You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Installateur Ribas Electrics opende eigen gastenkamers

Toerisme en elektro-installaties kunnen perfect hand in hand gaan. Dat bewijzen Joël en Gaël Ribas van het gelijknamige installatiebedrijf uit Brugge. Vader en zoon renoveerden een groot herenhuis tot een plaats waar zij wonen én waar ze vijf kamers ter beschikking hebben voor gasten. Ze zorgden er voor intelligente aansturing van de technieken via KNX en slaagden erin om elke bewoner optimaal toegang tot internet te verlenen, mét ondersteuning van Cebeo.

Joël en Gaël Ribas vormen een krachtig duo, ook binnen Ribas Electrics. “Ik heb een lange historiek als elektro-installateur, terwijl Gaël zich lange tijd heeft gefocust op het programmeren van domotica. Hij combineerde dat met technische dienstverlening voor evenementen, maar omdat die markt twee jaar heeft stilgelegen, heeft hij zijn engagement voor de zaak versterkt”, verduidelijkt vader Joël.

 

"NAAST DE VERLICHTING, INVESTEERDEN WE OOK IN OPLOSSINGEN VOOR VIDEOFONIE EN DEUR-COMMUNICATIE."

Zaakvoerder Joël Ribas

 

Gaël kocht een tijdje geleden een herenhuis in Brugge. Door de grootte besefte hij dat daar ook commercieel interessante mogelijkheden lagen. “Gaël woont op de bovenverdieping in een loft, terwijl ik op het gelijkvloers resideer”, vervolgt Joël. “Al snel viel de beslissing om de tussenverdiepingen om te bouwen tot kamers voor losse kamerverhuur. Alleen moesten we daarvoor uiteraard ook de nodige technieken installeren.”

Twee providers

Ribas Electrics nam de koe bij de horens en ging aan de slag, met ondersteuning van Cebeo. Die konden ze gebruiken, want het project omvatte toch verschillende uitdagingen. “Ten eerste was er het verhaal van de internetproviders. We beschikken over prima smartphone-abonnementen van Proximus, maar wilden – onder meer voor het bekijken van live voetbal – bij voorkeur televisie via Telenet. We opteerden voor hospitality-tv’s van Philips via Cebeo.”

Joël en Gaël kozen ervoor om internetverbinding via beide providers mogelijk te maken. “In functie daarvan, installeerden ze aparte wifi-netwerken voor het privaat gedeelte en de gastenkamers”, pikt Luc Myny, Extern Specialist Datacom bij Cebeo in. “Het privaat gedeelte werkt via de Telenetmodem, in de gastenkamers kunnen bezoekers online via Proximus. De uitdaging bestond erin om beide netwerken samen – en toch gescheiden – uit te rollen over heel het gebouw. Dat gebeurde via een koker vanuit de kelder naar alle verdiepingen, gebruikmakend van VLAN-technologie en UTP-kabels.”


“Op elke verdieping is een ‘access point’ geïnstalleerd”, verklaart Joël Ribas. “Met de hulp van specialist Luc, hebben we die geplaatst op de volgens hem best geschikte locaties. Dat functioneert uitstekend.”
Ribas Electrics

 


"De uitdaging bestond erin om beide netwerken samen - en toch gescheiden - uit te rollen over heel het gebouw"

Luc Myny, Technical Datacom Consultant bij Cebeo

 

"Wireless netwerk op elke kamer"

 

Sturing door KNX

Joël liet ook andere Cebeospecialisten ter plaatse komen voor andere technieken. “In samenspraak met die mensen, hebben we de vorige verlichting integraal vervangen door leds. Naast de verlichting, investeerden we ook in oplossingen voor videofonie en deurcommunicatie. Daarvoor kregen we ook prima hulp van de mensen van fabrikant CDVI. Onze gasten krijgen een code die hen toegang verschaft tot hun kamer en de voordeur vanaf de afgesproken incheck- tot uitchecktijd. Al die technieken worden aangestuurd via KNX en zijn regelbaar via een touch panel of de smartphone. Dat is ook zo voor de airconditioning, de verlichting en de zonwering in de loft van Gaël, die alles zelf heeft geprogrammeerd in KNX.”

De fijne samenwerking bevestigde nogmaals Joëls vertrouwen in Cebeo. “Ik ben al twintig jaar klant bij hen en heb al die tijd op prima begeleiding kunnen rekenen. We zetten de samenwerking dan ook heel graag verder.”

 

Ribas Electrics

Ribas Electrics

Ribas Electrics

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Projecten
Downloads
Nieuws
Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.