Europese kwaliteit is standaard bij Chinese verlichtingsfabrikant OPPLE

Europese kwaliteit is standaard bij Chinese verlichtingsfabrikant OPPLE

Vijf jaar geleden ontving Cebeo op Light + Building in Frankfurt een uitnodiging om de stand van een nieuw verlichtingsmerk te gaan bezoeken: OPPLE Lighting. “Een Chinees merk, en eerlijk gezegd waren onze verwachtingen niet al te hoog gespannen”, herinnert An Moors, Head of Product Management bij Cebeo zich. Onterecht, zo bleek.


Een Cebeo delegatie ging in op de uitnodiging, en de rest is geschiedenis. OPPLE bewijst vandaag over een sterk assortiment te beschikken, dat voldoet aan alle Europese hoge standaarden. Dat kon Cebeo met de eigen ogen zien tijdens een bezoek aan de OPPLE fabriek in Shanghai.

“Ik vergeet dat bezoek op Light + Building aan de OPPLE stand nooit”, opent An Moors. “Een lege stand! Er stond geen enkel product. Toen al bleek dit een bijzondere onderneming. Ook al zagen we niet veel, de dingen die we hoorden, klonken veelbelovend: een Chinese fabrikant, die met Europese ingenieurs Europa zou veroveren. Bovendien was OPPLE op dat moment al de nummer één verlichtingsproducent in China, zij het wel naar de particuliere markt. Onze interesse was gewekt.”

OPPLE sprak zijn interesse uit voor de Sonepar groep, en samen met Sonepar Nederland en Duitsland werden de taken verdeeld voor een grondige screening. “Cebeo nam het OPPLE assortiment onder de loep. Dat was toen nog beperkt tot runners. Maar wat bleek? OPPLE legde een heel grote flexibiliteit aan de dag. Op quasi al onze vragen over bijvoorbeeld mogelijke aanpassingen, kon een oplossing geboden worden.”

opple-1(1200x800_4210)

Batterij van 400 ingenieurs

De basis was gelegd voor een samenwerking. En de verlichtingsfabrikant rekende op de samenwerking met Sonepar om aan naamsbekendheid te winnen en het eigen imago op de markt te zetten. “Eind vorig jaar gingen we in op de uitnodiging om de OPPLE fabriek in Shanghai te bezoeken.


De aangename sfeer en kwaliteit van werken sprongen enorm in het oog. Zelfs in vergelijking met sommige Europese plants, was dit van het indrukwekkendste dat we al zagen. Zo’n 400 geschoolde ingenieurs werken er op de R&D afdelingen voor B2B en B2C.”

opple-4(1200x799_4211)

Robotisering en mankracht

“Zowel het maatwerk als de hoeveelheden die ze daar kunnen realiseren, was ongezien. En dat dankzij de combinatie van het grote aantal werkkrachten, én de hoge graad van automatisering en robotisering in de fabriek. En wie toch nog aan de kwaliteit zou twijfelen: de OPPLE producten worden ook in onze Vlaamse lichtlabo’s getest (in het lichtlabo van de KUL campus Gent red.) alvorens we deze op stock nemen. Daaruit blijkt dat wat ze beloven, ook effectief klopt”, aldus An Moors.


“Als je naar China gaat voor een bedrijfsbezoek begin je de reis vaak al met vooroordelen. Onterecht, in dit geval. Want ook de werkomstandigheden zijn er bijzonder goed. Eerder dan dat men er louter een fabriek werkt, leeft men daar als het ware op een campus met restaurants, en alle sportactiviteiten die je kan bedenken.”

opple-2(1200x842_4212)

In de top 5

“Ons besluit na dit bedrijfsbezoek? Zowel op vlak van kwaliteit, R&D, technische knowhow en omvang moet de Chinese verlichtingsproducent niet onderdoen voor zijn Europese of Amerikaanse concurrenten.


OPPLE is niet voor niets bijna geruisloos de top 5 binnengeslopen van de verlichtingsfabrikanten mondiaal”, besluit An Moors.

Testimonials

"Als je zo'n lange klantenrelatie hebt, dan is het normaal dat je het personeel goed kent. Met sommigen is er een echte vertrouwensband ontstaan."

Darius Gladki - Putman Elektrotechniek & Mechaniek

"Dat Cebeo zowel thuis als op de werf levert, vind ik ronduit fantastisch!"

Martin de Ligne - OHM Solutions

Video's

Nieuw in het cebeo-assortiment: Hanwha Q CELLS

Product Market Manager HVAC Katrien van Overwalle legt uit waarom Cebeo kiest voor Hanwha Q CELLS als nieuwe leverancier van zonnepanelen.

Steven Neirinck - Tooling & Testing

Elke installateur heeft bij de uitoefening van zijn vak professioneel gereedschap nodig. Cebeo beschikt over een heel ruim assortiment, ook in onze filialen, en koppelt hieraan uitgebreide service. Specialist Steven Neirinck geeft tekst en uitleg.