Cebeo Datacom zorgt voor professionele ondersteuning bij transformatie naar IIoT

“Merkonafhankelijkheid garandeert beste project-specifieke oplossing”
Eerder vroeg dan laat krijg je als systeemintegrator of machinebouwer een project op je bord waarbij je van een industriële eindklant het vertrouwen krijgt om zijn productieprocessen te moderniseren naar Industrie 4.0. In de praktijk betekent dat: ervoor zorgen dat nieuwe en verouderde machines vlot met elkaar ‘praten’, zodat de efficiëntie stijgt en de (energie)kosten – net als de mogelijke stilstandtijd – daalt. Trek dan niet je sportschoenen aan om paniekvoetbal te spelen, maar vertrouw op de diensten van Cebeo Datacom.
Je kan bij industriële projecten wel eens kiezen voor de integratie van elektrotechnische producten die ook bij realisaties in de tertiaire markt van toepassing zijn. In de meeste gevallen is het toch echt wel aangewezen om te opteren voor oplossingen die aan de (strengere) industriële noden voldoen.
“Een absolute voorwaarde voor de industrie, is de behoefte aan bedrijfszekerheid”, verduidelijkt Steven Gossye, Project Development Manager Datacom bij Cebeo. “Een van de mogelijke vereisten is dat de oplossingen stof- en waterdicht zijn, wat zich weerspiegelt in de IP-waarde (bijvoorbeeld IP65 of IP67). Ook alle relevante toestellen zoals gateways, IIoT-apparatuur, switches en bekabeling moeten sterk genoeg zijn om in uitdagende omgevingen (onderhevig aan bepaalde temperaturen, stof, vibraties, EMC-richtlijnen, eventueel explosievrije omgevingen) optimaal te functioneren. Een andere vereiste is de redundante aansluitbaarheid in een ringconstructie. Op die manier blijft het netwerk draaien als een deel zou uitvallen.”

Daarnaast merk je bij een groeiend aantal bedrijven de wens om te investeren in microdatacenters. “Dankzij die aanpak kan je snel IT-capaciteit opbouwen”, verklaart Frederik Flipts (Team Coördinator Commercial Datacom). “Microdatacenters zijn een prima compromis tussen lokale dataopslag en cloudbeheer en vormen een goede oplossing voor opslag van kritieke en procesdata. Door de korte afstand tussen de IT- en de OT-infrastructuur blijft de mogelijke vertraging van signalen tot het absolute minimum beperkt, wat essentieel is voor ‘gesmeerd’ lopende bedrijfsprocessen.”
“De redundante aansluitbaarheid in een ringconstructie is een absolute vereiste.”
Steven Gossye
Werkwijze
Hoe pak je zo’n IIoT-project het best chronologisch aan? Samen met Steven en Frederik overlopen we de verschillende stappen.
Stap 1: Behoeftedetectie
Frederik: “Alles begint bij een eindklant die een systeemintegrator contacteert met de vraag om zijn productieapparaat aan te passen aan de vereisten van Industrie 4.0. Dat kan bijvoorbeeld de aanleg van een nieuw netwerk zijn, of de upgrade/uitbreiding van een bestaand netwerk (bijvoorbeeld met koper- en/of glasvezelbekabeling). Dan gaan de drie partijen (eindklant, integrator en Cebeo) samen aan tafel zitten tijdens een bezoek aan de site om duidelijk vast te stellen wat er nodig is, wat er moet gebeuren en wie wat zal doen.”
Stap 2 en 3: Merkenkeuze en ontwerp
Steven: “Na dat gesprek kunnen we de krijtlijnen van het project definiëren en bepalen wat nodig is om de realisatie op een succes te laten uitdraaien. Een van onze grote troeven is onze merkonafhankelijkheid. Daarbij bekijken we welke fabrikanten we contacteren voor de keuze van actieve componenten, sensoren, gestructureerde bekabeling, racks, draadloze systemen, noodstroomvoeding (UPS), regulatoren voor elektrische stroom in een datacenter (Power Distribution Units), racks, enzovoort. Andere af te vinken factoren zijn de retro-compatibiliteit van de nieuwe oplossingen met de bestaande machines en hoe de communicatie tussen alle toestellen gebeurt.”
