische wagen. Maar de elektro-installateur kan de eindklant ook begeleiden in een juiste keuze van vermogen, rekening houdend met de wagen, het beschikbare net, het gebruiksprofiel van de klant en de verwachtingen voor de toekomst.”

“De elektro-installateur kan de eindklant begeleiden in de keuze van vermogen, rekening houdend met de wagen, het beschikbare net en het gebruiksprofiel van de klant.”

De component met het laagste vermogen bepaalt het totale vermogen van de installatie. Het maximumvermogen van het laadstation hangt af van de voeding en van het nettype (16A of 32A op een enkelfasig of driefasig net). De omvormers in de autobatterijen – 16A, 24A of 32A – werken ook begrenzend. De kabel heeft eveneens zijn beperkingen door zijn sectie en aantal aders.”

 

“Zo zal de duurste sportwagen niet sneller laden aan het driefasig laadstation van 32A als deze wagen maar 16A aankan.”

PV laadstation

 

Temperatuur- en spanningscontrole

Naast het juiste vermogen zal de installateur ook het toestel kiezen, dat het beste aansluit op de wensen van de klant. “Bij veel aanbieders is die keuze beperkt. Wij bieden daarentegen toestellen in verschillende segmenten, elk met eigen functionaliteiten. Mennekes staat bovendien voor kwaliteit en veiligheid.

Al met de basisuitvoeringen onderscheidt Mennekes zich van de goedkope toestellen. “In elk toestel integreerden wij temperatuurcontrole. De installatie is dan wel ontworpen om op vollast te werken, voor de veiligheid van de klant wordt de temperatuur constant gemonitord. Mocht die dan toch de kritische waarden overschrijden, grijpt het toestel in. Bij driefasige toestellen integreerden we eveneens spanningscontrole, die de omvormer van de auto beschermt bij fase-uitval.”

“Ga je een segment hoger, dan bieden we toestellen aan met geïntegreerde kilowattuur-teller tot oplossingen die je kan aansturen met de smartphone en compatibel zijn met een energiemanagementsysteem.”

 

Vergeet de netzijde niet

Er dienen bij de installatie van een laadpunt ook aanpassingen langs netzijde te gebeuren. “Bij elk laadstation is een automaat en een differentieel van 30mA type B noodzakelijk afzonderlijk voor het laadpunt. Is dit niet – of niet correct – gedaan, dan zal de installatie niet door de verplichte herkeuring geraken.”

 

Investeren in overspanningsbeveiliging loont

“De installateur kan aan netzijde trouwens ook makkelijk een meerwaarde creëren”, voegt Thomas daar nog aan toe. “Men zal een dure wagen meerdere uren per dag op het net aansluiten en dus jaarlijks meermaals blootstellen aan overspanningen. Met een kleine investering in overspanningsbeveiliging kan men het volledige huis beveiligen. Wat tot een langere levensduur zal leiden voor zowel de dure wagen als voor de andere elektrische toestellen in huis”

 

(*) Stagobel is exclusieve invoerder van Mennekes in België.


 

 

Nina Noppe en Jan Van Laethem over de oplossingen van SMA

“Eigen opbrengsten maximaal benutten”

Hoe haal je het meeste rendement uit een PV-installatie? Door de opgewekte energie maximaal te verbruiken op het moment dat ze voorhanden is. De oplossingen van SMA maken dit erg eenvoudig. “Wie kiest voor een Sunny Boy 3.0-5.0, volgt de prestaties in real time op in zijn persoonlijke Sunny Portal. Kiest de eindklant ook voor een Sunny Home Manager? Dan worden de verbruikers automatisch aangestuurd op het moment dat de zon het meeste schijnt. Jan Van Laethem en Nina Noppe, respectievelijk Regional Manager en Channel Manager bij SMA, geven graag meer uitleg.

“Bij de eerste PV-golf (2008-2011) streefde men ernaar om zoveel mogelijk energie in het net te injecteren. Maar die fase zijn we nu, bij deze tweede PV-golf – voorbij”, steekt Jan Van Laethem van wal. “Het overschot aan energie op het net steken wordt steeds minder interessant. Diezelfde energie kan in het eigen huishouden veel efficiënter benut worden.”

