You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Nooit meer gokken op de gaartijd

Vergeet de mythe van de gaartijd! De enige juiste manier om te weten wanneer je stuk vlees, vis of kip gaar is, is door de kerntemperatuur te meten.

dfq

dqs


Wanneer je een groot gebraad, een vis of een hoevekip koopt, dan wil je natuurlijk dat het perfect gegaard uit de oven komt. Jammer genoeg is dat niet altijd het geval. Soms is het nog een beetje rauw of net even te ver gebraden. Daar heeft de mythe van de gaartijd alles mee te maken! Er wordt namelijk te veel gezegd en geschreven dat vlees, vis of gevogelte een bepaalde tijd moet braden/grillen/bakken om gaar te worden.

Vooral op voorverpakt vlees, staat vaak vermeld hoe lang het vlees in de oven moet. Dit wordt natuurlijk gedaan om er zeker van te zijn dat je geen rauw vlees meer eet. Het resultaat is alleen niet echt geweldig. De enige manier om er 100% zeker van te zijn dat je stuk vlees perfect gaar is, is door de kerntemperatuur te meten. Om keer op keer een tot op de graad perfect gebraden stuk vlees op tafel te zetten, lanceert Miele de H7262 oven met een geïntegreerde spijzenthermometer.

 

fle

Perfect gaar zonder toezicht

Met deze spijzenthermometer kan je vis of vlees door het meten van de kerntemperatuur tot op de graad precies en individueel bereiden. De thermometer geeft ook aan wanneer gerechten klaar zijn. Handig want dat betekent dat je niet in de buurt hoeft te blijven en ondertussen andere leuke dingen kan doen.

Kerntemperaturen vlees

Steek de thermometer altijd in het midden van het vlees en kijk uit dat je geen bot raakt, het bot is namelijk altijd warmer dan het vlees.

Rundvlees

Over het algemeen is rundvlees het lekkerst als het nog iets rosé van binnen is. Maar cuisson is en blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Het liefst zo bleu mogelijk? Ga dan voor een kerntemperatuur van ongeveer 50ºC hebben. Saignant heb je bij tussen de 50 en 60ºC, a point bij 60-63 ºC en bien cuit bij 65-67 ºC.

 

Varkensvlees

Varkensvlees moet helemaal gaar zijn van binnen, anders loop je kans op een voedselvergiftiging. Dat betekent niet dat je vlees niet een klein beetje rosé mag zijn. Bij 60-63ºC is je vlees a point en van binnen wel gaar, maar nog niet helemaal grijs. Toch liever bien cuit? Ga dan voor 65 ºC of hoger.

Gevogelte

Ook kip moet helemaal gaar zijn. De kerntemperatuur van een gehele kip moet hoger dan 75°C zijn. Afhankelijk van het deel van de kip dat je braadt, kan dit lichtjes verschillen. Borstvlees is helemaal gaar bij 70-72 ºC, terwijl donker vlees (de dij, poot of vleugel) minstens 85ºC moet zijn.
Eend daarentegen, kun je heel goed medium eten, dat vinden de meeste mensen zelfs het lekkerst. Met 62 ºC weet je dat je goed zit, wil je hem helemaal gaar? Ga dan voor 79-82ºC.

Lamsvlees

Ook lamsvlees is het lekkerst als het van binnen nog wat rosé is. Voor lamsvlees houd je dezelfde temperatuur aan als voor rundvlees.

 

Miele

Testimonials
Projecten

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Downloads

Ja, ik wil op de hoogte blijven en schrijf me in op de nieuwsbrief

Nieuws
Video's

Vind een filiaal

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.