Voordelen & valkuilen van ledverlichting
De fluoban heeft de weg vrijgemaakt voor milieuvriendelijkere en duurzamere verlichtingsalternatieven. De hoogste standaard ledverlichting biedt een hele waaier aan voordelen, maar uiteraard dien je ook uit te kijken voor mogelijkse nadelen.
Wat zijn de voordelen van led?
1.Laag energieverbruik
Led verbruikt bijna 10 keer minder energie in vergelijking met een halogeenoplossing. Ten opzichte van spaarlampen, fluorescentielampen en ontladingslampen ligt het energieverbruik 3 tot 5 keer lager.
2. Duurzaamheid
Led-armaturen hebben een levensduur, die 5 tot zelfs 30 keer hoger ligt dan die van traditionele lichtbronnen, afhankelijk van met welke lichtbron je de vergelijking maakt. In deze cataloog wordt de levensduur uitgedrukt in het aantal branduren. Na de opgegeven levensduur wordt nog 80% van de oorspronkelijke lumenoutput van de armatuur gegarandeerd.

3. Geen opwarmtijd
Een ledmodule heeft geen opwarmtijd nodig om zijn maximale lichtniveau te bereiken. Een ledtoestel kan ook zo vaak als gewenst aan- of uitgeschakeld worden, zonder dat dit de levensduur negatief beïnvloedt. Dat is een zeer belangrijk voordeel van het toestel in combinatie met aanwezigheids- of bewegingsmelders.
4. Stabiel
Led is trilling- en schokbestendig.
5. Regelbaar
Led kan gedimd worden. Daarvoor heeft men een dimbare driver nodig.
6. Miniaturisatie
De minimalistische vormgeving van leds zorgt ervoor dat men nieuwe, geminiaturiseerde armaturen op de markt kan brengen.
7. Geen UV
Led bevat geen UV. Het veroorzaakt dus geen verkleuring van de uitgelichte objecten zoals kledij of chocolade. Ook nachtdieren worden minder verstoord.
8. Milieuvriendelijk
Ledsystemen vragen weinig onderhoud en dienen veel minder vervangen te worden dan traditionele lichtoplossingen. Bovendien vergt led in tegenstelling tot bepaalde lampen geen speciale chemische afvalverwerking, omdat het geen kwik bevat.

9. Betaalbaarheid
Ledsystemen mogen dan wel in aanschaf duurder zijn, de energiebesparing én de lange levensduur maken led zeker rendabel. De lichtspecialisten van Cebeo maken graag een berekening van de ROI (Return On Investment) voor jouw specifiek lichtproject. Ga daarvoor langs bij jouw Cebeo-contactpersoon of dichtstbijzijnde filiaal.
Valkuilen led
1.Kleurconsistentie
Kleurconsistentie kan een probleem zijn, zeker bij led van mindere kwaliteit. Bij daglicht, halogeenlicht en licht uit een gloeilamp is het volledige spectrum aanwezig. Het is belangrijk dat ook led zoveel mogelijk aan die voorwaarde voldoet. Behalve de kleurweergave-index is een goede kleurtemperatuur van groot belang voor een kwaliteitsvol resultaat van jouw verlichtingsproject.
2. Flikkering
Flikkerend licht zorgt voor minder visueel comfort en kan zelfs leiden tot klachten zoals vermoeidheid of hoofdpijn. Met goedkope componenten loop je meer risico op knipperend licht dan met gecertificeerde ledverlichting. Het loont om te investeren in kwaliteitslampen en daarin het advies te volgen van verlichtingsspecialisten.
3. Verblinding
Kwaliteit reduceert het risico op verblinding. Goedkopere ledtoestellen of een onjuiste plaatsing van armaturen zorgt net voor een groter risico op verblinding. De norm NBN EN 12464-1 voor werkplekverlichting bevat voorschriften voor het afschermen van een hinderlijke lichtbron. Daarnaast bevat de norm richtwaardes van de verblindingsindex, die rekening houdt met de positie van de waarnemer ten opzichte van het verlichtingstoestel. Deze waarden zijn bepaald per type activiteit en worden beïnvloed door de vorm van de ruimte en reflectie van wanden, plafond en vloer.
4. Geen één-op-één-vervanging
Omdat led-oplossingen in lampen veel breder gaan in toepassingen, is een één-op-één-vervanging hier niet aan de orde. De toepassing van ongeschikte ledproducten, doen afbreuk aan het imago van led. Overal ter wereld worden ‘goede’ en ‘slechte’ leds geproduceerd. Het is een feit dat kwaliteitsproducten en kwaliteitslabels een hoger prijskaartje hebben. Dat is echter te rechtvaardigen, aangezien deze fabrikanten belangrijke investeringen doen om de kwaliteit te garanderen.
Om de juiste lamp te vinden, maakt zowel Cebeo als de fabrikant een helder overzicht, met duidelijke aanwijzingen over welke led-alternatieven het meest geschikt zijn voor de vervanging van fluorescentielampen in jouw toepassing. Op die manier krijg je een perfect beeld over welke oplossingen beschikbaar zijn voor de vervanging van:
- Lineaire fluorescentielampen (T8 en T5)
- Lineaire fluorescentielampen met lange levensduur (T8 Xtreme, T5 Xtra)
- Compacte, niet-geïntegreerde fluorescentielampen (PL-C, PL-S, PL-T, PL-L, PL-R en PL-Q)
- Compacte, niet geïntegreerde fluorescentielampen met lange levensduur (PL-C, PL-T en PL-L Xtra)
De keuze voor het juiste ledproduct is echter niet altijd even evident. Ook daarvoor kan je steeds terecht bij 1 van de 60 verlichtingsspecialisten van Cebeo, die j e graag adviseren en hun kennis gebruiken om een kwaliteitsvolle ledoplossing uit te werken voor jouw specifieke projecten.
Technolux 16.0
Ontdek welke ledtoestellen onze verlichtingsspecialisten hebben geselecteerd in onze laatste Technoluxcatalogus!
Technolux 16.0Download hier de catalogus