Sinds haar ontstaan in 2013 groeide Elektro Buttenaere van een eenmanszaak naar een bloeiend installatiebedrijf dat 30 medewerkers telt. Een gloednieuwe uitvalsbasis was de logische ‘next step’. Als specialist in HVAC, kon zaakvoerder Michael Buttenaere voor de overige technieken een beroep doen op de expertise en diensten van Cebeo.
Zo opereert de KMO sinds dit jaar vanuit een energiezuinig hoofdkantoor met een PV-installatie, twee laadpunten, een warmtepomp, overal energiezuinige LED en een automatiseringssysteem van Qbus. Elektro Buttenaere is gespecialiseerd in HVAC-elektriciteitswerken in de industrie en openbare sector.
“Omdat wij altijd op de grotere werven actief zijn, konden we ons tot nu toe altijd redden met enkele werfcontainers die we als tijdelijk bureau inrichtten. Van bij mij thuis werd het nodige gecoördineerd. Maar omdat we blijven groeien, zeker sinds we de aanbesteding van het AZ Delta in Roeselare kregen, werd het tijd voor een eigen permanent hoofdkantoor”, aldus Michael Buttenaere. Het werd een nieuwbouw op het bedrijventerrein Flandria in Zwevezele.
Energieverslindend complex
De zaak bestaat nu uit een ruime laad- en los-hal, een werkplaats en een overzichtelijk magazijn met eigen stock. Op de verdieping een vergaderzaal, ontvangstruimte voor klanten, enkele afzonderlijke burelen, een refter en een landschapsbureau. “Een heus complex, dat best energieverslindend is”, weet Michael. “Vooral de ventilatie, verwarming en koeling vragen veel energie. We willen hier het hele jaar door een temperatuur van 21°C.”
.png)
Optimale overdimensionering
“Om aan onze energiebehoefte te beantwoorden, willen we zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Er liggen nu al 54 PV-panelen van Qcells, in twee strings van 17 en één van 20. Cebeo maakte de PV-studie. We wekken momenteel 17.000 kWh op, voor een SMA omvormer van 10kVA. Optimale overdimensionering, heet dat. Gezien we zelf een hybride en elektrische wagen hebben, was de plaatsing van twee laadstations ook logisch. Samen met Cebeo viel de keuze op de EVLink Wallbox van Schneider. Er is nog ruimte in het elektrisch bord voor toevoeging van maximaal 2 laadstations. Ook onze PV-installatie heeft nog uitbreidingsmogelijkheden.”
90%
Een andere grote verslinder is de verlichting. “Alles moest LED zijn, en zo veel mogelijk stuurbaar. 90% van de aanwezige verlichting is DALI-dimbaar. Rond verlichting hebben we zelf geen expertise in huis. Het enige wat we hoefden doen, was het concept van de bureaus en de ruimtes toelichten aan Cebeo, en hun lichtspecialist deed een voorstel met de geschikte armaturen binnen ons budget. Het werden Philips Maxos Fusion lichtlijnen in de werkplaats, magazijn en burelen, en SLV voor de algemene verlichting. De lichtstudie is zo belangrijk. Als mijn klanten er een nodig hebben, verwijs ik hen nu ook zelf door naar Cebeo.”
Finetunen
Overal hangen bewegingsmelders of daglichtsensoren: in de laad- en losruimte zit een grote lichtstraat. “Komt er een wolk voorbij, dan neemt de verlichting toe in sterkte. Het landschapskantoor is opgedeeld in vier zones, zodat enkel die zones waar activiteit is, verlicht wordt. Ook de verlichting in gangen, toiletten of het onthaal wordt aangestuurd. Maar ik reken toch op een half jaar gebruik om alles te finetunen”, weet Michael Buttenaere.
En dan is er nog de integratie met andere technieken. “We konden kiezen voor KNX, maar gezien we hier enkel eenvoudige aansturingen hoeven, vonden we in Qbus de perfecte oplossing. Cebeo stelde het ons voor, want zelf kende ik het gamma niet. Ik was verrast door de eenvoud én de mogelijkheden van het systeem om verlichting, camerabewaking en videofonie van Comelit, toegangscontrole van CDVI en Sonos audio met elkaar te laten praten. Bovendien kan je er gemakkelijker mee ‘spelen’ via de gebruiksvriendelijke app, dan met KNX het geval zou zijn. En budgettair was het een interessante piste. De sturing van ventilatie en verwarming behandelden we afzonderlijk. Daarvoor kozen we een systeem van de firma Kieback&Peter.”
Qbus
“Ik was verrast door de eenvoud én de mogelijkheden van het systeem om ventilatie, verlichting, camerabewaking, toegangscontrole en audio met elkaar te laten praten.”
“Wij zijn een specialist in HVAC, maar doen geen algemene elektriciteitswerken. De hulp van Cebeo was voor ons dan ook van goudwaarde. Ze begeleidden ons van begin tot eind met hun expertise, voerden studies uit voor verlichting, PV, Wifi,… Uiteindelijk hielpen ze ons ook bij de juiste keuze van de materialen”, besluit Michael Buttenaere.
Één verdieping boven de burelen, vinden we de loft van de zaakvoerder. Ook daar werden, helemaal in lijn met de zaak, alle technieken doordacht aangepakt, en op een afzonderlijke Qbus circuit gekoppeld. Blader daarvoor terug in dit magazine naar het project onder het hoofdstuk ‘residentieel’
.png)