Voor 20 uur besteld, volgende werkdag geleverd (vrijdag tot 19 uur) | + 50 000 artikelen op voorraadMeer info

Homepage

Ook Cebeo gaat ‘all the way’ om haar energieprestatie in eigen gebouwen te verbeteren

“CO2-uitstoot tegen 2030 met 46% laten inkrimpen”

We horen het je al denken: ‘die gasten van Cebeo overladen ons hier met tips, maar wat doen ze eigenlijk zélf om energie te besparen?’ Terecht: ook wij vinden dat we het goede voorbeeld moeten geven. Daarom zijn we volop bezig met de implementatie van een slim platform voor energiemanagement in alle filialen. “In afwachting van die volledige uitrol, zetten we nu al iedereen op scherp om een tandje bij – of net minder – te steken”, verklaren Stephanie Hinderyckx (Compliance & Legal Manager) en Toon Van de Wiele (Sustainability & Energy Coördinator).

Sinds de Sonepar-groep (de moederholding boven Cebeo, red.) in 2019 de Planet-strategie van de groep lanceerde, zetten we stelselmatig alle zeilen bij om onze ecologische impact te verlagen. “Concreet vertalen we dat naar een CO2-reductie van 46% in 2030, in vergelijking met wat we in 2019 uitstootten”, verduidelijkt Stephanie Hinderyckx. “Dat plan heeft talrijke facetten, maar energiebesparing maakt daar zeker een belangrijk deel van uit.”

Power Apps Systeem

Daarmee wil Cebeo beantwoorden aan de Richtlijn 2010/31/EU inzake de energieprestatie van gebouwen. Die richtlijn legt ‘de vaststelling van een vergelijkend methodologisch kader voor de berekening van kostenoptimale niveaus van minimumenergieprestatie-eisen voor gebouwen en onderdelen van gebouwen’ op (alle begrip als je bovenstaande zin twee keer moet lezen). Een hele boterham dus, waarmee Toon Van de Wiele vorig jaar aan de slag ging.

“We vonden het in 2022 hoog tijd om een goed beeld te krijgen over hoe het stroomverbruik in al onze gebouwen (hoofdkantoor en 53 Belgische filialen, red.) evolueert. In afwachting van de implementatie van het EcoStruxure-platform van Schneider Electric, hebben we een Power Apps-systeem ontwikkeld. Daarmee kan elke filiaalhouder op een heel eenvoudige manier elke maand via zijn smartphone of computer de meterstanden van gas, elektriciteit en water doorgeven.”

“Met het Power Apps-systeem kan elke filiaalhouder op een heel eenvoudige manier elke maand de meterstanden van gas, elektriciteit en water doorgeven.”

Stephanie Hinderyckx - Compliance & Legal Manager

“Tot nu toe hadden we die gegevens alleen op jaarbasis”, vult Stephanie aan. “Aangezien het onze ambitie is om inzake energiemanagement wat korter op de bal te spelen, leek die aanpak met Power Apps ons een heel geschikte tussenoplossing. Het werkt ook: na een ietwat aarzelend begin, komen de resultaten nu elke maand vlotjes binnen. Elke Cebeo-medewerker beseft dat het onze plicht is om ook intern het nodige te doen en wil daarvoor veel inspanningen leveren.”

Nu de data van de hele winterperiode binnen zijn, kan Cebeo de resultaten van de filialen gaan vergelijken. “Dat doen we op basis van het verbruik per aantal m² en per medewerker”, aldus Toon. “Eens het systeem meer dan een jaar loopt, kunnen we ook het maandverbruik van elk filiaal gaan vergelijken met dat van 12 maanden voordien en gerichte verbeteringen voorstellen.”

2022-01-14---CEBEO---NY-event---portret---8347

“We vergelijken de resultaten van de filialen op basis van het verbruik per aantal m² en per medewerker.”

Toon Van de Wiele - Sustainability & Energy Coördinator

Spontane verbeteringen

Sinds het startschot van de Power Apps weerklonk, doken er al spontane verbeteringen op. “Als mensen beseffen dat ze maandelijks de gegevens moeten doorgeven, zetten ze uit zichzelf de verwarming al eens enkele graden lager of gaan ze bewuster om met het in- en uitschakelen van de verlichting. Iedereen snapt dat je in putje winter niet langer de verwarming op 25 of 26 °C kan laten staan en in die omstandigheden dus niet langer in T-shirt komt werken. De eerste actie die we hebben ondernomen in oktober vorig jaar, is de begrenzing van de temperatuur: ’s winters mag de verwarming maximum op 20 °C, ’s zomers gaat de koeling niet onder de 25 °C. In magazijnen gaat de verwarming niet boven de 18 °C. Ter compensatie kreeg iedereen een Cebeo-bodywarmer (lacht). We moeten eerlijk zijn: uiteraard doen we dat met het oog op het verlagen van onze ecologische impact, maar ook om de energiefactuur te zien dalen”, verklaart Stephanie.

De eerste resultaten mogen er alvast zijn: de temperatuurbegrenzing zorgde in het hoofdkantoor alleen al voor 10% minder energieverbruik. “We zijn ervan overtuigd dat we in de toekomst nog betere cijfers zullen kunnen voorleggen.”

In die zin verwacht Cebeo veel van de implementatie van EcoStruxure. Het digitale innovatieplatform van Schneider Electric laat toe om energie-efficiëntie en duurzaamheid te maximaliseren. “Dat doet het door overal belangrijke gegevens te verzamelen en na de analyse daarvan tot inzichten te komen die leiden tot concrete acties. Assets maximaal laten presteren, daar gaat het om.”

Ecostruxure visual_consumption branch Braine2

Vijf sensoren


EcoStruxure is al geïntegreerd in het hoofdkantoor en in de filialen van Veurne, Eeklo, Zottegem, Temse, Mechelen, Braine, Doornik, Moeskroen, Deinze, Lummen en TSP Ham (Trans Shipment Point). “In het hoofdgebouw gebeurde dat via 22 sensoren, in de filialen zijn het er vijf: meters voor het totale elektriciteitsverbruik, de HVAC-toepassingen, zonnepalen, gas en elektrische voertuigen. Zeker in de toekomst wordt die laatste parameter cruciaal, want gezien de elektrificatie van ons wagenpark zal het stroomverbruik daardoor logischerwijs stijgen. Om geen vertekend beeld te krijgen van het totale energieverbruik, is het goed dat we een apart resultaat over de specifieke stroomkost voor EV-wagens krijgen. Overigens rapporteren we nu al maandelijks aan het directiecomité  over het verbruik van brandstof en energie (inclusief de daaraan gekoppelde CO2-uitstoot) en de opbrengst van zonne-energie.”

20230202_110907214_iOS

Idealiter is EcoStruxure overal geïmplementeerd tegen eind 2023. “Dankzij de ervaring die we opdeden tijdens de eerste integraties, moet dat strak schema haalbaar zijn.”

Het opwekken van groene energie is een andere prioriteit binnen de Planet-strategie. “De daken van het hoofdkantoor en negen filialen liggen al bezaaid met zonnepanelen. De energie die we zo genereren, verbruiken we volledig zelf. We injecteren dus niets meer op het net. Voor de energie die we extra aankopen, hebben we een certificaat dat ook die helemaal ‘groen’ is. De ambitie is om via zonnepanelen op ál onze gebouwen die er zich toe lenen, voluit voor hernieuwbare energie te gaan. Idealiter komen er op die manier jaarlijks 7 groene ‘plants’ bij”, besluiten Stephanie en Toon.