De energieclassificatie voor huishoudtoestellen bestaat intussen bijna een kwarteeuw. Maar vandaag zijn de toestellen veel energiezuiniger dan pakweg tien jaar geleden. De afgelopen jaren ontstond daardoor een wildgroei aan labels A+, A++ en A+++. De EU wil daarom een nieuwe, duidelijke classificatie van A tot G. Waaraan mag je je als installateur verwachten vanaf 1 november 2020 en 1 maart 2021?
De energielabels op elektrische apparaten, zoals koelkasten en (vaat)wasmachines, geven inzicht in het verbruik van het apparaat in kwestie.
Zo kan je in één oogopslag zien hoe zuinig of energieverslindend het toestel is, waarbij A het meest energie-efficiënt is, en G het minst.
Misschien heb je het nieuwe label al opgemerkt bij een recente aan- of verkoop van een elektronisch toestel. Dat is goed mogelijk, aangezien het toevoegen van de nieuwe labeling al optioneel is sinds maart 2020. Vanaf 1 november (2020) moeten het oude én het nieuwe label worden toegevoegd op nieuwe toestellen. Vanaf 1 maart 2021 verdwijnt het oude label voorgoed en mogen fabrikanten enkel het nieuwe label nog gebruiken.
Strengere eisen
De criteria voor het toekennen van een energielabel zullen trouwens ook verstrengen. Heeft een wasmachine vandaag een A+++-score? Dan is het mogelijk dat deze volgens de nieuwe regels slechts een B of een C waard is – zonder dat het energieverbruik daarom verandert. In eerste instantie zal zelfs geen enkel toestel bekroond worden met het nieuwe A-label. Dit wordt voorlopig namelijk nog niet toegekend, om ruimte vrij te houden voor toekomstige, nóg energiezuinigere apparaten. Zie het als een aanmoediging van de EU voor fabrikanten om meer zuinige toestellen te produceren. Ten slotte hanteert men ook een nieuwe, strengere testmethode.
Hogere investering resulteert in lagere energiefactuur
Over het algemeen zijn toestellen met een uitstekende energiescore duurder in aankoop. Maar doordat deze minder energie verslinden, geniet men van een lagere energiefactuur en belast men het milieu in minder mate. Als installateur is het belangrijk om hiermee rekening te houden, en dit te benadrukken om je keuze voor een bepaald toestel te verduidelijken aan je eindklant.
Heb je vragen over de energielabeling op een toestel, of hulp nodig bij het kiezen van een energiezuinige koelkast of (vaat)wasmachine voor je eindklant?
Reken op het professionele advies van onze specialisten in de Cebeo-filialen.