LEDVANCE zet met hoogwaardig lichtmanagementsysteem in op comfort en energiezuinigheid
“Smart lighting en eenvoud gaan hand in hand”
In een wereld waarin alles slim of ‘smart’ wordt, kan intelligente verlichting uiteraard niet ontbreken. Het installeren en gebruiken van lichtmanagementsystemen raakt steeds beter ingeburgerd, zeker in de tertiaire markt. Met VIVARES beschikt LEDVANCE sinds enkele jaren over een kwalitatieve oplossing, die bovendien op een vrij eenvoudige manier te installeren is. Daarnaast zet LEDVANCE ook krachtig in op duurzame oplossingen en systemen. Het is de eerste verlichtingsfabrikant die het ‘Green Offer’ van Sonepar en Cebeo gestalte helpt geven.

LEDVANCE ontstond in 2016 als een spin-off van OSRAM. De onderneming is wereldwijd aanwezig en heeft ook een vestiging voor de Benelux, die zich bevindt in Capelle aan den IJssel (vlakbij Rotterdam). De voorbije jaren ontwikkelde het bedrijf zich tot een one stop shop voor de verlichtingsmarkt.
“De installateur vindt bij ons alles wat hij nodig heeft om verlichting te plaatsen: lampen en armaturen, maar ook led-strips, sensoren en verschillende kwalitatieve oplossingen voor lichtmanagement. Sinds kort gaan we zelfs nog breder en omvat ons aanbod ook systemen voor hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, omvormers en batterijen. Op die manier kunnen we de kracht van licht nog beter benutten. Ook onze nieuwe tagline ‘Power Through Light’ onderstreept onze duurzame identiteit heel goed”, verklaart Johan Deschryvere, Sales Manager Trade Belux bij LEDVANCE.

Omschakeling
Uiteraard omvat het LEDVANCE-assortiment heel wat traditionele on-off-oplossingen, maar de producent merkt dat almaar meer eindklanten – zeker in de industriële en tertiaire markt – en installateurs de weg naar ‘smart lighting’ hebben gevonden.

“Die omschakeling is al enkele jaren aan de gang en is mee het gevolg van de immense opmars van leds”, vult Glenn Vanderhaeghen, Account Manager Sales & Projects bij LEDVANCE, aan. “Mensen vinden het steeds belangrijker om op de energiefactuur te beknibbelen door gebruik te maken van het juiste licht op het juiste moment op de juiste plaats. Automatisch evolueer je dan naar het inzetten van lichtmanagementsystemen, wat het mogelijk maakt om tot liefst 80% op de energiefactuur te besparen in vergelijking met een traditionele verlichtingsinstallatie. Met VIVARES, ons LMS-systeem (light management system) voor het topsegment van de markt, zijn we enkele jaren geleden vol overtuiging dat pad ingeslagen.”
VIVARES is beschikbaar in een bedrade en in een draadloze versie. “De bedrade versie is bij uitstek geschikt voor nieuwbouwprojecten”, gaat Johan verder. “Hiervoor maken we gebruik van DALI-2, de tweede generatie van deze technologie. Het grote verschil met de oorspronkelijke versie van deze industriestandaard, is de certificering. Daardoor is het systeem gegarandeerd compatibel met andere beschikbare DALI-2-producten. DALI-componenten zijn ook integreerbaar in een bovenliggend KNX-systeem.”

“Met de Zigbee DALI-converter, kan je draadloze en bedrade oplossingen perfect harmoniëren.”
Glenn Vanderhaeghen
Zigbee
Omdat DALI de installatie van vijf kabels vergt, leent deze technologie zich minder voor renovaties. Voor verbouwprojecten is VIVARES Zigbee een passende oplossing, aangezien je dit systeem kan plaatsen zonder ingrijpende bouwkundige veranderingen. “Het Zigbee-protocol is specifiek geschreven voor verlichting. We hebben destijds voor Zigbee gekozen, omdat het een veiligere oplossing is dan pakweg wifi of Bluetooth. Bij Zigbee is de controller via een wifi-router (bekabeld) verbonden, waardoor niet iedereen er zomaar toegang toe heeft.”
Op de VIVARES Zigbee-controller kan je tot 200 compatibele apparaten aansluiten via het heel betrouwbare Zigbee 3.0-protocol. “Heel handig is ook de Zigbee DALI-converter, waarmee je extra DALI-2-armaturen kan implementeren. Op die manier kan je draadloze en bedrade oplossingen dus perfect harmoniëren”, aldus Glenn.

