You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Single-pair Ethernet bespaart moeite en kosten

Bouwmarkten gebruiken vaak pakkende slogans om klanten aan te moedigen om eindelijk zelf de handen uit de mouwen te steken, om bijvoorbeeld hun keukens te verbouwen, hun tuinen her in te richten, of zelfs een gereedschapsschuurtje te bouwen.

In die zin bieden ze talrijke "lichte versies" van professionele toestellen aan en beloven ze een optimale, kostenefficiënte oplossing voor het betreffende project. De downsizing trend komt ook meer en meer naar voren in industriële installaties en wint terrein daar waar potentieel is om de inspanning, de ruimte en de kosten te minimaliseren.

lapp

 

Downsizing komt steeds vaker voor in industriële installaties waar het kan besparen op kosten, ruimte en vooral op de installatie-inspanning. Veel facetten worden op de proef gesteld, waaronder de bekabelingscomponenten. In plaats van het automatisch installeren van de grootschalige oplossing wordt de gestroomlijnde single-pair ethernettechnologie geleidelijk aan aantrekkelijker voor de datatransmissie - vooral als de maximaal mogelijke datasnelheid over lange afstanden geen vereiste is en veel sensoren bekabeld moeten worden. Er worden echter al nieuwe standaarden ontwikkeld die het mogelijk maken 10 Gbit/s te bereiken, zelfs met single-pair lijnen, in ieder geval over korte afstanden.

Single-pair ethernetkabels zijn compacter, lichter, goedkoper en eenvoudiger te installeren dan traditionele alternatieven. In plaats van twee of vier draadparen hebben ze slechts één, vandaar de naam "single pair". De kabel is bewust ontworpen voor compactheid en eenvoudige bediening. Veel sensoren hebben slechts lage datasnelheden nodig om hun belangrijke informatie naar de besturingseenheid te sturen. Ze hoeven bijvoorbeeld niet te worden aangesloten met een 10 Gbit/s geschikte kabel als ze slechts af en toe een aan/uit-signaal sturen. Voor deze taak biedt de actuele 1 Gbit/s single-pair Ethernet nog steeds meer dan voldoende capaciteit.

Single-pair Ethernet is een volledig op maat gemaakte oplossing die precies is afgestemd op de behoeften van de klant. Met de enorme verspreiding van sensoren in fabrieken zijn de aansluitingsvereisten een groot probleem. Vergeleken met vierparige kabels vermindert het gebruik van single-pair ethernetkabels deze inspanning met ongeveer 75 procent - een enorme tijd- en kostenfactor voor een paar honderd kabels. Een ander voordeel is de kleine diameter, die ook een groeiend dilemma oplost: steeds meer kabels moeten worden ondergebracht in steeds kleinere apparaten. Immers, net zoals een dunne tablet vandaag de dag beter presteert dan een onhandige desktop PC een paar jaar geleden, wordt de elektronica in machines steeds kleiner, krachtiger en meer in een netwerk opgenomen.

Bovendien is single-pair ethernet net zo robuust als conventionele industriële ethernetkabels. De single-pair variant heeft ook het voordeel dat het aanzienlijk grotere afstanden kan overbruggen dan de vier-parige kabels, die gestandaardiseerd zijn voor maximale lengtes van 100 meter. Zo bereikt het zelfs plaatsen in de productiehal die op een andere manier zeer moeilijk te bereiken zijn. Hoewel de datasnelheid ook daalt tot 10 Mbit/s voor single-pair ethernetlijnen, is dit meer dan voldoende voor infrastructurele bekabeling, zoals bij bus-systemen. Het belangrijkste is de hoge lokale dekking met één netwerk.

Het ontbreekt de industrie echter nog steeds aan de nodige normen. De eerste serieproducten voor machines, sensoren en apparaten waarop SPE kan worden aangesloten, zullen waarschijnlijk binnen één tot twee jaar beschikbaar zijn. Als ervaren fabrikant van kabels en geleiders is LAPP al goed voorbereid om aan de grote vraag te voldoen.

Testimonials
Projecten

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Downloads

Ja, ik wil op de hoogte blijven en schrijf me in op de nieuwsbrief

Nieuws

Vind een filiaal

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.