You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Kabels voor fotovoltaïsche toepassingen – AREI

Artikel 104 van het huidige AREI en Sectie 5.2.7. van Boek 1 van het AREI 2020 bepalen onder andere de vereisten inzake brandgedrag van kabels in functie van de manier waarop deze worden geplaatst:

 • Afzonderlijk geplaatste leidingen

De geïsoleerde stroomgeleiders en de kabels moeten minstens van categorie F1 of Eca zijn.

 

 • In bundel of in laag (aaneensluitend) geplaatste leidingen

De in bundel of in laag geplaatste kabels moeten minstens van categorie F2 of Cca zijn.Deze voorschriften gelden tevens voor de voor fotovoltaïsche toepassingen gebruikte 'Solar'-kabels. Overeenkomstig het AREI moeten in dit geval Solar-kabels van het type Cca worden gebruikt wanneer deze in bundel of in laag (aaneensluitend) worden gelegd!

Omdat dergelijk kabels (Cca-versie) tot op heden niet bestonden of nog niet beschikbaar waren, hebben de controleorganismen, in samenspraak met het GTO (Gemeenschappelijk Technisch Orgaan), de Eca-versie tot nu toe aanvaard.

Solar kabels van het type B2ca s1a, d1, a1 die volledig aan de vereisten van het AREI voldoen om in bundel of in laag (aansluitend) te plaatsen zijn vanaf nu beschikbaar op de Belgische markt!

Cebeo heeft deze B2ca-kabels vanaf nu in voorraad. De artikelnummers van deze kabels zijn:

 *  De CCA codering – zelfs indien de kabel B2Ca is – komt overeen met de minimale Euroclasse opgelegd door het AREI in België, voor kabels die in bundel of in laag geplaatst worden.

 

Gevolgen voor de installaties
 • Het GTO heeft aan de erkende controleorganismen gevraagd hun klanten hierover op de hoogte te stellen.
 • De erkende controleorganismen zullen vanaf nu vereisen dat er enkel kabels worden gebruikt die voldoen aan de vereisten van het AREI (het huidige AREI: Artikel 104 of het AREI 2020: Sectie 5.2.7. Boek 1).
  • Afzonderlijk geplaatste kabels : minstens Eca
  • In bundel of in laag geplaatste kabels : minstens Cca
 • Elke installatie die niet aan deze vereisten voldoet, zal vanaf nu hoogstwaarschijnlijk worden geweigerd.

 

 Gevolgen voor de installateurs
 • Afhankelijk van de manier waarop de installateurs de kabels plaatsen:

  • Mogen ze verder de Eca-versie (of Dca-versie) gebruiken wanneer ze deze kabels afzonderlijk plaatsen
Eca  • Moeten ze minstens de Cca-versie (of B2ca-versie) gebruiken wanneer ze deze kabels aaneensluitend naast elkaar plaatsen
Cca

 

 • De wetgever heeft geen officiële overgangsperiode bepaald om de voorraden van de Eca-versie te gebruiken, ongeacht de manier waarop de kabels worden geplaatst.

 

Aandachtspunten
 • Tot op heden ontbreekt de aanduiding van de brandreactieklasse (B2ca, s1a, d1, a1) op de kabel, deze staat namelijk alleen op zijn verpakking è dit voldoet volledig aan de vereisten van norm EN 50575:2014 – 7.1 Markering. Dit kan echter tot discussies leiden tussen de installateurs, de studiebureaus, enz. In geval van twijfel adviseren wij de technische fiche, samen met de prestatieverklaring (DoP) van de kabel ter beschikking te stellen.
 • Om het product te aanvaarden hebben de erkende controleorganismen alleen de technische fiche nodig waarop de brandreactieklasse vermeld staat (bijvoorbeeld B2ca s1a, d1, a1).
 • De kabels Eca/Dca mogen nog steeds verkocht worden in België en kunnen nog steeds gebruikt en geplaatst worden volgens de voorschriften van het AREI

 

Bijlagen

hikra

Technische fiche van de kabel HIKRA® SOL -H1Z2Z2-K B2ca s1a, d1, a1

Bekijk technische fiche

dop

Prestatieverklaring (DoP) van de kabel HIKRA® SOL -H1Z2Z2-K B2ca s1a, d1, a1

Bekijk prestatieverklaring

 


Testimonials
Projecten

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Downloads

Ja, ik wil op de hoogte blijven en schrijf me in op de nieuwsbrief

Nieuws
Video's

Vind een filiaal

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.