Erg handig bij VIVARES Zigbee, is de mogelijkheid om het systeem vooraf te configureren. “Alle componenten zijn voorzien van QR-codes”, legt Glenn uit. “Het volstaat om die codes te scannen en te uploaden in de controller. Vervolgens hoef je alleen nog de sensoren te kalibreren en de drukknoppen toe te wijzen. Op die manier kan je op de werf veel tijd besparen.”
Bij LEDVANCE zijn ze ook sterk overtuigd van de meerwaarde van Human Centric Lighting (HCL). “Ook dat is in VIVARES geïntegreerd, via VIVARES HCL. Dankzij deze oplossing kan je, via een gecertificeerd algoritme, de verlichting in werkomgevingen en openbare gebouwen aanpassen aan de natuurlijke veranderingen van het daglicht. Dat is mogelijk via een eenvoudige sturing. Op die manier verhoog je het welzijn van de mensen die in het gebouw werken, zijn ze efficiënter en is iedereen meer tevreden.”

“Door het ter beschikking stellen van al onze productdata, kan de Sonepar-groep van elke referentie een ecologisch paspoort opmaken.”
Johan Deschryvere
Cloud Services
Een grote meerwaarde bij VIVARES zijn de optionele Cloud Services. “Hiermee kan je op om het even welke plaats je verlichtingssysteem optimaliseren. Het intuïtieve dashboard biedt op elk moment een helder overzicht van het energieverbruik, de werkingsuren van de drivers en andere cruciale data.”
Het dashboard vormt het kloppend hart van de Cloud Services. “Je monitort hier zowel de energiekost van elke armatuur afzonderlijk, als dat van de integrale installatie. Via een op internet aangesloten tablet of pc kan je de status van elke armatuur (online, offline of ‘fout’) bekijken, zien wat er eventueel verkeerd loopt en de onderhoudscyclus aan de effectieve onderhoudsvraag aanpassen, want het systeem toont ook de resterende levensduur van iedere armatuur. Daarnaast staan onze getrainde specialisten ook steevast paraat om installateurs te ondersteunen, al kunnen die voor plaatsingstips ook terecht op onze website voor talrijke video-handleidingen met praktijkvoorbeelden. Het spreekt voor zich dat we bij vragen over welke verlichtingsoplossingen het best voor een bepaald project geschikt zijn, de installateur graag met raad en daad bijstaan via Cebeo.”

Green Offer
Bij LEDVANCE kan iedereen zich ook vinden in het Green Offer dat de Sonepar-groep in 2023 lanceerde en waarbij de CO2-emissie van elk product centraal staat.
“Wij zijn de eerste verlichtingsfabrikant die hier voluit zijn medewerking aan verleent”, vervolgt Johan. “Zo stellen we al onze productdata ter beschikking van de Sonepar-groep, zodat er van elke referentie een ecologisch paspoort kan worden opgemaakt. Hiermee anticiperen we eigenlijk op toekomstige EU-maatregelen, maar we vinden het belangrijk om een pioniersrol te vertolken voor duurzaamheid.”

De groene filosofie leverde LEDVANCE in 2023 al een zilveren medaille van EcoVadis op. Dat is een instantie die bedrijven beoordeelt op 21 duurzaamheidsindicatoren, gericht op thema’s zoals milieu, arbeid en mensenrechten, ethiek en duurzame inkoop. De verlichtingsspecialist dankt die hoge score onder meer aan LEDVANCE LOOP, een submerk voor alle ecologische inspanningen die het bedrijf levert.
“Een goed voorbeeld daarvan is het EVERLOOP-assortiment. Dat is een serie van vernieuwende professionele producten waarmee professionele klanten alle onderdelen van een armatuur kunnen vervangen. Die circulaire aanpak verlengt de levensduur van een product en doet de afvalberg dalen”, besluit Glenn Vanderhaeghen.