Meten is weten: de voordelen van de digitale meter

Er is wel al wat gezegd en geschreven over de digitale meters. Maar de komst van die meters brengt wel degelijk heel wat voordelen met zich mee, vooral dan voor de factuur van de consumenten.

De EU besliste in 2009 al dat alle Europese lidstaten de klassieke energiemeters moeten vervangen door digitale meters, zodat we bewuster met energie omspringen. Vlaanderen wil tegen eind 2024 80% van de klassieke meters vervangen door digitale meters. Tegen 2029 moet dat 100% zijn. Wat zijn daar nu precies de voordelen van?

Makkelijk en comfortabel

De netbeheerder kan digitale meters op afstand lezen. Gebruikers moeten dus niet langer hun meterstanden doorgeven, of hoeven geen jaarlijks bezoek van de meteropnemer meer in te plannen.
 

Geen energieverslinders en sluimerverbruik meer 

Niet alleen netbeheerders, ook de gebruikers zelf weten op elk moment hoeveel aardgas en elektriciteit ze verbruiken. Met die kennis kunnen ze rekening houden, bijvoorbeeld door grote energieverslinders te vervangen door zuinigere toestellen, of door sluimerverbruik aan te pakken. Ook dat scheelt een pak op de energiefactuur.

Via de website van Fluvius kan je bovendien dagelijks je verbruik opvolgen. Handig als je zelf meer bewust wil omgaan met energie, maar zeker in de toekomst zal het een verschil maken. De kans is groot dat energiecontracten dynamischer worden, waarbij je meer zal betalen voor energie tijdens piekmomenten.

banner digitale meter

Betere spreiding van energieverbruik

Digitale meters bieden de mogelijkheid om, dankzij slimme systemen, de energieverbruikers in huis slim aan te sturen. Energiemanagementsystemen spreiden het energieverbruik, bijvoorbeeld door de vaatwasser nog even te laten wachten totdat de droogkast klaar is met draaien. Of, interessant voor zonnepaneeleigenaren, door de toestellen pas in te schakelen op momenten dat er veel energie is. Zo is het elektriciteitsnetwerk nooit overbelast.

Voor eigenaars van zonnepanelen houdt dat nog een bijkomend voordeel in. Sinds de afschaffing van de terugdraaiende tellers valt die groep onder het nettarief werkelijke afname. In dat systeem betaal je een netkost gebaseerd op je werkelijke afname van het net. Met andere woorden: als je, dankzij je digitale meter, je huishouden kan aansturen om de energie die je zelf opwekt maximaal te gebruiken (of op te slaan via een batterij), dan moet je weinig elektriciteit van het net halen. En betaal je dus minder netkosten.

 

Extra eenmalige premie voor zonnepaneeleigenaars 

De Vlaamse regering voorziet een eenmalige retroactieve investeringspremie voor de eigenaars van zonnepanelen die getroffen zijn door het afschaffen van de terugdraaiende tellers. Het gaat over eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter die sinds 1 maart 2021 geen ‘virtueel’ terugdraaiende teller meer hebben. Ook de eigenaars van zonnepanelen die nu nog een klassieke meter hebben, kunnen de premie aanvragen van zodra die klassieke meter vervangen is door een digitale meter. Om de grootte van de premie te berekenen, kan je terecht op deze link.

 

In Vlaanderen kan je geld krijgen voor stroom die je op het net steekt 

Heb je zonnepanelen en steek je tijdens piekmomenten energie terug op het net? Dan kan je, als je een digitale meter hebt, bij bepaalde energieleveranciers een beroep doen op het injectietarief. Dat is een vergoeding voor elektriciteit die je zelf op het net steekt. Let wel: de prijs die je krijgt voor 1 geïnjecteerde kWh ligt lager dan die voor 1 afgenomen kWh.