You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

UPS-oplossing van Eaton garandeert stroom in labo voor kankeronderzoek

HistoGeneX voert onderzoek uit naar oplossingen voor kankerbestrijding. Hoeft het gezegd dat in dergelijke laboratoria de beschikbaarheid van elektrische stroom – bijna letterlijk – van levensbelang is? In samenwerking met Cebeo zorgde Bernaerts Elektro voor de installatie van een (93PM – 150kW) UPS (Uninterruptible Power System) van Eaton. Die UPS moet bij een netuitval een overbruggingstijd van een kwartier stroom garanderen alvorens de noodgenerator aanslaat.

 

“Voor dit project vertrokken we van een blanco bouwkundig plan en zonder lastenboek,” herinnert installateur Joris Bernaerts zich. “Via gesprekken met de klant over de functionele invulling van alle ruimtes en de benodigde toestellen, hebben we een technisch plan ontworpen voor alle databekabeling, sturing, verlichting, enzovoort. Op basis van de som van vermogens nodig voor de cruciale(*) apparatuur, konden we het vervolgens ook het vermogen van de UPS gaan berekenen.”

 

Continuïteit garanderen

“Bij HistoGeneX wordt een enorme hoeveelheid data gegenereerd en verwerkt”, vult Rudy Willebrords, EHS & Facility Manager bij HistoGeneX aan. “Voor ons ging het er om dat we onze partners continuïteit kunnen garanderen, en dus zochten we een oplossing in het geval van stroomuitval.”

 

Cruciaal datacircuit

“De kern van het verhaal is dan ook dat die ketting niet mag stilvallen. Eens de datastroom op gang is, moeten die apparaten ten allen tijde blijven draaien, of heel veel informatie gaat verloren. Het zijn dan ook al de toestellen in die ‘ketting’ verantwoordelijk voor de data die op de UPS zijn aangesloten(*).”

Want in tegenstelling tot de noodgenerator neemt een UPS niet alles over. “Het heeft weinig zin om vriezers of koelcellen aan de UPS te koppelen”, weet Joris Bernaerts. “Op tien minuten tijd zal een vriezer die op -80°C staat misschien naar -79°C gaan, maar ook niet meer dan dat. Ook de verlichting hangt niet vast aan de UPS.”

“Bij een volledige belasting van alle toestellen, kan de UPS 15 minuten voldoende vermogen leveren”, pikt Luc De Clercq, Sales Manager Power Quality bij Eaton in. “Mocht de noodgenerator het dan nog niet hebben overgenomen, dan kunnen bepaalde circuits nog steeds manueel worden losgekoppeld om de andere cruciale(re) circuits te kunnen blijven bevoorraden.” Een blik op de monitor van de UPS tijdens ons bezoek, leerde ons dat bij de belasting op dat moment – een reguliere werkdag met veel activiteit – de UPS het ruim een uur (!) kon overnemen.

 

Regelmatige testing UPS

“Maandelijks wordt de UPS getest, zonder dat we daarom stroomloos zijn. Daartegenover is er volgens ons kwaliteitssysteem wel een jaarlijkse test met een effectieve stroomuitval gepland om niets aan het toeval over te laten”, aldus Rudy Willebrords. “Dat is niet wettelijk verplicht, maar we leggen onszelf die verplichting op als kwaliteitsgarantie tegenover onze klanten. In onze sector draait alles om geloofwaardigheid en transparantie”, aldus Rudy Willebrords.

 

Drievoudige samenwerking

“Dit project is het resultaat van een mooie samenwerking tussen drie partijen. In de eerste plaats installateur Bernaerts Elektro, die hun expertise hebben bewezen door het volledige technisch ontwerp te maken en uiteraard de installatie uit te voeren.” Luc De Clercq van Eaton vult aan: “Het voordeel om rechtstreeks met de installateur en niet via een studiebureau te werken, is hun flexibiliteit tijdens het ganse proces, terwijl dat in het andere geval toch vaal loggere instanties zijn.” “Wij van onze kant werken al lang samen met Cebeo, en ook nu verliep dit uiterst professioneel en stipt, zoals we van hen gewoon zijn,” besluit Joris Bernaerts.

 

UPS: Eaton
Installateur: Bernaerts Elektro

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Projecten
Downloads
Nieuws
Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.