You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Meet True RMS-stroom en -spanning zonder meetsnoeren!

Bij het verhelpen van storingen of hinderlijke uitschakelingen in elektrische apparatuur is een van de belangrijkste dingen die u moet weten of er een niet-lineaire belasting op het betreffende circuit is aangesloten. Niet-lineaire belastingen zijn afkomstig van apparatuur als computers, elektronische regelingen, frequentiegeregelde aandrijvingen en energiebesparende verlichting, zoals ledverlichting, maar ook HVAC-systemen met een hoog rendement die stroom gebruiken in korte pulsen in plaats van in een gelijkmatige sinusgolf. Deze pulsen zorgen ervoor dat harmonische stroom terugstroomt naar andere delen van het voedingssysteem en produceren niet-sinusvormige golven. Dit resulteert in oververhitting, storingen en uiteindelijk defecten in het hele systeem.

 

Fluke meetinstrument                        Fluke meetinstrument

 

Als u een lineaire belasting meet, zoals standaardinductiemotoren, weerstandsverwarming of gloeilampen, kunt u eenvoudig nauwkeurige RMS-metingen vastleggen met een meetinstrument voor meting van gemiddelde (gem.) waarde. Als er echter een niet-lineaire belasting op het circuit is, hebt u een True RMS- meetinstrument nodig om een nauwkeurige RMS-meetwaarde te krijgen, anders kunnen de meet- waarden tot 40% te laag zijn.

Meetinstrumenten volgens de gemiddelde-waarde-methode, zoals de Fluke T5 elektrische tester, berekenen een waarde op basis van de veronderstelling dat wat wordt gemeten een pure sinusgolf is. Ze maken gebruik van een kortere methode die het gelijkgerichte gemiddelde van een AC-golfvorm vastlegt en het getal met 1,11 vermenigvuldigt om de RMS-waarde te berekenen. Het resultaat is niet een werkelijke waarde, maar een berekende waarde op basis van de veronderstelling dat de golfvorm een pure sinusgolf is. Als u een belasting met een pure sinusgolf meet, is deze methode zeer nauwkeurig. Als u echter een circuit met een niet-lineaire belasting meet, kan de waarde van een meetinstrument volgens de gemiddelde-waarde-methode tot wel 40% afwijken. Dit kan een nauwkeurige diagnose van het probleem vertragen en kan leiden tot vervanging van onderdelen die niet hoeven te worden vervangen.

Een True RMS-gecertificeerd meetinstrument is voorzien van een intern circuit dat de verwarmingswaarde berekent volgens de formule voor het kwadratisch gemiddelde (root-mean-square RMS). Deze methode geeft de correcte verwarmingswaarde, onafhankelijk van de vorm van de stroomgolf. Hierdoor kunt u nauwkeurig de belastingsstroom meten om te bepalen of het circuit defect of overbelast is, of dat het probleem in de belasting zelf zit.

 

Nauwkeurige metingen van niet-lineaire belastingen vereisen een True RMS-meetinstrument

Fluke T6 elektrische testers met geïntegreerde FieldSense- technologie gaan verder dan het eenvoudig detecteren van spanning. Zij meten True RMS AC-spanning en -stroom zodat u snel nauwkeurige meetwaarden krijgt van zowel niet-lineaire als lineaire belastingen. FieldSense-technologie maakt het gebruik van meet-snoeren in de meeste gevallen overbodig*. Schuif de open vork om een geleider en bekijk stroom, spanning of beide.

Overzicht van de functies:

  • Kies uit twee modellen: de T6-1000 (1000 V AC) en de T6-600 (600 V AC)
  • Gelijktijdig meten en weergeven van True RMS-spanning en stroom voor efficiënt storingzoeken
  • Profiteer van FieldSense-technologie voor het meten van AC-spanning, stroom en frequentie zonder contact te maken met spanning voerende delen*
  • Meet draden tot maximaal AWG 4/0 (120 mm2) met een bek-opening van 17,8 mm
  • Eenvoudig af te lezen display met achtergrondverlichting voor omgevingen met weinig licht

* Voor spanningsmetingen is een capacitieve aardverbinding vereist, die in de meeste gevallen door de gebruiker wordt verzorgd. In sommige situaties is aarding via het meetsnoer vereist.

 

 

 

Testimonials
Projecten

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Downloads

Ja, ik wil op de hoogte blijven en schrijf me in op de nieuwsbrief

Nieuws

Vind een filiaal

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.