You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Nieuw: milieubijdrage voor thuisbatterijen vanaf 1 januari 2022

Op 1 januari 2022 voerde Bebat de milieubijdrage voor thuisbatterijen in. Deze nieuwe regeling houdt in dat producenten, invoerders en installateurs van thuisbatterijen of Energy Storage Systems (ESS) een milieubijdrage betalen wanneer ze deze verkopen of verhuren op de Belgische markt. Bebat zorgt voor de volledige terugnameplicht op het einde van de levensduur. De milieubijdrage geldt voor thuisbatterijen die na 1 januari 2022 op de markt zijn gebracht. Lees verder om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwe regelgeving.

 

Waarom deze milieubijdrage voor thuisbatterijen?

 

 In 2021 werden er enorm veel thuisbatterijen geïnstalleerd. Tot eind 2021 moest je hier enkel een administratieve bijdrage voor betalen, waarin de toekomstige verwerkingskosten (voor ophaling, ontmanteling en recyclage) niet inbegrepen zaten. Je bepaalde zelf of je deze kosten al wilde doorrekenen aan je klant of ze later, op het einde van de levensduur, zelf zou opvangen.

 

bebat

 

De regeling voor de terugname van afgedankte thuisbatterijen bleek niet eenduidig en leidde tot moeilijke situaties op de markt. Om de terugname van thuisbatterijen voor de klanten te verzekeren, werkte Bebat samen met de sectorfederaties ODE en FEDIBEL een oplossing uit. Met de nieuwe milieubijdrage betaalt ieder bedrijf dat thuisbatterijen als producent, invoerder of installateur op de Belgische markt brengt een milieubijdrage per kilogram.

 

Wat verandert er voor jou als producent, invoerder of installateur van thuisbatterijen?

 

Vroegere situatie:

  • Administratieve bijdrage van 0,057 € (excl. BTW) per batterij van meer dan 20 kg.
  • Inbegrepen in de bijdrage: kosten van preventie, sensibilisering, communicatie en rapportering.
  • Niet inbegrepen in de bijdrage: kosten voor verwerking (ophaling, ontmanteling, recyclage). Hiervoor kon je een individuele overeenkomst aangaan met Bebat.

 

Nieuwe situatie (vanaf 1/1/2022):

  • Systeem van administratieve bijdrage en individuele overeenkomst wordt vervangen door milieubijdrage per kilogram.
  • Milieubijdrage te betalen aan het begin van de levensduur, wanneer de batterij op de markt komt.
  • Inbegrepen in deze bijdrage: preventie, sensibilisering, communicatie, rapportering, ophaling, ontmanteling en recyclage. Alle kosten zijn gedekt, wat betekent dat er op het einde van de levensloop geen kosten meer komen.

 

Thuisbatterij

 

 

De nieuwe tarieven voor thuisbatterijen

Onder de nieuwe regelgeving vallen energie-opslagbatterijen die gekoppeld zijn aan een decentrale energieproductie-installatie voor elektriciteit, ongeacht de plaats waar ze geïnstalleerd worden (ESS of Energy Storage Systems) en met een maximumgewicht van 200 kg. Dit zijn de gekende ‘thuisbatterijen’ op basis van lithium-ion of zoutwater.

Batterijen met back-updoeleinden als hoofdfunctie (‘UPS-batterijen’) vallen niet onder het nieuwe systeem. Ook voor thuisbatterijen op basis van lood blijft de administratieve bijdrage gelden.

Dit zijn de nieuwe milieubijdragen:

2,39 euro/kg (excl. BTW) voor Energy Storage Systems o.b.v. lithium-ion.
1,27 euro/kg (excl. BTW) voor Energy Storage Systems (ESS) o.b.v. zoutwater.

 

 

Verplichte maandelijkse aangifte bij Bebat

Vanaf 1 januari 2022 ben je verplicht om elke maand aangifte in te dienen bij Bebat voor alle batterijen die je op de Belgische markt brengt:

  • Je doet nu al een maandelijkse aangifte? Dan mag je dat verder blijven doen.
  • Doe je momenteel aangifte op jaarbasis? Dan moet je de batterijen die je verkocht hebt in 2021 aangeven volgens het vroegere systeem. Vanaf 2022 schakel je over naar een maandelijkse aangifte.
  • Had je een individueel contract met Bebat voor thuisbatterijen? Dit vervalt als gevolg van de nieuwe milieubijdrage. Bebat zal je hiervan op de hoogte brengen.

 

Facturatie van de milieubijdrage

 Bij de verkoop van thuisbatterijen moet je de nieuwe milieubijdrage zichtbaar op de facturen aan professionelen vermelden. Zij kunnen de kost op hun beurt doorrekenen aan de eindklant.

 

Meer info over de nieuwe milieubijdrage vind je op de website van Bebat.

 

Testimonials
Projecten

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Downloads

Ja, ik wil op de hoogte blijven en schrijf me in op de nieuwsbrief

Nieuws
Video's

Vind een filiaal

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.