You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Storende ventielen? Niet in deze villa!

Fabrikanten van ventilatiesystemen doen hard hun best om ventilatieventielen zo esthetisch mogelijk te maken. Maar voor architecten of bewoners die van ‘strak’ houden, blijven het vaak storende elementen. Schrijnwerkbedrijf Jos Heylen vond in installateur Jordi Nys de ideale partner om zo veel mogelijk ventielen vakkundig weg te werken.

Samen met de ventilatie van Zehnder, zorgt het Zennio KNX-systeem ervoor dat de eigenaars hier binnenkort in alle rust en comfort kunnen genieten. Haast onzichtbaar, maar ze zijn er wel!

In deze strakke villa plaatste installateur Jordi Nys liefst 20 ventielen om alle 13 (grote) ruimtes optimaal te ventileren én te koelen. Want bovenop de Zehnder ComfoAir Q ventilatie-unit is ook een ComfoCool Q geïnstalleerd. “Voor D-systemen gebruik ik altijd Zehnder”, opent Jordi Nys, “want die zijn stil en kwalitatief.”

ComfoCool

“Twintig ventielen is een heel pak, maar dat valt zeker te verantwoorden”, weet de installateur. “De combinatie met de ComfoCool verhoogt het debiet, dat ongeveer 530 m³/u is. Hoe meer ventielen, hoe lager de luchtsnelheid in de buizen, wat de druk vermindert en resulteert in minimale geluidshinder.”

“Hoe meer ventielen, hoe lager de luchtsnelheid in de buizen, wat de druk vermindert en resulteert in minimale geluidshinder.”

Dankzij het vakmanschap van schrijnwerker Jos Heylen was de installatie een droom voor Jordi Nys. “De manier waarop sommige ventielen aan het zicht onttrokken worden, is fenomenaal, zeker het ventiel in de vitrinekast. Dankzij een demonteerbaar schap is het ventiel onzichtbaar, en kan de lucht via een uitsparing toch prima de ruimte binnen geblazen worden.”

Rendementsverlies of esthetiek?

Omdat de koude lucht eerst wordt opgevangen in de gecreëerde holte in de kast, kan er wel sprake zijn van een klein rendementsverlies. “Maar dat verlies is minimaal, en woog voor de eigenaars niet op tegen de esthetiek van de oplossing. Op dezelfde manier zitten ook ventielen weggewerkt achter een paneel boven de TV en in de keukenkast.”

De plaatsing van de Zehnder ventilatie-unit was een andere uitdaging. “De ventilatie-unit kon enkel onder de schuine wand komen te staan. Er kwam heel wat pas- en meetwerk bij kijken om alle buizen mooi geplaatst te krijgen, maar het resultaat mag er dan ook wezen”, aldus de tevreden installateur. 

Zennio KNX

In het ventilatievraagstuk was de rol van Cebeo eerder beperkt, omdat Zehnder zelf de nodige ondersteuning bood. “Maar voor het KNX-sturingsgedeelte mag de pluim naar Cebeo gaan. De Cebeo specialisten hebben op basis van de bouwschema’s de sturing geconceptualiseerd, waarna we in overleg hebben beslist welke modules we zouden gebruiken.”

“Op dit moment kunnen de verlichting en de screens al aangestuurd worden, maar op korte termijn volgen ook de vloerverwarming, aanwezigheidsmelders, en dit alles zal met elkaar interageren. Zennio biedt kwalitatief heel goede oplossingen, die bovendien betaalbaar zijn”, besluit Jordi Nys.

Wist je dat?

Het is een misvatting dat ventileren leidt tot hogere stookkosten. Uiteraard wordt er door ventilatie een deel van de warmte afgevoerd naar buiten. Daartegenover staat echter dat de lucht in een goed geventileerd huis relatief droog is. En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht waardoor je weer minder energie verbruikt voor de opwarming van jouw woning.

Als je wil verluchten, zet je de verwarming beter eerst lager of gewoon helemaal uit vooraleer je het venster of de deur opent.

 

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Projecten
Downloads
Nieuws
Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.