You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Siemens technologie regelt ons drinkwater

Je zou Cebeo misschien niet meteen linken aan ‘drinkwater’, maar toch bleek een Siemens-oplossing, aangebracht door Cebeo, een onmisbare schakel in de watervoorziening van Farys. Hoe? Dankzij een Siemens Firewall die voorkomt dat inbreuken op het systeem dat het drinkwater tussen de verschillende reservoirs stuurt. Maar ook dankzij een uitgebreide toegangscontrole voor het monitoren wie er op de site komt.

 

Siemens PLC’s

De drinkwatersite in Brakel doet al zo’n 30 jaar dienst. Aanvankelijk verliep de drinkwaterdistributie zonder sturing van buitenaf. “Maar intussen werken we al ruim twintig jaar met PLC’s”, weet Johan Peirens, werkleider dienst Netsturing van Farys. “Daarbij hebben we alle generaties Siemens PLC’s doorlopen. PLC’s bieden uiteraard het grote voordeel dat we het waterniveau van de reservoirs zo stabiel mogelijk kunnen houden, en grote pieken of dalen kunnen opvangen. Het laat ons toe om het beschikbare net zo optimaal mogelijk te gebruiken.”


Siemens Scalance S Firewall

“Via een VDSL-lijn zijn alle sturingen, zoals in Brakel, verbonden met de centrale in Gent. De Siemens Scalance S firewall beschermt deze lijn. In totaal zijn zo’n 50 installaties op die manier beveiligd. Dankzij de VPN die door de Siemens technologie wordt opgezet tussen de firewalls ontstaat een gesloten ‘tunnel’, zodat ongewenste toegang op het systeem haast onmogelijk wordt.”

“Dankzij de VPN die door de Siemens technologie wordt opgezet tussen de firewalls ontstaat een gesloten ‘tunnel’, zodat ongewenste toegang op het systeem haast onmogelijk wordt.”

 

Toegangscontrole en assistentie van op afstand

Maar er is meer. “Over de 50 installaties zijn in totaal zo’n 150 camera’s en nog eens dubbel zoveel bewegingssensoren aanwezig. Al deze camerasystemen en sensors zitten geconnecteerd op dezelfde switchen als de PLC’s, en vallen dus ook onder de beveiliging van de Scalance S Firewall.”

 

Vertrouwensrelatie met Cebeo

“Cebeo is onze huisleverancier van elektrotechnisch materiaal. Elke vier jaar sluiten we een nieuwe raamovereenkomst af conform de wetgeving op overheidsopdrachten. Hier komt Cebeo als beste naar voor en dat al gedurende een vijftiental jaar. We kopen amper elders aan, want waarom zouden we ook? Bij Cebeo weten we dat we verzekerd zijn van een vlotte service en een correcte samenwerking”, besluit Johan Peirens.

 

“Bij Cebeo weten we dat we verzekerd zijn van een vlotte service en een correcte samenwerking.”

 

Een beetje achtergrond...

Het Gentse drinkwaterbedrijf Farys heeft als belangrijkste taak het voorzien van drinkwater voor een gebied dat zich uitstrekt tussen Brakel en Middelkerke.

Daarnaast is Farys ook actief in het saneren van afvalwater, maar ook zwembadbouw, de levering van water op maat van bedrijven, wegeniswerken en ondersteuning aan publieke partners. De intercommunale telt zo’n 850 werknemers.Weetje 

Enkele cijfers over de site in Brakel

  • Capaciteit waterreservoir: 30.000 m³
  • Capaciteit watertoren (lokaal gebruik): 800 m³
  • Snelheid water: 3500 m³/u
  • Hoogte site: 105m (boven zeeniveau)

 

Vind een filiaal

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Projecten
Downloads

Ja, ik wil op de hoogte blijven en schrijf me in op de nieuwsbrief

Nieuws
Testimonials
Contact
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.