Onder invloed van strengere milieunormen verandert de energiemarkt razendsnel. We staan voor een drastische energietransitie: fossiele energiebronnen zoals gas maken plaats voor duurzame alternatieven. En daar horen ook nieuwe, slimme systemen bij.
 

Steeds meer consumenten willen energie uit hernieuwbare bronnen, de overheid zet volop in op de digitale meter en wie (ver)bouwt moet voldoen aan de strenge energieprestatieregelgeving ‘EPB’. De energietransitie is met andere woorden niet meer tegen te houden. Maar waarom is die transitie zo belangrijk? Simpel: onze huidige energiesystemen voldoen niet aan de klimaatdoelstellingen, zowel nationaal als internationaal.
 

Veranderende markt

Tegen 2050 wil de EU CO2-neutraal zijn. Om dat te bereiken, hebben we in Vlaanderen een aantal tussentijdse doelstellingen. Zo is het de bedoeling dat we in 2030 30% van onze energie uit duurzame energiebronnen halen, dat alle bedrijfswagens tegen 2026 elektrisch zijn, en dat we een manier vinden om zo efficiënt mogelijk om te gaan met onze energie. Bovendien krijgen nieuwbouwverkavelingen vanaf 2021 geen gasaansluiting meer. De markt verandert dus sowieso.
 

Het ‘Green&Smart’ segment van Cebeo speelt in op die veranderende markt - waarbij ‘green’ staat voor duurzaam en ‘smart’ voor toekomstgericht. Fossiele brandstoffen, zoals gas, produceren te veel CO2. Om aan de nieuwe doelstellingen te voldoen, moeten we meer en meer energie putten uit koolstofarme, hernieuwbare bronnen. Bovendien hoeven we niet bang te zijn dat het zonlicht plots op is. En de investeringen betekenen een lagere energiefactuur voor de eindklant.

Broodnodige energietransitie

De overgang naar een duurzaam en koolstofarm energiesysteem is dus broodnodig om aan de eisen van de veranderende markt te voldoen. Er zijn drie belangrijke argumenten voor deze energietransitie: het nieuwe systeem zorgt voor een lager verbruik, het beperkt de energiepieken waardoor het elektriciteitsnet stabiel blijft, en het vertrekt vanuit zelfconsumptie.
 

  • Lager verbruik

Maar liefst 75% van ons energieverbruik gaat naar standaardbehoeften, zoals verwarming en sanitair warm water. Veel mensen hebben daar geen idee van. Een belangrijk element in de energietransitie, is energiemanagement. Met slimme toestellen en een digitale meter, weet je exact hoeveel je verbruikt en wanneer. Een digitale meter is dan ook wel degelijk voordelig, ook al zijn ze omstreden sinds de terugdraaiende teller afgeschaft werd. Ze maken energiefacturen plots heel wat transparanter: dankzij een digitale meter weten we exact hoeveel we verbruiken en wanneer. Met die kennis kan je makkelijk rekening houden, bijvoorbeeld door bepaalde toestellen uit te schakelen op momenten dat je ze niet nodig hebt. Energiemanagementsystemen kunnen je energieverbruik dan ook optimaliseren.
 

  • Beperkte energiepieken

Vandaag gebruikt iedereen energie op het moment dat hij het nodig heeft. Daardoor bestaat regelmatig het gevaar dat energienetwerken overbelast raken. Ons huidige energieverbruik is te hoog om een stabiel en betrouwbaar energienetwerk te (blijven) garanderen. Bovendien voert de overheid vanaf 2022 het ‘capaciteitstarief’ in, dat betekent dat je als consument meer zult betalen voor piekverbruik. Dankzij energiemanagementsystemen kunnen we dat energieverbruik beter spreiden.
 

  • Zelfconsumptie

Slechts een derde van onze energiefactuur gaat ook echt naar de energie. De rest van het geld gaat naar taksen én naar het energienetwerk. Met zelfconsumptie gebruik je de energie die je zelf opwekt. Er bestaat directe en indirecte zelfconsumptie. Bij de eerste verbruik je energie op het moment dat je het opwekt. Voor mensen die de hele dag werken en pas ‘s avonds thuiskomen, is indirecte zelfconsumptie dan weer ideaal. Zij slaan de energie die ze overdag opwekken in een batterij op zodat ze die ‘s avonds kunnen gebruiken.

Heel wat opportuniteiten

Bij Cebeo bieden we heel wat vernieuwde energiesystemen aan die klaar zijn voor de toekomst. De veranderingen van de energietransitie gebeuren niet van vandaag op morgen. Het gaat gelukkig over een overgang die heel geleidelijk gebeurt.
 

Er is alleszins nog veel werk aan de winkel, zeker als je weet dat in 2019 nog maar 2 procent van de Vlamingen over een warmteboiler of warmtepomp beschikte. Bovendien blijkt dat Vlamingen maar 4,4% van alle PV-capaciteit benutten. Daar brengen slimme meters, slimme laadpalen en batterijen én slimme netwerken verandering in. Hier liggen met andere woorden nog heel wat opportuniteiten voor de installateurs.
 

Slimme systemen, die werken met een digitale meter, zorgen er dus voor dat mensen minder energie verbruiken: ze pakken energieverslinders en sluimergebruik aan. Welk systeem het beste is, verschilt vaak van project per project. Cebeo-specialisten verlenen hierbij heel concreet en gedetailleerd advies, zodat je als installateur een echte specialist ter zake bent.