Frederik: “De juiste producten kiezen is mee bepalend voor het ontwerp, omdat de specificaties van sommige producten wel eens kunnen afwijken. Daarom verlopen stappen 2 en 3 zo goed als simultaan. Om de bedrijfszekerheid te garanderen, is het wel belangrijk dat de systeemintegrator een relevante opleiding bij de desbetreffende fabrikant(en) heeft gevolgd, zodat de eindklant ook verzekerd is van een systeemgarantie van x aantal jaar. Die vereiste moet sowieso al tijdens het begin van de gesprekken op tafel komen. Cebeo ondersteunt daar ook in.”
Steven: “Bij de keuze van de juiste oplossingen, bekijken we onder meer de MICE-classificatie van alle producten. Dit maakt duidelijk in hoeverre elk item bestand is tegen mechanische (trillingen, shocks…), ‘Ingress’ (bestandheid tegen het mogelijk indringen van (vloei)stoffen), klimatologische/chemische factoren en elektromagnetische invloeden.”
Stap 4: Uitvoering en ondersteuning
Frederik: “Tijdens deze stap staat de integrator in voor de implementatie van de gekozen oplossingen. Daarbij kan hij desgewenst op support van de fabrikant en/of een Cebeo-specialist genieten.”
Stap 5: Testing
Steven: “Deze fase is echt cruciaal. Hierbij gaan we met correcte meetapparatuur (bijvoorbeeld van Fluke of AEM) analyseren in hoeverre de installatie goed is verlopen. Het meetapparaat moet voorzien zijn van een testkop, met indien benodigd een specifieke connector (M12X of M12D). Het meetrapport reflecteert de kwaliteit van het werk van de systeemintegrator. Pas als dan het licht op groen is gezet, mag de vernieuwde installatie in gebruik worden genomen.”
Stap 6: Commissioning
Frederik: “Ook bij de ingebruikname van de gemoderniseerde productie-infrastructuur, is het mogelijk om onze hulp in te roepen.”
Stap 7: Garantie-aanvraag
Steven: “De eindklant kan ervoor kiezen om bij de fabrikant een verlengde garantie aan te vragen. Meestal moet hij daarvoor wel bijbetalen. Ook bij deze documenten kan de integrator of Cebeo voor ondersteuning zorgen.”
Stap 8: Onderhoud en nazorg
Steven: “Meestal komen de afspraken voor de nazorg terecht in een onderhoudscontract, waarbij de fabrikant, de integrator en de eindklant ook overeenkomen wie voor welke service instaat. Dat leggen we na overleg vast in SLA’s (Service Level Agreements).”
“Om de bedrijfszekerheid te garanderen, heeft de systeemintegrator idealiter een relevante opleiding via Cebeo bij de desbetreffende fabrikant(en) gevolgd.”
Frederik Flipts
Trends
Zeker in een industriële omgeving is stilstaan achteruitgaan. De infrastructuur op productieniveau aanpassen aan de huidige noden is eigenlijk een must.
“We zitten nog lang niet aan een innovatieplafond”, weet Steven. “Zo mogen we in de nabije toekomst in de industrie de opmars van ‘single pair ethernet’ (SPE) verwachten. SPE zal garant staan voor datatransmissie met Gigabitsnelheden voor kortere afstanden of 10 Mbit/s voor langere afstanden, en dat met amper één paar draden. Door ‘Power over Data Line’ (PODL) zou zelfs de stroomvoorziening in de kabel integreerbaar zijn. Het spreekt voor zich dat we de systeemintegrator bijstaan om deze flexibele ruimte- en kostenbesparende oplossing te helpen integreren, die realtime communicatie tot op veldniveau mogelijk maakt.”
