You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Schneider-drive zorgt voor aanzienlijke energiebesparing bij meubelmaker

In een meubelmakerij gonst het van de activiteit en is het meestal werken in een vrij lawaaierige omgeving. Binnenkomen in het atelier van Abis bvba, is dan ook een verademing. De meubelmakerij investeerde recent in een frequentieregelaar van Schneider Electric om de werking van de stofafzuiging te optimaliseren. Installateur Groep Deketelaere en de eindklant zijn erg tevreden over de werking van het vernieuwde systeem.

Groep Deketelaere uit Varsenare telt verschillende bedrijven, die respectievelijk gespecialiseerd zijn in elektriciteit, verwarming, sanitair, decoratie, maatmeubilair en schrijnwerk. Die laatste twee activiteiten zijn ondergebracht in het dochterbedrijf Abis bvba, dat gevestigd is in Waardamme. Abis wordt geleid door Jonas Deketelaere. Hij is de zoon van Patrick Deketelaere. Patrick is al jarenlang de drijvende kracht achter Groep Deketelaere, een ervaren installateur en via de elektriciteitsafdeling een trouwe klant van Cebeo. Hij vertrouwde dan ook op de diensten van Cebeo voor een belangrijk project bij Abis.

Centrale ventilator

“De meubelmakerij investeerde onlangs in een stofafzuigingssysteem”, verklaart Patrick. “Dat proces verloopt via een buizenstelsel, waarbij de afzuiging gebeurt door een centrale ventilator die wordt aangedreven door een motor van 11 kW. De installatie beschikte vroeger alleen over een aan/uit-knop: ze draaide dus op volle toeren, of helemaal niet. In functie van energie-efficiëntie en een hoger werkcomfort, beslisten we om te investeren in een frequentieregelaar.”

Voor Patrick was het een logische keuze om hiervoor te rekenen op Cebeo. Peter Beuckels, extern specialist bij Cebeo in de automatiseringsoplossingen van Schneider Electric, hielp de klant op weg. “We kwamen al snel tot de conclusie dat een drive hier inderdaad een gepaste oplossing zou bieden”, legt Peter uit. “De keuze viel op de ALTIVAR ATV630 D11N4, voorzien van een PID-regeling. Hierbij regelen we de snelheid van de motor door de onderdruk in het buizenstelsel te meten en de motor op een stabiele snelheid te laten draaien in functie van de gewenste onderdruk. Bij schommelingen in de onderdruk zorgt de frequentieregelaar er automatisch voor dat de motor zich in een vloeiende beweging aanpast, om zo weer naar de ingestelde onderdruk te gaan.”

 

SoMove

Groep Deketelaere stond zelf in voor de installatie, maar schakelde de hulp in van Cebeo om te controleren of de aansluiting volgens de regels van de kunst was uitgevoerd. “Dat was zo, al is zo’n aansluiting geen ‘rocket science’ voor mensen die wat knowhow over elektriciteit in huis hebben”, vervolgt Peter. “Wel was het nuttig om de klant te ondersteunen bij de configuratie van de drive. Hiervoor werken we met SoMove, het specifieke softwarepakket van Schneider Electric waarmee de configuratie en monitoring van allerlei drives mogelijk is. Daarnaast biedt het programma de kans om geavanceerde functies in te stellen.”

De aangepaste installatie functioneert sinds maart helemaal volgens de verwachtingen. “We hebben intussen vastgesteld dat de prijs-kwaliteitverhouding echt wel in orde is, om diverse redenen”, reageert Patrick enthousiast. “Ten eerste heb ik via de remote monitoring gemerkt dat we op de stofafzuigingsinstallatie een energiebesparing van ruim 50 procent realiseren. Dat komt onder meer omdat we niet langer te maken hebben met een piekstroom tijdens het opstarten én omdat de ventilator alleen draait als het nodig is. Hierdoor is het geluidsniveau in het atelier gevoelig gedaald, zodat het aangenamer werken is. Ten tweede kunnen we via de digitale in- en uitgangen de trilmotor, die de stofzakken leegschudt, aansturen. De drive is ook gekoppeld aan de brandklep van de stofafzuiging, waardoor bij eventueel brandgevaar de motor meteen wordt stilgelegd.”

 

Cebeo

 

Cebeo

Glimlach

De ventilator werkt niet alleen energie-efficiënt, maar ook volautomatisch, waardoor de medewerkers van de meubelmakerij zich volledig op hun kerntaken kunnen focussen. Ook onderhoud is niet of amper nodig, omdat de frequentieregelaar opgesteld staat in een aparte kamer zonder stofhinder.

“Zowel mijn zoon als ikzelf zijn heel tevreden over deze oplossing”, aldus Patrick Deketelaere. “Het geeft een goed gevoel als ik thuis, via een VPN-verbinding tussen de meubelmakerij en onze locatie, de werking en het verbruik van de stofafzuiging kan opvolgen en aansturen. Zeker als we naar het verbruik kijken, gebeurt dat steevast met een glimlach om de lippen.”

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Projecten
Downloads
Nieuws
Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.