Waterputten en pompsystemen op afstand beheren

Waterputten en pompsystemen op afstand beheren

Doel van het project

Het project betreft een prototype van een regelsysteem van pompen die gebruikt worden voor de irrigatie van akkers. CEBEO (Siemens Approved Partner – Value Added Reseller) via Fabrice Fokan, heeft zijn klant Eurodrill een systeem voor het afstandsbeheer ervan voorgesteld. Eurodrill is een familiebedrijf gevestigd in Hollogne-sur-Geer, dat gespecialiseerd is in geothermie en putboringen. Het bedrijf beschikt over specifieke expertise in de aanleg van waterputten voor de landbouwsector.

Het systeem van afstandsbeheer maakt het mogelijk om de pompen in of uit te schakelen, en een aantal belangrijke parameters zoals bijvoorbeeld de waterdruk en het niveau van de watervolumes op te volgen en bij te regelen. De klant kan via de applicatie bovendien heel wat bijkomende nuttige informatie ophalen.

bac_cebeo_puits_2-reduced(537x403_6774)

Uitwerking van de applicatie

Om het afstandsbeheer te garanderen werd geopteerd voor een eenvoudige en gemakkelijke oplossing met 100% Siemens apparatuur: de gebruiksvriendelijkheid van de Sinamics G120X frequentieregelaars met smart access en de nieuwste versie LOGO! 8.3, die geconnecteerd is met de cloud om de installatie te besturen en te beheren. Om verbinding te maken met het 4G-netwerk viel de keuze op een Switch Scalance module van Siemens.

Bij de waterput werd een Simatic HMI Basic Panel KTP 700 touchscreen geïnstalleerd om het systeem te bedienen. De gegevens kunnen in real time worden opgeslagen op een USB-stick. De hydrostatische metingen gebeuren met een Siemens druksensor.

Nog in de ontwikkelingsfase is de oplossing al geïnstalleerd op ongeveer 5 waterwinningen. Deze prototypes maken het mogelijk om deze oplossing te finaliseren en spoedig te installeren op 10 tot 15 andere installaties.

Rich text parapgrah left  right (26)

Voordelen van de applicatie

Door via deze applicatie talloze handelingen op afstand uit te voeren, spaart de beheerder van het pompsysteem geld en tijd uit. Het systeem op zich is gebruiksvriendelijk en wordt steeds geïmplementeerd met een bijhorende opleiding. Het toestel is gemonteerd in een gemakkelijk te transporteren koffer. Eén exemplaar volstaat om meerdere putten te beheren. Door de locatie van de putten – midden in de velden en zonder kabelverbinding in de buurt – werd geopteerd voor een 4G-module.

De Sinamics G120X frequentieregelaar die de asynchrone motor aanstuurt, maakt het verschil door zijn gebruiksvriendelijkheid en eenvoudige programmering via de wifi-interface van de ‘Smart Access mobile’. De vele voorgeprogrammeerde pompfuncties in de Sinamics G120X zijn een pluspunt: droogloopbeveiliging, slaapstand, vullen leidingen … Daarnaast is de regelaar bijzonder robuust en uitermate geschikt voor de moeilijke omgeving waarin hij moet werken.

Rich text parapgrah left  right (27)