Sunny boy 3.0 -5.0

Voorwaarde is dat de prosument een goed overzicht heeft van de prestaties van zijn PV-panelen. Met de nieuwste SMA-omvormerfamilie (Sunny Boy 3.0-5.0) wordt dit wel erg eenvoudig. “De Sunny Boy 3.0-5.0 worden gekoppeld met het internet, draadloos of bekabeld. In zijn persoonlijke Sunny Portal raadpleegt de eigenaar vanop zijn smartphone de energieflows in zijn woning.”

PV SUNNY BOY

“Hoeveel brengen mijn zonnepanelen momenteel op? Wat is het beste moment om mijn verbruikers in te schakelen? Op basis van een accurate weersverwachting, maakt de eigenaar steeds de beste keuzes. Zo haalt hij het maximum uit zijn installatie”, vult Nina Noppe aan.

“In zijn persoonlijke Sunny Portal raadpleegt de eigenaar vanop zijn smartphone de energieflows in zijn woning.”

 

SMA Smart Connected

Doordat de omvormers uit de 3.0-5.0 ook connected zijn, is er nog een extra service-mogelijkheid: SMA Smart Connected. “Het systeem zal continu autodiagnoses uitvoeren en de geregistreerde waardes worden door onze lokale serviceafdelingen opgevolgd”, klinkt het. “Van zodra we afwijkende waardes detecteren, verwittigen we de installateur en/of de eigenaar via een e-mail of en SMS. Mogelijke problemen met de installatie kunnen zo meteen worden aangepakt. Die lokale serviceafdeling is uniek in België voor de residentiële markt.”

 

Sunny Home Manager

Het connected-verhaal laat toe om de prestaties van de installatie op de voet te volgen. Wie nog een stap verder gaat, kiest met de Sunny Home Manager voor een automatisch managementsysteem. “De Sunny Home Manager zal de flows automatisch beheren”, aldus Nina Noppe. “Het toestel houdt de (voorspelde) opbrengsten van de PV-panelen in de gaten en communiceert rechtsreeks met de elektrische apparaten (wasmachine, elektrische wagens, droogkast, …). Afhankelijk van de weersvoorspellingen en afhankelijk van de vraag, stuurt de Sunny Home Manager de residentiële verbruikers aan.

PV SUNNY HOME MANAGER

 

“Afhankelijk van de weersvoorspellingen en afhankelijk van de vraag, stuurt de Sunny Home Manager de residentiële verbruikers aan.”

 

Actief energiemanagement de norm

Het Internet of Things doet met deze oplossingen definitief zijn intrede in de PV-installatie. Hoe gaat de elektro-installateur hier nu het best mee om? “De eerste taak van de installateur is om mee te gaan in deze evolutie, en zich nu al bij te scholen. Hij mag dit niet zien als een gadget, want wij geloven echt wel dat actief energiemanagement de nieuwe norm wordt”, besluit Jan Van Laethem.

 

Optimizer – eigen opbrengst maximaliseren

“Ook al is je dak volledig zuidgericht, toch kan het zijn dat door schaduwen bepaalde delen van het dak minder geschikt zijn voor zonnepanelen. “In een standaard installatie zullen bij te veel schaduw bepaalde rijen van de PV-panelen worden afgesloten, waardoor de totaalopbrengst van de installatie daalt.”

PV SMA TS4 optimizer

De oplossing volgens SMA is om op die beschaduwde panelen een optimizer te installeren. “Dat is een klein bakje dat de installateur aan de junction box van het paneel moet koppelen. Die optimizer zal – in plaats van de schaduwrijke rijen af te sluiten – het klein beetje energie dat die rijen opbrengen er toch nog uitpersen. Geen verlies dus maar een maximalisatie van de eigen productie.”


Cebeo kiest voor Q CELLS

Video: Katrien Van Overwalle vertelt over ons assortiment Hanwha Q Cells |  Duur: 3 minuten

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.