.png)
Opiniestuk
Jo Vanackere - Communication Manager bij Cebeo
De digitale meter voor elektriciteit opent perspectieven voor de toepassing van hernieuwbare energieoplossingen. In het streven naar 100% zelfconsumptie vormen PV-systemen slechts een deel van de puzzel. Slimme oplossingen voor verwarming, energiemanagement en -opslag en laadinfrastructuur passen eveneens in het plaatje.
De essentie van de energietransitie is dat we voor de energievoorziening (hoofdzakelijk) putten uit duurzame bronnen. De doelstellingen die ons land moet halen om de schadelijke uitstoot te reduceren, zijn ambitieus: in 2030 al moet de huishoudelijke uitstoot met 40% omlaag t.o.v. 1990.
(Digitaal) meten is weten, niet tellen
Het zal wellicht nog 15 jaar duren vooraleer elke woning is uitgerust met een digitale meter. Het neemt niet weg dat het startschot voor de uitrol ervan een en ander teweegbrengt voor de energietransitie.
Anders dan de terugdraaiende analoge teller, neemt de digitale meter apart op wat je afneemt van het net en wat je erin injecteert met je PV-installatie. In combinatie met het prosumententarief stimuleert dit de zelfconsumptie. De digitale meter geeft de gebruiker ook inzicht in het energieverbruik en zal energie-efficiënte oplossingen stimuleren.
Dit (onvolledige) lijstje van vier oplossingen zijn in dit kader weggelegd voor de installateur.
Duurzaam verwarmen
Verwarming neemt 60% uit het energiebudget en biedt dus potentieel voor besparing. Uit een studie van Essent blijkt ook dat 62% van de Belgen duurzaam verwarmen belangrijk vindt. 93% van de Belgen die investeren in energetische renovatie, wil ook besparen op zijn energiekosten. Dit opent perspectieven voor de toepassing van geconnecteerde warmtepompen, vooral de slimme of geconnecteerde. Volgens het Warmtepompplatform passen deze flexibele systemen perfect bij de energietransitie.
Energiemanagement verhoogt eigen verbruik
Hoe verhoog je zelfconsumptie of eigen verbruik? Door slim om te gaan met de beschikbare energie. Slim gaat nog een stap verder dan automatisch: het echt managen van de zelf geproduceerde energie in functie van diverse factoren zoals beschikbaarheid, behoefte, kostprijs en weer(sverwachting). Energiemanagementsystemen zoals de Energy Home System van SMA zijn hiervan een goed voorbeeld.
Opslag
In het concept van 100% zelfconsumptie speelt opslag van energie zeker een rol. De economische haalbaarheid van batterijsystemen is vandaag nog niet van die aard om een doorbraak te forceren. Maar steeds meer fabrikanten komen met oplossingen om batterijen – apart of in een elektrische wagen – te integreren in de energievoorziening.
Laadinfrastructuur
Slimme laadoplossingen voor elektrische wagens vormen ongetwijfeld een belangrijke opportuniteit. Zo moet van Europa 10% van de parking van elk nieuw niet-residentieel gebouw voorbehouden worden voor e-mobility. Nieuwe oplossingen houden behalve met de energie-uitdaging bovendien rekening met een gunstige TCO en de user experience.