You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Waarom ‘slim in 2019’ vandaag niet langer slimst is

Waarom ‘slim in 2019’ vandaag niet langer slimst is


Gilles Honoré


Opiniestuk

Gilles Honoré - Copywriter bij Cebeo


Slim, ‘Smart’, Intelligent met grote ‘I’. Die andere grote ‘I’, de installateur van vandaag moet ‘mee’ zijn met systemen en oplossingen die soms slimmer lijken dan wijzelf… Slimme verlichting of andere IoT-toepassingen zijn stilaan de nieuwe standaard. Maar vergis je niet: wat een jaar geleden smart was, is dat vandaag misschien al niet meer. Tot minder dan een jaar geleden dienden slimme toepassingen voornamelijk het comfort. Vandaag komt daar energiezuinigheid als een extra slimme laag bovenop, dankzij de mogelijkheden van de digitale meter en intelligente energiemanagement systemen.

 

Hoezo, mijn wasmachine wás slim?

Beeld je in: jouw klant vertelt zijn collega, met bijhorende trots, dat hij even van achter zijn bureau, via z’n app, de wasmachine laat opstarten. Zo moet hij dat ’s avonds niet meer doen. Waarop zijn collega repliceert: mijn wasmachine is een uur geleden al gestart, toen er veel productie van zonne-energie was. En jouw klant? Die ziet met verwarde blik hoe het buiten inmiddels helemaal overtrekt.

Dubbele winst

Beide gebruikers beschikken over een intelligente oplossing, waar ze allebei duidelijk hun voordeel uit halen. Laat daar geen twijfel over bestaan. Voor de ene is dat comfort, voor de andere komt daar energie besparen bij. Net die stap verder: slimme connectiviteit koppelen aan slim energiemanagement, dát is dubbele winst.

Hoe? De introductie en uitrol van de digitale teller zal hierin een cruciale rol spelen. Wetende dat die pas sinds juli 2019 wordt geplaatst in nieuwbouw en grondige renovaties, is het zeker nog tot 2035 wachten voor een 100% dekking. Wie er al eentje heeft, wacht beter niet om er voordeel uit te halen.

Op elk moment van de dag

De meeste Belgen profiteren van een meervoudig tarief, waarbij ze bepaalde grote verbruikers pas ’s avonds inschakelen. Met een digitale meter zal men hetzelfde principe hanteren, alleen op een veel flexibelere manier. Want het moment waarop energie het goedkoopst is, zal niet enkel afhangen van het aantal gebruikers op het net, maar ook van de productie van groene stroom, op ieder moment van de dag. Een ‘daltarief’ kan dus net zo goed op de middag of om 16 uur voorkomen. Of meerdere keren per dag.

Met een gekoppeld energiemanagement systeem is de klus helemaal geklaard. Want dat systeem zal voor de gebruiker bepalen wanneer welke apparaten dus het best – goedkoopst – presteren. Hetzij dankzij de eigen beschikbare zonne-energie van het moment, hetzij dankzij een gunstig tarief op het net.

Grote stap voorwaarts

Slim energiemanagement is opnieuw een grote stap voorwaarts in het comfort en de energiezuinigheid van de gebruiker. Als installateur is het niet mogelijk om vandaag overal dergelijke systemen op te zetten. Maar slim zijn, betekent ook nadenken over de toekomst. Wat heeft jouw klant nog aan zijn huidige installatie eenmaal de digitale teller er overal is? Overweegt hij een PV-installatie of andere manieren om zelf stroom op te wekken? Welke intelligente toestellen zijn interessant? Of gaat je klant binnenkort elektrisch rijden? Smart connectivity en groene energie gaan hand in hand.


Testimonials
Projecten

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Downloads

Ja, ik wil op de hoogte blijven en schrijf me in op de nieuwsbrief

Nieuws
Video's

Vind een filiaal

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.