Zelf duurzame energie produceren én gebruiken
Zelf je duurzaam geproduceerde energie zoveel mogelijk – of helemaal – gebruiken, dat is de uitdaging waar we voor staan in het kader van de energietransitie. De introductie van de digitale energiemeter zal het bewustzijn rond zelfconsumptie zeker doen groeien. Op de stand van Cebeo tijdens Intersolution 2020 presenteerden we het technisch concept dat 100% zelfconsumptie mogelijk maakt.
Cebeo richtte zich tijdens Intersolution 2020 tot professionelen die actief zijn op de markt van hernieuwbare energie. De nieuwe uitdaging voor deze markt is: hoe maximaliseer je het eigen verbruik van de energie die je PV-installatie opwerkt. Hilde Vandenberghe, Product Manager Renewables bij Cebeo: “In de komende energietransitie is een verhoogde zelfconsumptie van de huidige 30% naar minstens 60 à 70% cruciaal.”
Zelf verbruiken rendeert het meest
Nu wordt de meeste van de zelf geproduceerde energie van PV-panelen op het distributienet geïnjecteerd. “Nog teveel overheerst de misvatting dat zoveel mogelijk injecteren in het net het meeste rendeert, het gevolg van het vroegere subsidiebeleid. Rekenkundige modellen bewijzen net dat zelfverbruik financieel voordeliger is. En daar zijn geen grote aanpassingen aan de installatie voor nodig. Dit is een belangrijke boodschap voor zowel de eigenaar van zonnepanelen als voor de installateur.”
De opportuniteit van de digitale meter
De introductie van de digitale energiemeter voor eigenaars van PV-installaties betekent een opportuniteit voor een hogere zelfconsumptie. “De digitale meter geeft je data, bijvoorbeeld over de grote energieverbruikers in huis. Op basis daarvan kan je je gedrag aanpassen of andere zaken bijsturen.”
Concept voor zelfconsumptie
Op Intersolution 2020 stelde Cebeo een concreet concept voor om zelfconsumptie te verhogen. Opslag speelt hierin een belangrijke rol, zodat je je overschot aan energie niet op het net hoeft te injecteren. Hilde Vandenberghe: “De meest voor de hand liggende optie is energieopslag in een batterij, maar er zijn nog andere mogelijkheden. Zo kan je de energie opslaan in het sanitair warm water, dat je ’s avonds gebruikt voor je douche. Wie zijn huis verwarmt met een warmtepomp met buffervat, kan deze overdag al activeren zodat het huis langzaam kan opwarmen."
Geconnecteerd
Energiemanagement is eveneens essentieel in het concept voor een maximale zelfconsumptie. Een systeem voor energiemanagement houdt rekening met onder andere de beschikbare energie, de verbruikers, de weersvoorspelling en aanwezigheid van personen. Op basis daarvan worden de installaties aangestuurd. Hiervoor moet de verschillende installaties wel geconnecteerd zijn. Slim beheer van energie kadert dus ook in een ‘smart home’.
Een extra voordeel van een dergelijke oplossing is dat ze meer comfort genereert. Dat is belangrijk voor de bouwheer én de installateur. Het geeft deze laatste een extra argument om te investeren in meer zelfconsumptie.
Productgamma
QCells - pv-panelen
SMA - omvormers, energiemanager en oplaadregelaar voor batterijopslag
Enphase - Micro-omvormers/batterijopslag
Aerocompact - Bevestigingsmateriaal
Staubli - modulaire energiesystemen
Mennekes - e-mobility
Stiebel Eltron - Warmtepompen en warmtepompboilers met pv-connector