You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Een frisse wind in je schakelkast waaien, en de temperatuur onder controle

rittal

 

Elektronische componenten worden steeds kleiner en daarom ook steeds dichter op elkaar gemonteerd in elektrische kasten. Om de betrouwbaarheid en levensduur van je installatie te garanderen, is het belangrijk de omgevingstemperatuur (kasttemperatuur) op een goede en efficiënte manier onder controle te houden.

Basisvoorwaarden & uitgangsprincipes

Een eenvoudige en zeer doeltreffende manier om een schakelkast te koelen is het toepassen van ventilatie. Hiervoor moet de maximale omgevingstemperatuur rond de schakelkast, lager zijn dan de gewenste temperatuur in de kast.

Bij industriële toepassingen met vermogenselektronica, PLC’s en of stroomverdeling, kan de max. kasttemperatuur zeker oplopen tot 40°C. Dit maakt de toepassingsmogelijkheden van ventilatie een stuk groter.

Wanneer de omgevingstemperatuur lager is dan de maximale kasttemperatuur zal een deel van de warmte afgevoerd worden via het oppervlak van de kast, via convectie. De restwarmte kan dan nog afgevoerd worden via ventilatie.

Software Therm

De berekening van je klimatiseringsbehoefte kan eenvoudig berekend worden met de online-software van Rittal; “Therm”. Door parameters (kastafmeting, max omgevings- en kastetemperatuur, …) in te vullen, wordt berekend hoeveel warmte reeds afgevoerd wordt via convectie en hoeveel er nog dient afgevoerd te worden via ventilatie. Vervolgens kan je de correcte producten en nodige accessoires om dit te realiseren kiezen.

Aandachtspunten

Voor een correcte koeling is een bepaald luchtdebiet noodzakelijk. Dit wordt geleverd door een ventilator in combinatie met een uitgangsrooster(s) die voor een effectieve luchtstroming zorgen. Ook de frequentie van de voedingsspanning waarop de ventilator wordt aangesloten speelt hierin een rol.

Het is belangrijk dat een effectief luchtdebiet bepaald wordt bij nieuwe, niet-vervuilde standaard filtermatten. Bij vervuiling van filtermatten kan het luchtdebiet vrij snel dalen. Daarom is preventief onderhoud, tijdig vervangen van de filtermatten, cruciaal om de goede werking te garanderen.

Ventilator zuigend of blazend monteren?

De manier van montage van de ventilator; blazend (lucht de kast in) of zuigend (lucht uit de kast) is afhankelijk van de omgeving. Bij een vervuilde omgeving zal een zuigende ventilator een lichte onderdruk op de kast creëren. Zo kan stof makkelijker de kast binnenkomen. De voorkeur gaat uit naar overdruk, hierdoor wordt er ook een turbulentie van de lucht gecreëerd, waardoor de koele lucht zich makkelijker in de kast verspreidt. Bij wandventilatoren kunnen de motoren eenvoudig op de rooster omgewisseld worden, zodat men eenvoudig van principe kan omwisselen.

Bekijk ons assortiment

 

rittal
rittal
rittal
Testimonials
Projecten

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Downloads

Ja, ik wil op de hoogte blijven en schrijf me in op de nieuwsbrief

Nieuws

Vind een filiaal

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.