De terugdraaiende teller die verdwijnt in Vlaanderen, geen groenestroomcertificaten meer … Tot voor kort leken zonnepanelen misschien niet meer zo’n goede investering te zijn. Het tegendeel is waar en wel omwille van deze drie zonneklare redenen.

1. Verlaag de energiefactuur

Elektriciteit zelf opwekken via een zonnestroominstallatie is goedkoper, zeker nu de energieprijzen eind 2021 zo extreem hoog liggen. “Als je energie op het net aankoopt, kost je dat normaal gezien tussen 26 en 30 eurocent per kWh”, aldus An Geysenbergh, application engineer en trainer bij SMA, specialist in fotovoltaïsche installatietechniek. In oktober 2021 betaalde je als Belgische particulier echter gemiddeld maar liefst 35,66 eurocent per kWh, blijkt uit de boordtabellen van de federale energieregulator CREG.


“Investeer je daarentegen in zonnepanelen en spreid je die kost over 20 jaar, dan betaal je nog 16 eurocent per kWh. Zo bespaar je stevig op je energiefactuur, terwijl je de installatie terugverdient, vandaag gemiddeld op 7-8 jaar.”


Natuurlijk moet je klant wel die eerste investering in de installatie doen. Maar zowel voor bestaande als nieuwbouwwoningen bestaan er premies die de kost helpen drukken. Ga dus zeker na op welke financiële steun je klant recht heeft, via het Vlaamse Energiesparen.be, Waalse Energie.wallonie.be en Brusselse Leefmilieu.brussels. In Wallonië is er niet langer een premie voor de installatie van zonnepanelen, enkel een compensatie voor het prosumententarief (tot 2023).

2. Verhoog de waarde van de woning


“Als je zonnepanelen installeert, verbruikt je woning minder aangekochte energie en verbetert haar EPC-waarde. Zo is het gebouw meer waard als je het later opnieuw verhuurt of verkoopt”, licht Sven Boydens toe, CEBEO-specialist in PV-installaties. Meer hierover lees je op EPCwaarde.be.


Dat maakt het voor klanten in alle leeftijdscategorieën interessant om zonnepanelen te laten plaatsen. “Misschien zullen ze de installatie niet zelf terugverdienen, maar hun kinderen vaak wel.”

3. Zo veel mogelijk hernieuwbare energie


“Tot vijftien jaar geleden waren vele mensen niet met hun energiefactuur bezig, maar dat is het laatste decennium sterk veranderd”, zegt Sven Boydens. “We zijn ons meer bewust van hoe we met energie omgaan. Zowel financieel, als maatschappelijk. Mensen willen vandaag mee de energietransitie waarmaken. Daarbij evolueren we naar een energievoorziening die zoveel mogelijk steunt op hernieuwbare, koolstofarme energie.”


Cruciaal daarbij is dat je bewust het gebruik van grote energieverslinders spreidt en plant. “Als je je inductiekookplaat gebruikt, schakel dan niet tegelijk de wasmachine in”, aldus An Geysenbergh. “Ook laad je de auto niet op als je die pas morgen nodig hebt en je weet dat de zonnepanelen straks meer energie opleveren. Zo’n optimaal energieverbruik realiseer je met een futureproof zonnestroominstallatie.