You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

TiVerTec automatiseert voederprocessen in pluimveestal met Siemens-drives

De landbouw, een conservatieve sector? Vergeet het: steeds meer mensen uit de agrarische sector passen intelligente systemen toe om hun workflow te vereenvoudigen. Graag rekenen ze daarvoor op de expertise van TiVerTec. Het familiebedrijf uit Watervliet stond recent in voor de automatisering van een kippenstal en werkte daarvoor nauw samen met Cebeo.

TiVerTec begon in 2007 oorspronkelijk als technisch tekenbureau, maar focust zich sinds 2014 integraal op de optimale inrichting van stallen voor pluimvee, varkens en/of koeien. Het team rond zaakvoerders Thomas en Vincent Verstrynge legt zich toe op drie specialisaties. “We behartigen ten eerste de klimaatbeheersing door de integratie van de juiste oplossingen voor ventilatie en verwarming. Secundo staan we in voor alles wat met de waterverdeling te maken heeft. Dat doen we door gebruik te maken van elektrische kranen en watertellers.

Via elektronische doseringssystemen kunnen we desgewenst ook medicijnen aan het water toevoegen. Ten derde ontzorgen we de eindklant op vlak van voerverdeling: nadat de losse producten in silo’s zijn opgeslagen, brengen we ze naar de stallen en verdelen het voer daar na een nauwkeurige weging via de juiste voederlijnen."


Nieuwe pluimveestal

De onderneming stond recent in voor de inrichting van een gloednieuwe pluimveestal voor moederdieren bij een West-Vlaamse pluimveehouder. “Wij raakten bij dit project betrokken via een klant die de meelleverancier van deze pluimveehouderij is. Nadat ons advies voor de invulling van dit project gevraagd werd, kregen we het vertrouwen om de automatisering van de stalinrichting voor onze rekening te nemen.”

Als dealer van Skov beschikt TiVerTec al over een systeem dat automatisch het klimaat in de stallen (koeling en verwarming), de waterdistributie en de onderdruk regelt. “Voor de automatisering van de voerverdeling, bood die oplossing evenwel onvoldoende mogelijkheden. Daarom hebben we er voor het eerst voor geopteerd om de voerdistributie via een PLC-installatie te regelen. Het hele proces om het voer tot bij de moederdieren te krijgen, gebeurt volledig frequentiegestuurd. We hebben hiervoor de CPU gekoppeld aan een touchscreen met IO-eiland. Dat biedt voor de eindklant uitgebreide mogelijkheden inzake visualisatie. Via sensoren is te zien waar en of het voer al gegeven is, in welke status de voederlijn zich bevindt, enzovoort. De PLC kan ook automatisch de verlichting aansturen en de nesten openen of sluiten, maar desgewenst kunnen die handelingen nog altijd manueel gebeuren.”

Pluimveestal

 


cebeo

Frequentieregelaars

TiVerTec gebruikte bij dit project automatiseringsonderdelen (Simatic PLC en HMI), maar ook de SINAMICS-frequentieregelaars. “Van het type SINAMICS V20 leverden we 16 drives voor de aansturing van de voederbanden. Via een analoog signaal wordt de gewenste snelheid naar één van die 16 drives doorgegeven. Daarna geven de drives de benodigde snelheid aan elkaar door in cascade: van analoge uitgang naar analoge ingang”, legt Wouter Vierstraete (COC-manager Industry bij Cebeo) uit. “Voor de afvoer van de eieren naar de eierrobot, viel de keuze op 2 SINAMICS G120C-drives. Die drives worden via Profinet in real-time vanuit de PLC gestuurd. Deze snelheidsregelaars bieden daarnaast een meerwaarde bij het optimaliseren van het energieverbruik van de sowieso al energie-efficiënte motoren.”

Normaal gesproken is de automatisering van zo’n proces een gesloten systeem, maar nu is transparantie troef. “Bij automatisering van stallen worden we regelmatig geconfronteerd met het probleem dat de operator onvoldoende technisch onderlegd is om te weten of er al dan niet iets mis is”, aldus Vincent. “Dankzij deze aanpak, met uitgebreide visualisatiemogelijkheden, kunnen we de klant meteen laten zien of en waar er iets fout loopt. Die vlotte diagnose laat ook toe om, indien nodig, snel een interventie te plannen.”

Diepgaande expertise

TiVerTec werkte voor dit project nauw samen met Cebeo. “Wij hebben door de jaren heen een uitstekende band met Cebeo opgebouwd”, verklaart Vincent. “Belangrijk is dat de dienstverlening veel verder gaat dan de pure productleveringen. Meer zelfs: bij veeleisende projecten, zoals dit, is de technische ondersteuning van Cebeo cruciaal om ons op weg te zetten én om bepaalde vraagstukken op te lossen. In dit geval hebben Wouter Vierstraete en William Parein ons onder meer uitstekend geholpen bij het programmeren van de G120 drives, waarvoor wij niet alle diepgaande expertise zelf in huis hebben. Mede daardoor draait alles naar wens bij deze eindklant. Door voor hetzelfde merk (Siemens) te kiezen voor alle producten, verloopt de communicatie tussen de systemen ook uitstekend en konden we veel tijd besparen tijdens de installatie.”

 

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Projecten
Downloads
Nieuws
Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.