Brandveilige kabel – Artikel 104 AREI

artikel 104 AREI, ls0h, lsoh, brandveilige kabel

Brandgedrag kabels

Sinds de wijziging van het Artikel 104 staat er in het AREI een duidelijke indeling van de elektrische leidingen volgens hun brandgedrag vermeld. 

Dit is de gebruikte terminologie:

  • F - Flame / Fire Retardant  staat voor de primaire brandreactie en heeft betrekking op de brandverspreiding (niet vlamverspreidend of F1 / niet brandverspreidend of F2)
  • S - Smoke  staat voor de secundaire brandreactie en heeft betrekking op de rookuitstoot (rookdichtheid of SD en corrosiviteit / aciditeit of SA)
  • FR - Fire Resistant  staat voor de brandweerstand en heeft betrekking op het functiebehoud. De duur hiervan wordt uitgedrukt in uren.

LS0H is meer dan halogeenvrij

LS0H staat voor Low Smoke 0 (zero) Halogen. LS0H betekent dus meer dan halogeenvrij of ‘zero halogen’. LS0H kabels voldoen aan beide volgende kenmerken, die vermeld staan in het artikel 104 van het AREI:

  • SA – niet-corrosieve verbrandingsgassen
  • SD – doorschijnende rook

In een oogopslag op de Cebeo e-shop

Omwille van deze indeling in het AREI, helpt Cebeo u heel snel de juiste brandveilige kabels terugvinden op de Cebeo e-shop.

U herkent ze aan de diverse logo’s, die u links op deze pagina vindt.

LS0H kabels kan u heel eenvoudig terugvinden. U kan in het zoekveld zowel LSOH met de letter ‘O’ als LS0H met een ‘nul’ intikken en u krijgt een overzicht die beantwoordt aan uw zoekopdracht. Zoekt u een traditioneel kabeltype waarvan een LS0H-variante bestaat, dan krijgt u deze variante voorgesteld in de artikel detailkaart! Aan u te beslissen welk type u nodig hebt.

De aangepaste Cebeo kabelreferenties voor brandveilige kabel vindt u eveneens onderaan de pagina of kan u meteen hier downloaden.

Een handig overzicht van de toepassing van het gewijzigde Artikel 104 van het AREI, kan u downloaden onderaan deze pagina.

Catalogi

kabelreferentiesDownload pdf
BRANDVEILIGE KABEL OVERZICHT_NLDownload pdf
Nieuwe reglementering brandeilige kabelsDownload pdf