You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Zo kies je de juiste inbouwbehuizingen

helia


Licht is een essentieel ontwerpelement in moderne architectuur. Maar hoe bied je als installateur maximale ontwerpvrijheid?

Alles begint bij de keuze van de juiste inbouwbehuizingen. Heeft het gebouw wanden en plafonds uit stortbeton of prefabbeton, verlaagde plafonds of holle wanden en muren? Gaat het om een buitengevel? Zijn er bijzondere vereisten op het vlak van isolatie of brandwerendheid? Al deze factoren stellen andere eisen aan een inbouwbehuizing.

 

In betonnen constructies is het belangrijk dat de buizen en dozen perfect op elkaar afgestemd zijn. Zo is de stabiliteit en absolute dichtheid van het volledige systeem gewaarborgd en kunnen er geen onzuiverheden binnendringen. Wanneer het gaat om geïsoleerde plafonds of wanden, moet de behuizing de luchtdichtheid behouden en koudebruggen voorkomen. Daarnaast is het noodzakelijk dat brandgevaar wegens de bedrijfstemperatuur van de apparaten uitgesloten is. Ook de brandwerendheidsklasse van brandwerende plafonds moet uiteraard in stand blijven.

Helia ontwikkelde een ruim assortiment aan inbouwdozen voor al deze situaties. Zo beschik je als installateur over een adequate oplossing voor elke nood bij je eindklant en bied je de architect maximale vrijheid bij het ontwerpen.

DOWNLOAD BROCHURE

 

 

Inbouw in beton

Voor stortbeton en prefabbeton maakt Helia behuizingen die flexibiliteit en zekerheid bieden bij planning, calculatie en montage. Ze zijn sterk en vormvast en creëren de ruimte die nodig is voor een professionele vormgeving en installatie.

Om luidsprekers en armaturen, inclusief bedieningsapparaten, in te bouwen in betonnen plafonds en wanden, heb je een flexibele oplossing met voldoende ruimte nodig. De nieuwe generatie HaloX®-inbouwbehuizingen beschikken over die inbouwruimte. Dankzij de modulaire en flexibele opbouw heb je met dit systeem een oplossing voor vrijwel elke inbouwdiameter en inbouwdiepte.

Voor tal van toepassingen bestaan er op de markt geen standaardoplossingen voor een eenvoudige en betrouwbare installatie in beton. Helia past daar een mouw aan met zijn universele behuizingen. Ze zijn ook geschikt voor bediening, verlichting of geluid in kamers en gebouwen en als reservebehuizing.

BEKIJK AANBOD

halox

 

Inbouw in holle of geïsoleerde wanden en plafonds

Wanneer je vaste en draaibare led-inbouwarmaturen luchtdicht wil inbouwen in een plafondconstructie, zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden.

De behuizing moet het omgevende materiaal, zoals het dampscherm en de isolatie, beschermen tegen hoge bedrijfstemperaturen en zorgen voor een luchtdichte afsluiting. De ThermoX® LED beschermt vooral de dampschermfolie, die een wezenlijk onderdeel is van de luchtdichte gebouwmantel.

Zo vermijd je niet alleen een ongecontroleerde luchtstroming, maar ook schade die op lange termijn als gevolg kan ontstaan, zoals bijvoorbeeld schimmelvorming in de plafondisolatie.

thermox iso+

thermox iso+

thermox iso+


Het ThermoX®-behuizingsysteem biedt daarnaast bescherming tegen het brandgevaar dat ontstaat door warme halogeenlampen, maar ook door koellichamen van ledlampen in tussenplafonds en dakconstructies. Bovendien voorkomt de inbouwbehuizing de stofranden die je vaak aantreft rond armaturen.

Ook bij inbouw in lichte wand- en plafondconstructies die deel uitmaken van een luchtdichte gebouwmantel volgens de EPB-normen, moet je ongecontroleerde luchtstromen en stof vermijden. In dat geval kun je gebruik maken van de EnoX® inbouwbehuizing. Deze behuizing dient voor het inbouwen van lichtarmaturen, luidsprekers, displays en elektronische onderdelen (bijvoorbeeld elektronische transformatoren).

Voor de installatie van inbouwapparaten en ledlampen in buitenplafonds met een buitenisolatiesysteem (ETICS) ontwikkelde Helia de inbouwbehuizing ThermoX® Iso +. Ledlampen met een vermogen tot 8 watt en het voorschakelapparaat vinden hier een veilige plek. De inbouwbehuizing is geschikt voor alle gangbare isolatiematerialen.

BEKIJK AANBOD

 

Brandwerende behuizingen

Wanneer je toestellen wil inbouwen in brandwerende plafonds, moeten uiteraard ook de inbouwbehuizingen de brandveiligheid waarborgen. De beproefde brandwerende behuizingen FlamoX® zijn er nu in een nieuwe generatie. Daarnaast maakt Helia de installatiedozen HWD 30, die een betrouwbare brandwerendheid garanderen van EI30 tot EI90. De geïntegreerde isolerende materie schuimt bij brand onmiddellijk op en sluit de opening in het plafond af. Ook bij latere installatie zorgt de HWD 30 voor veiligheid.

Om apparatuur zoals verlichting, camera's, bewegingsmelders, brievenbussen en talloze andere systemen op een betrouwbare manier in de buitenisolatie te bevestigen, reken je op diverse apparatenhouders.

Hulp nodig om de juiste oplossing voor je project te vinden? Met tal van planningshulpmiddelen en persoonlijk technisch advies ondersteunt Helia je bij de planning en uitvoering van je installatie.

BEKIJK AANBOD

flamox

 

 

Telescopische-, universele- en systeem-apparatenhouder

De telescopische-, universele- en systeem-apparatenhouder maken het mogelijk verschillende opbouwtoestellen zoals buitenlampen of bewegingsmelders tegen de geïsoleerde gevel te monteren. De bevestiging van beide apparatenhouders gebeurt mechanisch stabiel tegen het metselwerk, zodat de belasting van het opbouwtoestel duurzaam kan worden opgenomen.

BEKIJK AANBOD

 

Video's 

 


Testimonials
Projecten

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Downloads

Ja, ik wil op de hoogte blijven en schrijf me in op de nieuwsbrief

Nieuws
Video's

Vind een filiaal

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.