In Olsene treffen we Bistro Marron aan, een toprestaurant gerund door chef Sven en zijn (gast)vrouw Stephanie. Eerder dit jaar verhuisden ze naar dit prachtige art-decogebouw uit 1944. Een totaalrenovatie, met respect voor de oude materialen, ging vooraf aan hun intrek in het gebouw. Bij zo’n project hoort uiteraard de gepaste verlichting om de gewenste – in dit geval huiselijke – sferen te creëren. De uitbaters klopten via hun architect aan bij installateur Bart Almeye, die op zijn beurt vertrouwde op de kennis van onze Cebeo-lichtspecialist Frederik D’harte.
“Stephanie was enorm goed voorbereid toen ze mij benaderde voor de verlichting van hun restaurant,” steekt installateur Bart van wal. “Ze had een moodboard voorbereid op basis van stijlen, kleurgebruiken en eyecatchers.” Bart nodigde onze lichtspecialist Frederik D’harte uit op de werf en samen maakten ze een voorontwerp voor de verlichting. Frederik: “Na een uitgebreide lichtstudie door Cebeo kwamen we terecht bij een oplossing van Wever & Ducré, een Belgische fabrikant van architecturale verlichting. W&D-vertegenwoordiger Yves Marginet kwam ook ter plaatse, de ideeën werden verder uitgewerkt bij een bezoek aan de W&D-showroom en samen kwamen we tot een totaalvoorstel.”
“Na een uitgebreide lichtstudie door Cebeo kwamen we terecht bij een oplossing van Wever & Ducré, een Belgische fabrikant van architecturale verlichting.”
Verlichting van Wever & Ducré
Sven en Stephanie wonen boven het restaurant. Hun badkamer moest een stevige renovatie ondergaan en dit toont zich onder andere in een stuk vals plafond in het restaurant. Een geluk voor installateur Bart, want alle buizen konden daar netjes geplaatst worden, met kabels naar alle lichtpunten. Stephanie vertelt: “Als beschermer van de authenticiteit van dit gebouw wilde ik heel wat zaken bewaren, zoals de schouwen en bepaalde muurschilderingen. Maar de raad van mijn moeder om kroonluchters te plaatsen heb ik in de wind geslagen.” Lusters treffen we hier dus niet aan. Wel vier centrale lichtpunten met enkele eyecatchers.
Installateur Bart: “Voor de wandverlichting viel de keuze op officiële remakes van Jules Wabbes. Ook opmerkelijk is de rail die twee afzonderlijke helften van het restaurant verbindt. We stonden initieel niet achter deze opmerkelijke keuze van Wever & Ducré, maar toen we de rail omhooggingen, waren we overweldigd door het effect. Ja, ik ben trots op het eindresultaat. Dankzij projecten als deze heb ik zelf geen showroom nodig. Met nieuwe klanten kom ik dineren bij Bistro Marron en zo kunnen ze ineens mijn werk zien.”
“Voor de wandverlichting viel de keuze op officiële remakes van Jules Wabbes.”
Besturing via Niko Home Control
Voor de besturing van de verlichting viel de keuze op Niko Home Control. Een techniek die installateur Bart naar eigen zeggen bij acht op de tien installaties toepast. “Sven en Stephanie kunnen de verlichting van hun restaurant – en met uitbreiding hun ganse woning – volledig bedienen met de handige app op hun smartphone.” Stephanie treedt bij: “Super gemakkelijk, moet ik zeggen, want ik ben absoluut geen kenner van verlichting, laat staan besturing ervan.”
Stephanie: “Niko Home Control laat ons tevens toe om drie verschillende sferen te creëren tijdens een diner. Zo voorzien we in de huiselijke sfeer die we gasten willen bezorgen tijdens hun bezoek. In het begin van de avond staat wat wij noemen ‘standaardsfeer’ op. Bij het hoofdgerecht schakelen we over naar een iets meer intieme sfeer, om uiteindelijk te eindigen bij cosy kaarslichtsfeer bij het dessert.” Bart: “Dit kan je op papier niet uitwerken, maar enkel in praktijk. En daarin zijn we hier zeker en vast geslaagd.”
.jpg)
Goede samenwerking schept vertrouwen
Installateur Bart is al 15 jaar klant bij Cebeo. “95 % van mijn producten koop ik bij Cebeo. Daarnaast apprecieer ik de extra service die Cebeo aanbiedt uiteraard enorm. Ik denk hierbij in de eerste plaats aan het professioneel advies en de lichtstudies waarvoor ik bij Frederik steeds kan aankloppen.
Maar ook de opvolging van A tot Z bij projecten is fenomenaal. Zo worden goederen pas besteld wanneer ze effectief nodig zijn en worden deze gefaseerd geleverd – als een afroeporder als het ware. Want uiteraard behoef ik niet alle producten in één keer. Dat bespaart mij opslagruimte en -kosten.”