You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

5 redenen waarom de elektricien zich zou heroriënteren

5 redenen waarom de elektricien zich zou heroriënteren

jo vanackere


Opiniestuk

Jo Vanackere - Communication Manager bij Cebeo

 

De traditionele elektricien is op sterven na dood, lang leve de hedendaagse multi-technieker. De toekomst lacht hem toe, al moet hij van vele markten thuis zijn. En de juiste keuzes maken. Als je het zelf nog niet zou gedaan hebben, dan loont het meer dan de moeite na te denken in welke richting je je wil (her)oriënteren.

Al eens op gelet wat er vandaag op de bestelwagens van ‘elektriciens’ staat? Algemene elektriciteit, in veel gevallen wel. Maar je zal vaststellen dat sommige camionettes bijna te klein zijn om alle specialiteiten op te plaatsen. Wat deze zijn? Verlichting (74%), domotica (64%), ventilatie (50%) , zonnepanelen (37%), verwarming (12,5%), zo bleek anderhalf jaar geleden al uit een eigen enquête bij voornamelijk residentiële installateurs.

Uit een recente enquête die sectorfederatie Techlink bij zijn leden organiseerde, antwoordde 60% dat ze een multitechnisch installatiebedrijf runnen.

Waarom zou je de richting van verschillende technieken uitgaan?
We geven je 5 goeie redenen.

 

Met dank aan de wetgeving

De wetgeving voor woningen en gebouwen wordt steeds veeleisender. We evolueren richting BEN-woningen (Bijna Energie Neutraal), waarbij ventilatie en een aandeel hernieuwbare energie verplicht zijn. Voor de architect en bouwheer is een ‘one stop shop’ voor meerdere technieken – elektriciteit, zonnepanelen, ventilatie… - interessant. Voor de installateur evenzeer.

 

Synergie tussen technieken

Dank zij het internet of things (IoT) ontstaat er synergie tussen technieken. Ze zijn geconnecteerd, slim en met elkaar verbonden. Hierdoor bieden ze meer dan een stand alone oplossing. De goed geïnformeerde bouwheer verwacht ook steeds meer geconnecteerde en geïntegreerde oplossingen. Wie ze kan aanbieden en over de nodige kennis beschikt, heeft een streepje voor.

 

Betaalbaar comfort

Toegegeven, de EPB-eisen drijft de prijs van woningen en gebouwen de hoogte in. Net zoals iedereen kan een bouwheer een euro ook maar één keer uitgeven. Dit kan ten koste gaan van investeringen in comfort(technieken). Bij renovaties wordt vaak een inhaalbeweging gedaan. Het kan ook, want comforttechnieken zijn betaalbaarder geworden.

Je kan nog altijd kiezen voor high end domotica-oplossingen, maar dankzij het gebruik van nieuwe draadloze technologie zoals Bluetooth Low Energy en ZigBee wordt sturing toegankelijker.

 

Safety first

Veiligheid is een maatschappelijk actueel thema. Ook de beveiliging van woningen en gebouwen zijn steeds meer aan de orde. Burger en bedrijven willen zich beschermen tegen alle vormen van onveiligheid. Het kunnen aanbieden van oplossingen voor camerabewaking en toegangscontrole zijn bijgevolg bijna een ‘must have’.

 

Ook fabrikanten kijken over het muurtje

Door de snelle technologische innovaties zijn veel fabrikanten totaal andere bedrijven geworden dan pakweg tien jaar geleden. Ze kijken dus ook over het muurtje om te zien of ze andere dan hun traditionele producten en oplossingen kunnen ontwikkelen. Verlichtingsfabrikanten zoals Philips en Ledvance specialiseren zich in automatisering, aanbieders van sensoren bieden ook intelligente lichtsystemen aan.  

Wil je meer advies over producten, oplossingen en technieken? Cebeo beschikt over diverse specialisten in verschillende domeinen. In het Campus programma vind je eveneens gespecialiseerde opleidingen op verschillende niveaus.

 


Testimonials
Projecten

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Downloads

Ja, ik wil op de hoogte blijven en schrijf me in op de nieuwsbrief

Nieuws
Video's

Vind een filiaal

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.